Asociaţia Elevilor din Constanţa va ataca în instanţa Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice(889)


Asociaţia Elevilor din Constanţa se declară profund îngrijorată de prevederile noului Regulament de Organizare şi Funcţionare al Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar, aprobat de ministrul Remus Pricopie pe 15 decembrie 2014, în ultima sa zi de mandat, publicat în Monitorul Oficial al României astăzi, 13 ianuarie 2015.

”Prevederile noului ROFUIP contravin tratatelor internaţionale, la care România este parte, cu privire la drepturile omului şi drepturile copilului, dar şi Constituţiei României, legea fundamentală a statului român. Art. 136 alin. (2) din acest regulament prevede faptul că redactarea şi publicarea de reviste poate fi suspendată sau interzisă definitiv, daca materialele publicate contravin ROFUIP sau regulamentului intern al şcolii, de către Consiliul de administraţie. Această prevedere contravine flagrant art. 30 din Constituţie, care prevede faptul că cenzura de orice fel este interzisă şi că nici o publicaţie nu poate fi suprimată. De asemenea, se încalcă dreptul fundamental al omului la liberă exprimare, drept pentru care 1,5 milioane de persoane au mărşăluit duminică la Paris”, se arată într-un comunicat al asociației.

De asemenea, în opinia asociației, noul ROFUIP încalcă libertatea de mişcare a elevilor. Acesta prevede faptul că elevii pot părăsi incinta unităţii de învăţământ doar cu acordul profesorului de serviciu. Conform jurisprudenţei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, orice reţinere pe o durată mai mare de 15 minute, fără încuviinţarea unui procuror, este ilegală, fiind infracţiunea de privare ilegală de libertate, pedepsită de art. 205 Cod penal cu închisoare de la 1 la 7 ani sau de la 3 la 10 ani, dacă persoana vătămată este minoră.

În decursul următoarelor zile Asociaţia Elevilor din Constanţa va întocmi un raport, care va cuprinde toate prevederile ROFUIP aflate în contradicţie cu legislaţia în vigoare. Raportul va fi făcut public în cadrul unei conferinţe de presă.

De asemenea, Asociaţia Elevilor din Constanţa va ataca în contencios-administrativ Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, cerând anularea pe cale legală a regulamentului, după efectuarea procedurii prealabile.

“Aprobara și publicarea în Monitorul Oficial a noului ROFUIP ne arată încă o dată că, în opinia guvernanților, elevii nu au nevoie de drepturi, nici măcar cele constituționale. Oare e mai bine să ne interzică să părăsim incinta școlii decât să ne asigure protecția de care noi avem atâta nevoie? Elevii nu sunt persoanele pe care le putem arunca la gunoi atunci când ne terminăm mandatul!” a declarat preşedintele Asociaţiei, Andrei-Eduard Burghelia.

“Acest regulament, lăsat moştenire de Remus Pricopie, ne întoarce în timp cu peste 25 de ani. În decembrie 2014, când s-au împlinit 25 de ani de când peste 1000 de români şi-au dat viaţa pentru dreptul de a spune ceea ce gândesc, Remus Pricopie, în ultima sa zi de mandat, a aprobat un act administrativ, contrar cu drepturile fundamentale ale omului, acesta dându-le directorilor dreptul de a cenzura publicaţiile şcolare, interzicându-le elevilor dreptul de a se exprima. În secolul XXI, într-o ţară membră a Uniunii Europene, elevii vor fi sancţionaţi dacă spun ceea ce gândesc.” a declarat vicepreşedintele Asociaţiei, Constantin-Alexandru Manda.

Asociația Elevilor din Constanța a avertizat în 17 decembrie 2014, printr-un comunicat de presă, că modul de adoptare al noului regulament școlar încalcă prevederile legale, anunțând posibilitatea unei acțiuni în instanță.

Despre Asociația Elevilor din Constanța
Asociația Elevilor din Constanța este singura organizație reprezentativă a elevilor din județul Constanța, ce are ca scop reprezentarea intereselor comune ale acestora, promovarea drepturilor elevului şi stimularea participării elevilor la actul educațional. Asociația Elevilor din Constanţa a fost fondată în anul 2013 și în prezent este singura organizație reprezentativă a elevilor acreditată la Camera Deputaților. 

OMD MAMAIA CONSTANTAjooble.org ziare, stiri