Secretele financiare ale Primăriei Constanța

Secretele financiare ale Primăriei Constanța(1670)


Ce face Primăria Constanța cu bugetul pe care îl adminitrează? Aceasta este o întrebare pe care ar trebui să și-o adreseze fiecare contribuabil. În primul rînd, banii nu sunt deloc puțini: este vorba, pentru 2014, de 657 milioane lei, adică circa 150 milioane euro. În al doilea rând, banii nu sunt nici ai primăriei, nici ai lui Radu Mazăre, nici ai angajaților primăriei. Sunt ai noștri, ai tuturor, și angajații primăriei, de la primar la portar, cu toții plătiți de noi, au obligația să dea socoteală pentru modul în care îi administrează.

Obligația aceasta despre care vorbim nu este numai una formală, ci și legală. Există, în România, o lege, Legea 544 din 2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, publicată în Monitorul Oficial nr. 663/23.10.2001, care obligă instituții ca primăria să răspundă, în cel mult 30 de zile, la întrebări relevante. În conformitate cu art. 2 lit. A din Legea 544/2001, Primăria Constanța face parte din cadrul autorităților sau instituțiilor publice obligate să furnizeze, la cerere, informații de interes public, iar potrivit art. 2 lit. b din Legea 544/2001, informațiile solicitate fac parte din sfera informațiilor de interes public.

Legea există, dar nu se prea aplică. Asociația Constanța Ia Atitudine a trimis o solicitare, bazată pe Legea 544, în care solicita mai multe răspunsuri referitoare la o serie de cheltuieli bugetare ale primăriei, cheltuieli pentru care destinația sumelor nu este clară.

În ciuda faptului că cele 30 de zile legale au trecut și în ciuda faptului că Primăria Constanța a răspuns în termen legal la alte solicitări ale ACIA, în cazul de față legea a fost încălcată. ”Am verficat pe site care este stadiul cererii noastre. Acolo apare informația că cererea a fost rezolvată, dar că nu se expediază. Nu este normal ca locuitorii Constanței, care contribuie din greu la acest buget, să nu știe ce se întâmplă cu banii lor, până la ultimul leu. Solicită și pe această cale primăriei să dea dovadă de transparență și să ne răspundă la întrebări, în caz contrar vom crede, și noi, și restul constănțenilor, că în buget sunt cheltuieli despre care nu ar trebui să știm nimic, din motive lesne de înțeles”, a precizat Andrei Popescu, președintele ACIA.


Iată întrebările care au pus în dificultate Primăria Constanța.

1. În bugetul municipiului Constanța, la capitolul ”Ordine publică și siguranță națională” sunt prevăzute cheltuieli de 14.503 lei, din care, la capitolul ”Alte servicii în domeniul ordinii public și siguranței nașionale” este prevăzută suma de 9.050 lei. Vă rugăm să ne precizați cât anume din această sumă de 9.050 lei a fost cheltuită până acum și pe ce.


2. În bugetul municipiului Constanța, la capitolul ”Locuințe, servicii și dezvoltare publică” sunt prevăzute cheltuieli de 278.907 lei, din care, la capitolul ”Alte servicii în domeniul locuințelor, serviciilor și dezvoltării comunitare” este prevăzută suma de 258.627 lei. Vă rugăm să ne precizați cât anume din această sumă de 258.627 a fost cheltuită până acum și pe ce.


3. În bugetul municipiului Constanța, la capitolul ”Cultură, recreere și religie” sunt prevăzute cheltuieli de 43.441 lei, din care, la capitolul ”Alte servicii în domeniul culturii, recreerii și religiei” este prevăzută suma de 12.577 lei. Vă rugăm să ne precizați cât anume din această sumă de 12.577 lei a fost cheltuită până acum și pe ce.


4. În bugetul municipiului Constanța, la capitolul ”Asigurări și asistență socială” sunt prevăzute cheltuieli de 53.449 lei, din care, la capitolul ”Alte servicii în domeniul asigurărilor și asistenței medicale” este prevăzută suma de 23.549 lei. Vă rugăm să ne precizați cât anume din această sumă de 23,549 lei a fost cheltuită până acum și pe ce.


5. În bugetul municipiului Constanța, la capitolul ”Servicii și dezvoltare publică locuințe, mediu și ape” sunt prevăzute cheltuieli de 278.907 lei, din care, la capitolul ”Alte servicii în domenile locuințelor, serviciilor și dezvoltării comunitare” este prevăzută suma de 258.627 lei. Vă rugăm să ne precizați cât anume din această sumă de 258.627 lei a fost cheltuită până acum și pe ce.


Precizăm că, în conformitate cu art. 2 lit. A din Legea 544/2001, Primăria Constanța face parte din cadrul autorităților sau instituțiilor publice obligate să furnizeze, la cerere, informații de interes public, iar potrivit art. 2 lit. b din Legea 544/2001, informațiile solicitate fac parte din sfera informațiilor de interes public, sens în care, în respectarea dispozițiilor legale amintitei, instituția era obi să dați curs prezentei cereri în termen de zece zile de la primirea adresei noastre.
 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri