Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
George Andrei Popescu Candidat Primăria Constanța
Consilierii locali – cine sunt și ce fac pentru constănțeni?

Consilierii locali – cine sunt și ce fac pentru constănțeni?(2280)


 În ciuda a ceea ce am putea crede mulți dintre noi, orașul Constanța este condus de către consilieri locali. Aleși de noi, ei sunt cei dictează și votează ce se întîmplă în municipiu, ei sunt cei care hotărăsc cum se împarte bugetul, ei sunt cei care propun proiecte pentru bunăstarea cetățenilor.

Nu, nu râdeți, așa (cel puțin) trebuie să fie.

Noi, constănțenii, trăim însă cu impresia că orașul este condus de Radu Mazăre. Primarul este șeful lor, desigur, dar nu ar putea face nimic dacă nu ar avea sprijinul consilierilor locali. Imaginați-vă consilieri care îi spun ”NU” primarului, care pun întrebări relevante, care au idei bune pentru comunitate.

Nu, nu râdeți, așa (cel puțin) trebuie să fie.

Ce se întâmplă de fapt în Constanța? Aș putea spune, cu mâna pe inimă, că noi nu avem consilieri locali, ci simple marionete. Când spun marionete nu vreau să fiu rău, ci mă refer la sensul figurativ al cuvântului: ”persoană care execută orbește ceea ce i se cere” (conform DEX). Evident, sunt și excepții, dar majoritatea consierilor locali din Constanța asta fac: votează pe bandă rulantă propunerile venite de la Mazăre, fără să le treacă prin filtrul gândirii proprii, de parcă mâna pe care o ridică nu le-ar mai aparține pentru câteva clipe, ci ar fi manevrată printr-o ciudată conexiunea chiar de gândurile primarului. Dacă nu ar fi tragic și grotesc, am putea considera amuzante spasmele aproape involuntare care îi fac pe mulți dintre consilieri să ridice mâna sus ca un robot bine programat.

Din păcate, atitudinea acesta este revoltătoare pentru constănțenii care i-au trimis în acele fotolii. Mai mult, atitudinea aceasta nu îi aduce niciun câștig nici lui Radu Mazăre. Evident, proiectele trec, dar Mazăre și viceprimarii săi au nevoie și de alte puncte de vedere. Am văzut când un consilier din opoziție au adus completări unor proiecte susținute chiar de primar. Trupa de consilieri PSD a sărit imediat să îi pună piciorul în grumaz, dar primarul a ascultat, a înțeles și a fost de acord cu ideea enunțată (care, evident, a fost apoi adoptată ca fiind una excelentă de toți consilierii).

Poate face acest lucru un consilier care încă are caș la gură? Care nu a făcut nimic pentru oraș și nu a demonstrat decât că cea mai mare virtute a sa sunt banii sau relațiile familiei?

Constănțenii, Constanța, dar chiar și Radu Mazăre au nevoie de consilieri curajoși. Oameni care să pună întrebări, să citească proiecte, să lucreze pe brânci în comisiile de specialitate. Pe scurt, să-și înțeleagă menirea și să-și dea seama de ce sunt acolo.

Ziarul Timpul le cere consilierilor locali din Constanța să își întocmească și să facă public raportul de activitate pe anul 2014. Constănțenii trebuie să știe ce au făcut acești consilieri pentru ei. Au dreptul măcar la acest lucru.

Mihai Lupu Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri