Mazăre: ”Ar trebui să-mi ridice statuie”

Mazăre: ”Ar trebui să-mi ridice statuie”(3275)


Primar al Constanţei din anul 2000 şi lider al organizaţiei judeţene a PSD din 2003, Radu Mazăre (44 de ani) susţine că atuurile lui constă în aceea că ştie să formeze şi să conducă echipe, că este un bun administrator, un tip natural, care nu este înnebunit după putere sau bani. Mazăre a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că soluţiile cu privirea la dezvoltarea oraşului nu le găseşte fiind la birou, ci discutând cu diverse persoane. În momentul când a vorbit despre transformarea stațiunii Mamaia, primarul a afirmat că ar trebui să i se ridice statuie.


AGERPRES: Sunteţi la al patrulea mandat de primar al Constanţei. Care sunt atuurile pe care consideraţi că le aveţi şi care vă aduc voturile oamenilor?


Radu Mazăre: Sunt mai multe atuuri. Unu: ştiu să fac echipă şi să conduc echipe, ceea ce este foarte important, că singur nu poţi să faci nimic, sau este foarte greu. Doi: sunt bun administrator şi ştiu pe ce să

Nu am consilieri personali, însă totdeauna mă consult cu cei apropiaţi mie şi ascult punctul lor de vedere, după care iau decizia. Eu sunt un tip care ascult argumente, contraargumente. Niciodată nu iau decizia din start singur şi pe aia o impun, ci de-abia după ce intru puţin în profunzimea problemei.

AGERPRES: Radu Mazăre va fi candidat şi la următoarele alegeri locale pentru Primăria Constanţa?

Radu Mazăre: Nu ştiu, nu m-am gândit. Răspund ca şi în mandatul trecut că dacă o să stau în sondaje cu peste 60%, mai candidez, dacă nu, nu. O să vedem, poate se satură lumea şi nu mai vrea şi atunci eu plec în drumul meu, lumea stă în drumul ei.

AGERPRES: Cum vă vedeţi îmbătrânind? Făcând ce?

Radu Mazăre: Sport ... pe barcă, călătorind. În nici un caz politică. (...) Păi, străbunicul meu s-a căsătorit a treia oară la 84 de ani. Şi a trăit până la o sută şi nu ştiu cât, aşa că voi fi longeviv.

AGERPRES: Cu ce vă mândriţi că aţi realizat în calitate de primar?

Radu Mazăre: Aş putea spune că ... nu ştiu ... sunt mai multe lucruri, pentru că sunt pe segmente diferite. Spre exemplu, îmi place ceea ce am realizat în privinţa turismului în staţiunea Mamaia. Şi, cum aici sunt 20.000 de angajaţi, mă gândesc că am reuşit să facem, pe româneşte, din rahat bici şi să şi plesnim. Fără bani mulţi, fără niciun sprijin, fără o politică guvernamentală care să ne ajute am reuşit să arătăm că se poate face ceva în România.

Pe plan sufletesc, dacă vreţi, mă bucur pentru ceea ce am realizat cu cartierul Henri Coandă, cartierul pentru amărâţi. În fiecare etapă a mandatului meu a fost ceva ce am realizat şi care m-a bucurat. Desigur, sunt şi lucruri care nu au ieşit aşa cum mi-aş fi dorit.

AGERPRES: Ce aţi vrea să realizaţi în continuare?

Radu Mazăre: Păi uite, am doi morţi de resuscitat. Trebuie să repun pe linia de plutire RATC-ul, pentru că transportul în comun pe care îl lăsasem bine nu m-am mai uitat peste el şi a luat-o razna. Apoi, trebuie să rezolv şi problema încălzirii şi a CET-ului, să găsesc cumva o soluţie ca să facem un preţ mai ieftin la gigacalorie. Probabil trebuie să găsesc un investitor pentru CET, să-l privatizez, în aşa fel încât să am preţul gigacaloriei mai mic.

AGERPRES: Ultimele critici primite din partea mamei?

Radu Mazăre: Mă mai ceartă mama, tot timpul mai găseşte câte un motiv să mă certe. Nu mai ştiu ultima oară de ce, nu mai ţin minte.

AGERPRES: Cum poate primarul Radu Mazăre să plece aşa des în vacanţă?

Radu Mazăre: Pentru că este un foarte bun organizator şi are echipă. Şi nu contează cât anume stai într-un loc şi cât anume munceşti tu personal, ci rezultatele pe care le ai.


AGERPRES: Salariul de primar îl mai donaţi?

Radu Mazăre: De când am fost deputat îmi donez salariul, din '97, deja sunt 15 ani.

AGERPRES: Aveţi la primărie un program pentru audienţe?

Radu Mazăre: Stau de vorbă în fiecare zi cu toţi cei care mă aşteaptă la intrarea în primărie.

AGERPRES: Cum este o zi obişnuită din viaţa lui Radu Mazăre, atunci când sunteţi la Constanţa?

Radu Mazăre: Mă trezesc, mănânc micul dejun, cel mai bogat ca şi masă, mai stau de vorbă cu o fată, mai stau de vorbă cu cei care mai vin cu probleme la mine cât timp fumez un trabuc, beau cafeaua, după care mă duc la birou. Acolo, stau de vorbă zilnic cu 20-30 de oameni care mă aşteaptă la intrare, mai îmi fac treaba pe la primărie, mă duc, mănânc, şi la masă mai stau de vorbă despre probleme de-ale primăriei, fac sport obligatoriu şi se întâmplă de multe ori şi seara la cafea să discut probleme ale oraşului. Multe, de exemplu cartierul pentru tineri, cartierul pentru amărâţi, cântecul pentru Mamaia, astea sunt lucruri pe care le-am stabilit în alte locuri decât la birou. Nici nu poţi să gândeşti chestiunile de ansamblu sau de anvergură dintr-un loc, dintr-un ambient neplăcut, cu multe probleme pe cap.

AGERPRES: Bugetul local la cât se ridică, veniturile Constanţei de unde provin?

Radu Mazăre: Veniturile provin în special din activităţile portuare, servicii şi mai ales turism. Jumătate cred că vin din turism şi activităţile conexe, după calculele noastre, şi restul din activităţile portuare.

Bugetul Constanţei este unul destul de mic, pentru că neavând zone industriale unde salariile sunt la alb toate, atunci şi încasările primăriei sunt mai mici. De exemplu, în Craiova sau în Galaţi toţi angajaţii au salariile la alb. În turism au un salariu mic, minim pe economie, şi restul este ciubuc, care nu se impozitează şi nu vine la primărie.


AGERPRES: Cea mai mare investiţie realizată?

Radu Mazăre: Cea mai mare investiţie ... de exemplu, cartierul de locuinţe pentru tineri, unde sunt 18 blocuri . E greu de zis, pentru că Constanţa nu are acest caracter muncitoresc, nu are tradiţie muncitorească. Deci, e greu să spui că e investiţie într-o fabrică unde se fac anvelope. Constanţa are un caracter de servicii, ori investiţiile în servicii sunt mai mici şi mai multe.

Anul trecut, din estimările noastre, au intrat 250 de milioane de euro în Constanţa din turism. Un sfert de miliard, ceea ce sunt nişte bani mulţi. Atât au adus turiştii şi au lăsat anul trecut în Mamaia şi Constanţa, la restaurant, la gazdă, cam asta e suma estimată.

AGERPRES: Care sunt "frânarii" investiţiilor despre care dumneavoastră vorbiţi deseori?

Radu Mazăre: Întotdeauna am primit frâne şi cu cât mergem mai aproape în urma Europei şi a reglementărilor europene, cu cât procurorii sunt mai agresivi şi apasă mai tare, cu atât frânele în dezvoltare sunt mai mari. (...) Eu spun că sunt o sută şi un milion de avize şi de documente care trebuie făcute în conformitate cu superbirocraţia europeană care a şi blocat economia europeană. În plus, este temerea oricărui funcţionar să semneze orice hârtie, pentru că oricând poate fi luat şi târât pe la procuratură.

AGERPRES: De ce ar prefera un tânăr să se stabilească la Constanţa şi nu în alte localităţi din ţară?

Radu Mazăre: În primul rând, datorită mării. În al doilea rând, datorită faptului că nu este un oraş poluat. În al treilea rând, pentru că este un oraş destul de relaxat nefiind un oraş muncitoresc şi aglomerat. Constanţa este un oraş relaxat comparativ cu Bucureştiul.


AGERPRES: Comparaţi Mamaia 2000, cu Mamaia 2013.


Radu Mazăre: Păi ar trebui să-mi ridice statuie.

AGERPRES: Aveţi investiţii în străinătate?

Radu Mazăre: Acum urmează să fac în Madagascar. Am un teren luat în concesiune pe 99 de ani, nu ştiu încă formula în care o să fac. Probabil un restaurant, nişte bungalouri, poate mă mai asociez cu cineva. Am pe cineva care lucrează acolo, şi să văd, găsesc apă, nu găsesc apă, iau autorizaţie de construcţie, cum şi în ce fel.

AGERPRES: Cluburi, fete, îmbrăcăminte neconformistă, roluri interpretate, iar uneori modelul Radu Mazăre pare a fi preluat şi de alţi primari. Aţi sesizat asta?

Radu Mazăre: Nu ştiu. Numai că eu am acest stil dezinhibat după ce am început să fac treabă. În primii ani de mandat aveam de rezolvat probleme serioase şi dificile. Acum pot să-mi permit să fiu relaxat, după ce le-am rezolvat.

Dacă Mazăre nu ar mai face ceea ce face pentru staţiune acum, tot complexul de la marketing-ul pe care-l face şi până la răcnit pe la miniştri ca să obţină avize şi să susţină în continuare dezvoltarea şi să aducă investiţii ... Numai cluburile de care toţi aţi râs, fiecare club în parte este o investiţie între jumătate de milion şi un milion de euro, toţi sunt aduşi de către mine. Sigur, acum lucrurile au început să mai funcţioneze faţă de cum era în 2000. Părerile pot fi împărţite, că aşa este viaţa.

AGERPRES: Aveţi un model în politica românească?

Radu Mazăre: Nu am.

AGERPRES: Ce vă deranjează cel mai tare când vă plimbaţi prin Constanţa sau Mamaia?

Radu Mazăre: Când văd gropi pe şoselele mele asfaltate. (...) Dacă ăia de la RAJA au luat bani pe fonduri europene ca să schimbe canalizarea în toată zona veche a oraşului şi în centru, trebuie să nu-i las? Că dacă nu-i las, după aia explodează ţevile.

Ştiţi ce mă deranjează? Delăsarea românească pe care o vezi, de la gropi, până la spaţiile verzi din faţa băncilor sau a magazinelor. O bancă nu dă o mie de lei ca să cheme doi inşi să le dea cu sapa şi să pună două flori. Asta e o delăsare românească, tipică şi aşa lucrăm cu tot ceea ce facem noi românii.

AGERPRES: Ce altceva vă mai deranjează?

Radu Mazăre: Ce mă amuză pe mine este faptul că domnii europeni ne tot dau nouă lecţii de anticorupţie, iar eu citesc în fiecare zi câte zerouri în coadă fură ei şi ce scandaluri sunt. De exemplu, ieri citeam că madam' Lagarde care e şefa FMI este anchetată. Ştiţi de ce? Că i-a facilitat omului de afaceri Bernard Tapie, francez, 400 de milioane de euro. Şi, altfel, vine ambasadorul Franţei şi ne dă nouă lecţii. Şi deşteptul acela de Sarkozy venea şi ne dădea nouă lecţii, după ce au luat bani de la Gaddafi pentru campanie electorală şi după aia l-au omorât. Asta mă deranjează, ipocrizia.

AGERPRES: Cum vi s-a părut Parlamentul după ce în 1996 aţi devenit deputat?

Radu Mazăre: Nu era Parlamentul pentru mine.

AGERPRES: Aveţi încredere în guvernarea USL?

Radu Mazăre: Mai multă decât în aia dinainte.

AGERPRES: Când se va rupe USL?

Radu Mazăre: Nu ştiu! Ce sunt eu, mama Omida?

AGERPRES: Pe ce ar trebui să se axeze Guvernul Ponta pentru dezvoltarea economică a ţării?

Radu Mazăre: Nu mă întrebaţi pe mine, că nu sunt eu la Guvern. Dacă cumva voi fi premier, o să-ţi spun, deocamdată e treaba lui Ponta.

AGERPRES: Ce proiecte legislative intenţionaţi să iniţiaţi prin intermediul parlamentarilor PSD de Constanţa?

Radu Mazăre: Da, spre exemplu, să rămână la latitudinea primarilor interdicţia de construire în staţiunea Mamaia pe care au dat-o proştii ăia dinainte, putând să construiesc într-un an numai pe parcursul a două luni. Între 1 mai şi 15 septembrie n-ai voie să construieşti. Şi când să construieşti? În aprilie, jumătate din septembrie şi jumătate din octombrie.

AGERPRES: S-a spus că imnul "Viva Mamaia" a fost plagiat. Care este adevărul?

Radu Mazăre: Sunt cumpărate drepturile melodiei de la compozitor. Un compozitor compune, altcineva cântă. Eu sunt compozitor şi i-am vândut ei drepturile; 8.000 de euro din cei 35.000 au costat drepturile. (...) V-am spus că este un compozitor croat, prietenul Loredanei, care a compus melodia.

OMD MAMAIA CONSTANTA
SCHIMBă-ți stilul de viață



jooble.org ziare, stiri