Profesorii au început să primească banii promiși

Profesorii au început să primească banii promiși(1209)


Profesorii au început să primească cei 700 de lei promiși de Guvern. Banii au intrat în conturi, în Constanța, încă de ieri, după ce Inspectoratul Școlar Județean anunțase că a lucrat în weekend pentru ca listele să fie gata. Pe adresa redacției am primit confirmarea că banii au ajuns, de la un profesor din Consanța. Suma a fost primită nu ca salariu, ci ca ”drepturi bănești”.

Reamintin că Guvernul a anunţat alocarea circa 50 milioane, în cadrul Programului Operaţional Sectorial privind Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), pentru programul privind "Dezvoltarea carierei didactice", urmând ca minimum 250.000 de cadre didactice din învăţământul preuniversitar şi minimum 40.000 profesori din mediul universitar să primească suma de 150 euro.
"Un proiect mai vechi care a fost întrerupt în 2010 se numea atunci «Suta de euro pentru cărţi», fiecare cadru didactic primea echivalentul în lei a 100 de euro pentru a-şi achiziţiona cărţi. Acest drept în perioada crizei a fost anulat, iar noi, acum, în urma discuţiei cu colegii din Guvern şi cu sindicatele, am găsit această nouă formulă", a afirmat ministrul Educaţiei, R Remus Pricopie
Acesta a arătat că alocarea totală financiară pentru program este de 50 milioane euro, iar banii vor fi plătiţi în câteva săptămâni către universităţi şi inspectorate şcolare, care la rândul lor vor vira banii către cadrele didactice şi personalul didactic auxiliar.
Ministrul a precizat că, spre deosebire de programul în care profesorii erau obligaţi să justifice suma de 100 euro cheltuită pentru cărţi, de data aceasta cadrele didactice nu vor mai deconta cei 150 de euro.
"De data aceasta, nu există condiţionare strictă de a cumpăra cărţi şi a deconta prin facturi, ci este vorba de o sumă forfetară pe care profesorii o pot folosi pentru achiziţia de materiale didactice, cărţi, participare la cursuri, conferinţe şi aşa mai departe (...) Nu vorbim de deconturi, ci vorbim de o pagină în care fiecare cadru didactic spune cum a folosit cei 150 de euro în raport cu dezvoltarea perofesională a fiecărei persoane", a arătat Pricopie.
El a adăugat că, în viitor, ministerul va încerca să folosească POSDRU şi pentru a creşte alocaţiile bugetare pentru bursa socială "Bani de liceu", pentru naveta elevilor şi a cadrelor didactice, precum şi pentru bursele studenţilor doctoranzi şi post-doctoranzi.

Raluca Turcan, vicepreședinte ACL, avertizează că suma poate fi folosită numai pentru perfecționare, nu și pentru cumpărarea de cărți, și că orice activitate trebuie justificată cu documente. "Profesorii sunt atrași într-un joc de deturnare de fonduri europene" și "sunt instigați la fals în declarații, din cauza metodologiei interpretabile, iar cei care vor răspunde pentru acest lung șir de acțiuni politicianiste vor fi rectorii, directorii de licee, inspectorii școlari", a declarat aceasta printr-un comunicat de presă.
 
jooble.org