Șogunul și alți condamnați penal, aplaudați la scenă deschisă de PDL-iști

Șogunul și alți condamnați penal, aplaudați la scenă deschisă de PDL-iști(2069)


PDL Constanța a aniversat 20 de ani de la înființarea partidului. Cu acest prilej, democrat liberalii și-au adus aminte de unul dintre personajele cheie din istoria filialei locale. ”La eveniment au participat atât cei care au pus bazele PD-ului la Constanţa, dar şi tinerii din PDL, care au venit să asculte poveşti despre istoria partidului. Unul dintre cei aplaudaţi la scenă deschisă a fost Călin Marinescu, membru fondator al PD-ului la Constanţa”, se arată într-un comunicat de presă al PDL Constanța.


Călin Marinescu, supranumit Șogunul, a fost un personaj temut în Constanța. Fost comandant de navă, director al companiei Petrom și secretar de stat în Ministerul Transporturilor, acesta a fost condamnat la închisoare pentru contrabandă. Mai exact, este vorba despre nava Opal, care a fost interceptată în 1998 de inspectorii ONU transportând 5.000 de tone de păcură din Irak, în ciuda embargoului împotriva acestei țări. A fost acuzat acuzat de complicitate la contrabandă, instigare la nerespectarea dispozițiilor pentru operațiunile de import-export și instigare la fals material în înscrisuri oficiale. Curtea de Apel l-a condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare. Șogunul este unul dintre personajele cheie din celebrul dosar Flota, pentru care a stat în închisoare în mai multe rânduri. De fapt, este singurul personaj important din dosar care a și făcut închisoare. Pe de altă parte, este personajul de care Traian Băsescu nu s-a dezis niciodată. Surse politice spun că pe cei doi în leagă o prietenie veche și trainică. Este posibil ca actuale conducere al PDL să încerce să speculeze tocmai această apropiere al Șogunului de președintele țării.

Moinescu, alt condamnat penal
Nu a fost însă singurul condamnat penal care a fost cinstit de pdl-iști. Unul dintre cei invitați să depene amintiri a fost Dumitru Moinescu, fost primar al Medgidiei. Acesta a fost condamnat, în octombrie 2011, la șase luni de închisoare cu suspendare pentru infracțiunea de favorizare a infractorului, stabilind un termen de încercare de doi ani şi şase luni. Potrivit rechizitoriului, Moinescu este acuzat că, în aprilie 2006, pe durata exercitării mandatului de primar, folosindu-se de calitatea pe care o avea, a încercat să influențeze urmărirea penală declanșată împotriva a opt persoane din localitate. Acestea devastaseră o discotecă și erau căutate pentru comiterea infracțiunilor de ultraj contra bunelor moravuri, tulburarea liniștii publice și distrugere. Judecătoria Medgidia și cea a Tribunalului Constanța îl achitaaseră pe fostul primar.
Alături de colegii săi, fostul primar al Medgidiei, unul dintre fondatorii PDL-ului la Constanţa, ”şi-a exprimat bucuria de a se afla alături de colegii săi la sărbătorirea a 20 de ani de PD”, potrivit comunicatul de presă al PDL. „Partidul trece printr-o situaţie dificilă, dar nu este prima dată. În anii `90 ne-am dus să facem capitalism, ne-am bătut cu Iliescu, am trecut prin mineriade şi alte momente extrem de dificile, dar am izbândit. În `92 am intrat în opoziţie, însă organizaţia Constanţa avea cel mai bun scor din ţară. La fel şi în `96, aveam cele mai bune rezultate din ţară, aveam 48%. În 2000 au urmat patru ani în care PD-ul a făcut ce a trebuit, la fel ca şi Guvernul din 2008-2012. PD-ul este un partid puternic. Îmi amintesc că jurnalistul Cristian Tudor Popescu spunea că PD-ul este ca o mâţă pe care o calcă un compactor dar care, atunci când o credeai moartă, sare să te zgârie”, le-a spus celor prezenţi Dumitru Moinescu.

Chiru le-a mulțumit
A luat cuvântul și președintele PDL Constanța, Gigi Chiru. Acesta a fost trimis în judecată de procurori, fiind acuzat că în luna mai, în timp ce se afla în campanie electorală pentru postul de primar al municipiului Constanţa, a transmis prin poştă alegătorilor bonuri valorice medicale, cu scopul de a-i determina să îl voteze. ”Vă mulţumim şi vă aplaudăm!”, le-a spus el în final celor prezenți.

Răzvrătiții au vorbit numai de bine
La aniversare au participat și o parte din pdl-iștii care s-au dezis, în martie 2013, de actuala conducere. Astfel, deputatul Florin Gheorghe şi-a îndemnat colegii la muncă, asigurându-i că perioada dificilă prin care trece partidul nu va fi nici prima, nici ultima, dar că nimic nu trebuie să-i dezarmeze. Primarul comunei Poarta Albă, Vasile Delicoti, a recunoscut că s-au pus mari presiuni asupra sa, şi încă se mai pun, de a trece la alte partide, însă nu a făcut acest lucru datorită faptului că pentru el, verticalitatea este mult mai importantă. „M-am simţit bine în acest partid încă din prima zi, iar părerea mea a fost luată în considerare aici. Am colegi primari care au plecat la alte partide şi acum regretă, pentru că acum sunt simpli membrii ai unui partid, iar părerea lor nici nu este luată în seamă. PDL-ul are forţă, rezervă de cadre, tineri cu potenţial, valoroşi, pe care trebuie să-i promovăm. PDL are potenţial şi resurse de votanţi vă rog să credeţi în acest partid!”, a mai spus primarul comunei Poarta Albă.

Ce au spus Chirilă șo Iorguș
Constantin Chirilă, preşedintele organizaţiei municipale a PDL, le-a mulţumit celor care în momentele grele au rămas alături de partid, pentru că PDL mai are multe de spus în politica locală şi naţională. „Mulţumesc PDL-ului pentru că am avut şansa să-l reprezint şi să mă formez aici. Aş vrea să înţelegeţi că tinerii au nevoie de experienţa dumneavoastră, de perseverenţa dumneavoastră şi este nevoie să veniţi la partid pentru a reface PDL Constabţa!”, li s-a adresat Constantin Chirilă fondatorilor. La rândul său, Zanfir Iorguş, preşedintele organizaţiei PDL Mangalia, a rememorat momentul în care a intrat în PDL sincer, cu inima deschisă, dar şi-a amintit şi momentele victorioase prin care a trecut alături de organizaţia pe care o conduce.

Moment de reculegere
Şi Adrian Manole, fost primar şi prefect al judeţului le-a adresat câteva cuvinte celor prezenţi. Acesta li s-a adresat în special tinerilor, atrăgându-le atenţia asupra importanţei pe care o au pentru viitorul partidului. „Sunt în această sală tineri care abia se năşteau când se înfiinţa partidul. Asta înseamnă că avem viitor”, a declarat Manole, care i-a invitat pe participanţi să ţină un moment de reculegere în memoria celor care nu mai sunt printre noi, cum ar fi Bucur Butoi (primul preşedinte al PD Constanţa), Constantin Matei (fost primar al Basarabiului), Mihai Cosma (fost primar al oraşului Eforie), Ion Podaru (fost primar al oraşului Ovidiu), Tiberiu Birda (fost primar al oraşului Cernavodă), Ion Georgescu sau Mihai Ciobanu.
 

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri