Gelil Eserghep: ”Noi nu suntem musulmani de import, vrem să rămânem în continuare un factor de echilibru și de stabilitate în această zonă”

Gelil Eserghep: ”Noi nu suntem musulmani de import, vrem să rămânem în continuare un factor de echilibru și de stabilitate în această zonă”(837)


Vineri, 16 ianuarie 2015, Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România a fost gazda dezbaterii cu tema „Cum influențează atentatul de la „Charlie Hebdo” comunitatea musulmană din România”, dezbatere organizată în colaborare cu Muftiatul Cultului Musulman din România.

Au răspuns invitației de a lua parte la această întâlnire deputații Mihai Lupu, Victor Manea, Dănuț Culețu, Florin Gheorghe, Mircea Dobre, Mihai Tararache, senatorii Nicolae Moga, Mircea Banias și Gigi Chiru, alături, bineînțeles de deputații comunităților tătară și turcă, Varol Amet și Iusein Ibram.

Din partea organizatorilor au participat președintele UDTTMR, Gelil Eserghep, Muftiul Muurat Iusuf și membrii Biroului Executiv al UDTTMR.

În cadrul acestei întâlniri, s-a luat hotărârea ca parlamentarii de Constanța să susțină amendarea unor prevederi legislative care fac referire la aspecte ce țin de viața religioasă a comunității musulmane din România. Pentru a preveni înființarea unor fundații culturale, dar la adăpostul cărora se desfășoară, de fapt, activități religioase, cei prezenți au decis să fie introdusă obligativitatea avizului Muftiatului pentru înființarea unor astfel de organizații, în locul avizului „consultativ” prevăzut, în prezent, de lege.

S-a subliniat, de asemenea, faptul că există o singură instituție oficială, recunoscută de statul român, care are menirea să îi reprezinte pe credincioșii musulmanii din România, aceasta fiind Muftiatul Cultului Musulman din România.

„Mulțumim tuturor parlamentarilor care au răspuns invitației noastre și le mulțumim mai ales pentru faptul că ne-au asigurat de tot sprijinul lor. Nu există apartenență politică atunci când este vorba despre probleme sociale, despre problemele comunității. Noi nu suntem musulmani de import, suntem musulmani născuți, nu făcuți aici și vrem să rămânem în continuare un factor de echilibru și de stabilitate în această zonă”, a declarat președintele UDTTMR, Gelil Eserghep.

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri