Se strică vremea. Recomandările polițiștilor de la Rutieră(623)


Având în vedere prognoza privind condiţiile meteo nefavorabile, IPJ Constanța reamintește tuturor conducătorilor de autovehicule regulile de bază cu privire la pregătirea autovehiculelor şi conduita în trafic.

Pentru a evita efectele negative pe care sezonul rece le are asupra autovehiculelor, primele lucruri ce trebuie avute în vedere atunci când vine vorba de pregătirea acestora pentru iarnă sunt:
- verificarea sistemului de degivrare şi climatizare;
- verificarea sistemului de lumini, inclusiv cele pentru ceaţă;
- dotarea autovehiculelor cu anvelope specifice sezonului de iarnă, lanţuri antiderapante, săculeţi de nisip, lichid de parbriz specific temperaturilor scăzute, antigel.

În ceea ce priveşte conduita pe timpul deplasărilor, poliţia rutieră vine în ajutorul conducătorilor de autovehicule cu următoarele recomandări:
- să adapteze permanent viteza la condiţiile de drum (carosabil acoperit cu zăpadă, gheaţă sau polei);
- să circule cu o viteză care să nu depăşească 30km/h în localităţi şi 50km/h în afara lor când partea carosabilă este acoperită cu, gheaţă, polei, mâzgă sau zăpadă bătătorită;
- să folosească corespunzător atât sistemul de iluminare, semnalizare cât si cel de climatizare şi dezaburire;
- să păstreze în mers o distanţă suficientă pentru a preveni producerea unei coliziuni atunci când condiţiile de deplasare sunt nefavorabile;
- să nu bruscheze comenzile şi să folosească cu preponderenţă frâna de motor;
- în zilele cu ploi, lapoviţă sau ninsoare să acţioneze din timp ştergătoarele de parbriz.

În condiţiile schimbării situaţiei meteorologice, recomandăm conducătorilor auto să nu pornească la drum fără a verifica starea traseului pe care urmează să îl parcurgă.

Pentru siguranţa deplasării, IPJ recomandă şoferilor să evite pornirea la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă, totuşi circulă pe drumuri cu probleme, să respecte indicaţiile agenţilor de circulaţie.

Poliţia rutieră va fi în stradă în aceste zile, pentru a oferi sprijin conducătorilor auto şi pentru a lua măsurile necesare în cazul în care situaţia meteo impune închiderea unor secţiuni de drum afectate de viscol.

Poliţia Rutieră va transmite periodic informări cu privire la starea drumurilor şi, acolo unde sunt probleme, va indica eventualele rute ocolitoare.
În caz de urgenţă, rugăm cetăţenii să apeleze numărul unic de urgenţă 112.
 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri