Magistraţii Tribunalului Constanţa au confirmat, vineri, mandatul de arestare pe numele preşedintelui suspendat al CJ Constanţa Nicuşor Constantinescu, în dosarul în care acesta este judecat pentru că nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Tribunalul Constanţa a judecat, vineri, confirmarea mandatului de arestare preventivă emis în lipsă pe numele lui Nicușor Constantinescu în dosarul privind nefinanţarea Centrului Militar Zonal, la şedinţa de judecată fiind prezent şi primarul Radu Mazăre, care a plecat după aproximativ o oră, cu ochii în lacrimi, spunând că este nedrept ceea ce i se întâmplă lui Nicuşor Constantinescu.
Preşedintele suspendat al CJ Constanţa a susţinut în faţa magistraţilor că nu s-a sustras anchetatorilor.
"Prezenţa mea în România reprezintă o dovadă şi o garanţie că nu m-am ascuns de justiţie şi de cercetarea penală", a spus Nicuşor Constantinescu.
El a prezentat tot istoricul său medical începând din toamna anului trecut, când a apărut suspiciunea de cancer la prostată, până la confirmarea diagnosticului, începerea tratamentului, problemele medicale apărute şi motivul plecării sale în Turcia.
Constantinescu a afirmat că cererea de extrădare solicitată de către autorităţile române a fost respinsă de cele din SUA în jurul datei de 16 octombrie. El a spus că a dorit să vină în ţară şi că a făcut o oprire în Turcia pentru un consult medical la o clinică unde mai fusese în acest an.
Procurorul DNA l-a întrebat pe Nicuşor Constantinescu dacă a fost în custodia autorităţilor americane, dacă a avut montat un dispozitiv pe gleznă pentru monitorizarea deplasărilor şi dacă urma să fie încarcerat în SUA.
Constantinescu a răspuns negativ la aceste întrebări şi l-a acuzat pe procuror că minte, ridicând tonul şi dorind să arate că nu are urme pe gleznă de la acel dispozitiv, el fiind calmat de către judecătoare.
Procurorul a depus la dosar documente care arată că Nicșțor Constantinescu a avut montat un asemenea sistem de monitorizare pe gleznă şi că pe data de 22 octombrie ar fi urmat să fie încarcerat într-un penitenciar american, motivul fiind expirarea vizei în data de 8 octombrie.
Nicuşor Constantinescu susţine însă că viza i-a fost prelungită până în aprilie 2015 şi că a plecat din SUA pe propria răspundere, că medicii i-au interzis să întrerupă tratamentul şi să plece din Statele Unite ale Americii.
Procurorul a cerut confirmarea mandatului de arestare preventivă spunând că Nicuşor Constantinescu a fugit în SUA pentru a se sustrage cercetărilor şi că dacă ar fi dovedit bună credinţă trebuia să vină în ţară atunci când a fost emis mandatul de arestare.
Avocatul lui Nicuşor Constantinescu, Marius Mocanu, a cerut judecătoarei infirmarea mandatului de arestare preventivă, dar şi revocarea măsurii arestului preventiv şi înlocuirea acestuia cu măsura controlului judiciar.
Nicuşor Constantinescu a spus, în cuvântul de încheiere, că doreşte să continue radioterapia, dar că acest lucru nu poate fi făcut în România.
În sală s-au aflat soţia şi fiica sa, dar şi primarul Constanţei Radu Mazăre împreună cu cei doi fraţi ai săi, precum şi numeroşi angajaţi din Consiliul Judeţean şi din Primăria Constanţa. Radu Mazăre a părăsit sala după aproximativ o oră cu ochii în lacrimi, spunând că este nedrept ceea ce i se întâmplă lui Nicuşor Constantinescu.
La final, Nicuşor Constantinescu a putut să-şi îmbrăţişeze familia, dar şi prietenii, atât preşedintele suspendat al CJ Constanţa, cât şi apropiaţii săi având lacrimi în ochi.
Avocatul lui Nicuşor Constantinescu spunea că acesta se va întoarce la Spitalul Penitenciarului Rahova după pronunţarea sentinţei.
De asemenea, Marius Mocanu a menţionat că a depus deja o contestaţie la decizia de joi a Tribunalului Bucureşti, care a confirmat mandatul de arestare emis pe numele lui Nicuşor Constantinescu.
Nicuşor Constantinescu, care a revenit joi în ţară, a fost dus de la Aeroportul Henri Coandă la Tribunalul Bucureşti.
Nicuşor Constantinescu a fost reţinut, marţi, de autorităţile din Turcia, după ce Ministerul Justiţiei a transmis documentelor necesare pentru aducerea lui în ţară, pentru a fi arestat preventiv în dosarele în care este judecat.
Constantinescu a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie în trei dosare penale. Într-unul dintre acestea este acuzat că nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, în altul că nu s-a supus controlului Curţii de Conturi, iar în cel de-al treilea, pentru că a atribuit nelegal terenuri. Într-un alt dosar, şeful CJ Constanţa este cercetat pentru luare de mită şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, după ce în casa lui au fost găsite, la percheziţii, 15 cartuşe de calibrul nouă milimetri.