Copiii de la Clubul TAI CHI DO RYU Constanța: 16 medalii (trei de aur!), la Cupa Mondială de Kick-Box

Copiii de la Clubul TAI CHI DO RYU Constanța: 16 medalii (trei de aur!), la Cupa Mondială de Kick-Box(3796)



Lipsa de finanțare este o problemă cronică a sportului românesc, după 1990. Este un lucru pe cât de dureros, pentru dezvoltarea fizică și mental - volitivă a tinerelor generații, pe atât de păgubos, prin efectele, pe termen scurt, mediu și lung, asupra capacităților de efort și performanță, în toate domeniile, ale celor care se află la momentul acumulărilor și dezvoltărilor de personalitate! Nu mai vorbim de mândria, locală sau națională, de a concura și învinge în întrecerea sportivă, pentru gloria sau, cel puțin, expunerea pozitivă, din punct de vedere al imaginii, a comunității sau națiunii pe care o reprezintă sportivul. De aceea, atunci când, prin eforturile adesea exclusive ale unor antrenori și organizatori inimoși, plus cel material al... părinților micilor competitori, se reușesc performanțe deosebite, în întreceri la care adversarii copiilor români sunt beneficiarii unor condiții de antrenament, susținere biologică (alimentație, medicație specifică, relaxare - recuperare ș.a.m.d.), acumulare de experiență, material sportiv etc. incomparabil superioare celor de la noi, în ciuda tuturor acestor handicapuri materiale, așadar: se reușește menținerea unui nivel ridicat de competitivitate, putem vorbi, cu adevărat, de... minuni. Minuni ale ambiției și spiritului de sacrificiu în lupta pentru atingerea înaltului țel pe care și-l proune acest trio (antrenorii - părinții - copiii înșiși)care susține, astăzi, sportul românesc, la nivel de copii și tineret, în așteptarea revenirii la normalitate: reimplicarea statului și a sponsorilor în susținerea și pregătirea viitorilor campioni la... seniori. Până atunci, nu putem decât să ne minunăm că, totuși, copiii români se mai întorc cu medalii, multe dintre acestea de aur, de la competiții interenaționale de mare prestigiu.


Astfel de bucurii ne oferă, în ultimii ani, Clubul de Kick - Boxing TAI CHI DO RYU, din Constanța, care-i are ca antrenori și organizatori pe Marcel Ilașcu și Șenol Amamet. Recent (în a doua parte a lunii mai) micuții sportivi au participat, la Szeged, în Ungaria, la întrecerile celei de-a 19 - a ediții a Cupei Mondiale (Kick Box World Cup), organizată de WAKO, organizația cea mai prestigioasă din acest popular sport, originar din Asia și răspândit, în ultima jumătate de secol, în toată lumea. Bilanțul copiilor constănțeni (în sensul larg al cuvântului, pentru că mulți dintre sportivi nu locuiesc în orașul reședință de județ, ci și în Valu lui Traian, de exemplu, localitate de rezidență ;i a antrenorilor.

 

Cupa Mondială: Locul cinci, din 20 de țări, la numărul de medalii!


La Szeged, cei 11 copii români (participanții au fost în număr de... peste 900, reprezentând 20 de țări!) au cucerit, la diverse grupe de vârstă și la cele trei stiluri de luptă la care au fost înscriși ("light - contact", "kick - light" și ""low - kick") nu mai puțin de 16 medalii, dintre care trei au fost din cel mai strălucitor metal! Aur au luat: Cristina Dulea, Cosmina Tudose și Cosmin Ștefan. Medalii de argint au obținut: Mario Călin și Cristina Dulea. Cu bronz s-au întors: Cosmin Costache, Ozel Mustafa, Cosmina Tudose, Mario Călin, Eduard Drăcea, Marius Buriu, Servent Memet și Ștefan Ilașcu (cu mențiunea că ultimii trei au cucerit câte două astfel de medalii!). Cu adevărat: un bilanț excepțional, mai ales raportat la mijloacele materiale care au stat la dispoziția delegației... În mod concret, (și) toate cheltuielile deplasării au fost suportate de către părinți, transportul, de exemplu, fiind efectuat cu... mașinile personale ale acestora! Federația Română de profil (Arte Marțiale de Contact) nu a avut bani să susțină (măcar) deplasarea, singurul său rol fiind acela de a desemna ca reprezentant oficial al României, la această supremă competiție, clubul constănțean, ca urmare a rezultatelor, în competiții interne sau internaționale, din anul precedent, 2012. De altfel, clubul românesc care a participat anul trecut, la Cupa Mondială, cel al lui Ciprian Sora, nereușind să cucerească nici o medalie..., a renunțat să mai solicite desemnarea. Antrenorul Marcel Ilașcu ne-a declarat că, cităm: "Rezultatele ar fi putut fi chiar mai bune, dar au fost, în mod evident, avantajați, de către arbitrii competiției, sportivii din țara gazdă, Ungaria, ca și cei din Rusia și Polonia, toate fiind țări în care atât statul, cât și sponsorii privați investesc consistent în aceste sporturi de contact!"
Dar despre cum se descurcă, în vremuri de criză și de dezinteres pentru sportul de performanță, mai ales pentru cel practicat de copii și juniori, antrenorii, micii sportivi și părinții acestora din urmă, vom vorbi în materialul următor. Mai exact, vom reproduce chiar declarațiile celor implicați, cu adevărat "trup și suflet", în acest nobil sport de autoapărare (principalul motiv care-i face pe copii și pe părinții lor să se orienteze spre aceste "arte marțiale"), dar și de dezvoltare armonioasă a personalității, trupești și psihice (acesta devenind cauza... continuării, în ciuda tuturor greutăților, a practicării acestui gen de confruntare, nu numai cu adversarul - partener de luptă, ci și cu... propriul "Eu", cu propriile limite de autocontrol și acțiune. Acest gen de sporturi, de "autoapărare", nu ne protejează doar față de agresiunile exterioare, ci și (sau, poate,... mai ales!) de cele din... interiorul (psihicului) nostru!




jooble.org