De ce nu ies constănțenii în stradă?

De ce nu ies constănțenii în stradă?(2280)


Ieri, 200 de constănțeni au protestat împotriva Guvernului Ponta și a modului în care au fost organizate alegerile în diaspora. În Cluj au fost 10.000. Cum se explică această diferență?

Diferența dintre Cluj și Constanța, din punct de vedere economic, nu este prea mare. Clujenii sunt mai bogați și au mai multe locuri de muncă, dar municipiul Constanța nu este nici pe departe unul sărac. Mai mult, deși are un primar PSD, Constanța nu este un oraș fundamental de stânga. Da, există zeci de mii de asistați social, masa de manevră electorală a lui Radu Mazăre și a PSD-ului, votanții săi fideli, care îl divinizează, dar există și cel puțin 100.000 de oameni care nu primesc niciun fel de ajutor de la primărie, care se descurcă singuri, cu propriile forțe.

De unde diferența dintre Ardeal și Constanța?

Explicația este simplă: în Constanța nu există ceea ce putem numi generic ”simț civic”. Un oraș amorțit după 14 ani de politică socială, în care cei care contribuie la buget sunt resemnați că se mai poate schimba ceva, în care fatalismul lui ”asta este” sucombă orice încercare de schimbare a destinului. Nu ieșim în stradă pentru că este în zadara, jocurile sunt făcute în altă parte, nu putem face nimic.

De fapt, constănțenii nu au ieșit în stradă nici împotriva gazelor de șist, când practic siguranța viitorului lor le era pusă sub semnul întrebării, nici pentru a salva Cazinoul, nici când li s-au tăiat salariile, etc. Dacă ne aducem bine aminte, nici în decembrie 1989 nu a fost o mare mișcare de stradă. Comparați ceea ce s-a întâmplat aici cu evenimentele din Timișoara, Sibiu, etc, ca să nu amintim de București.
Dobrogea noastră, în care am învățat să conviețuim unii cu alții, români, turci, tătari, aromâni, țigani, lipoveni și alții ne-a învățat un lucru extraordinar: toleranța. Dobrogea însă, cu apropierea ei de Orient, ne-a învățat să fim și puțin mai șmecheri decât cei din Ardeal. Ne descurcăm, nu punem osul la treabă, nu ne expunem cu pieptul gol în fața autorității. Într-un fel sau altul, reușim să ne descurcăm. În Ardeal, casele sunt făcute să dureze, trainic. În Dobrogea, chirpicul, materialul cel mai întâlnit de construcție, în trecut, era semn al improvizației, al nestatorniciei.

Snobism, egoism sau frică. Acestea sunt câteva dintre explicațiile pe care le are Mihai Petre, analist politic. Mulți nu ies în stradă pentru că lor le merge bine (”Există un electoral snob, este sub demnitatea lui să iasă în stradă”), mulți pentru că petrecutul timpului în cafenele de lux este incompatibil cu protestele, alții de teamă să nu își piardă locurile de muncă, mai ales dacă muncesc la stat (nu trebuie să nu credem că astfel de mitinguri sunt monitorizate și că o eventuală participare nu se va lăsa cu reprercusiuni). ”Cred că de când este Mazăre primar, de când e tartor aici, s-a omorât spiritul civic. Este o dezamăgire majora la nivel municipiu. Este o resemnare că nu se poate schimba nimic”, spune Mihai Petre. Acesta menționează însă că în județ lucrurile stau diferit: primarul din Peștera a reușit să scoată în stradă o mie de oameni, la prima strigare.

Constanța, orașul în care se învârt mulți bani, dar și în care țepele curg pe bandă rulantă, în care portul ascunde afaceri de milioane de euro, în care mulți trăiesc mai bine decât și-ar putea permite, dacă le analizăm veniturile legale, este, cu siguranță, unul dintre cele mai egoiste din întreaga țară.

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri