EȘEC pentru România: nu intrăm în Schengen

EȘEC pentru România: nu intrăm în Schengen(654)


Ministrul Titus Corlăţean a declarat ieri că în această toamnă nu s-a întrunit consensul pentru aderarea României şi Bulgariei la Schengen, dar un important actor european a confirmat sprijinul pentru intrarea în acest spaţiu, aderarea rămânând un obiectiv al Bucureştiul, care însă nu stă cu mâna întinsă

Întrebat, la Digi24, dacă el consideră că România va intra vreodată în Schengen, în condiţiile în care aderarea a fost din nou amânată, ministrul de Externe a precizat că în această toamnă nu a fost îndeplinit consensul.
"Vă aduc aminte ceea ce şi premierul României a spus acum un an de zile: în clipa în care vom întruni consensul vom face acest pas. Deocamdată, acest consens nu a fost întrunit. Nu pot să vă ascund faptul că, de exemplu, unul din actorii importanţi europeni a făcut un pas înainte - nu voi cita numele acestui actor important - confirmând sprijinul pentru aderarea României la Spaţiul Schengen. Deci e un pas înainte, gestionat discret. Sunt convins că România va intra în Spaţiul Schengen, dar am ieşit din acea zonă de supralicitare a acestei mize. Da, ne dorim să intrăm, rămâne un obiectiv important, dar, încă o dată, nu stăm cu mâna întinsă, am îndeplinit criteriile şi pe canale politice fireşti vom avansa pentru adoptarea acestei decizii prin consens. În această toamnă consensul nu a fost deocamdată posibil", a precizat Titus Corlăţean.
Întrebat de discuţiile privind o decuplare a României de Bulgaria în acest proces, şeful diplomaţiei a spus că poate s-ar impune "o astfel de separare".

"E o analiză mult mai complexă. Au fost voci europene, este adevărat, care au spus, nu noi de la Bucureşti, există o diferenţă de ritm, de progrese în ceea ce priveşte România şi Bulgaria şi poate s-ar impune o astfel de separare. Din raţiuni de natură politică, mă veţi înţelege că nu voi face comentarii faţă de Bulgaria. Suntem vecini, suntem parteneri, avem o relaţie foarte bună", a spus el.
"Ceea ce spunem noi de fiecare dată este că România de 3 ani şi mai bine a îndeplinit criteriile. Mâine dacă s-ar pune problema primului pas, potrivit discuţiei anterioare etapizate, aeroporturile ar putea să intre fără nici cea mai mică problemă, aş adăuga şi spaţiul maritim, din punctul de vedere al României nu ar fi probleme deosebite. Noi ne facem treaba în continuare, e adevărat într-un peisaj politic european care rămâne complicat pentru că România a mai fost prizoniera altor factori care n-au nimic de-a face cu performanţa României în sine, dar vom găsi acele resurse de consens", a mai spus Titus Corlăţean.

Mai multe ţări, printre care Olanda, Franţa, Finlanda, s-au opus în ultimii ani intrării României şi Bulgariei în spaţiul Schengen.

În toamna anului trecut, o variantă discutată la nivel european a fost ca România să adere la Schengen în două etape, prima fiind cu graniţele aeriene şi maritime şi ulterior cu cele terestre.
Aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen nu a fost discutată la ultimul JAI, din 9-10 octombrie. Următorul Consiliu Justiţie şi Afaceri Interne este programat pentru decembrie.

Sursa: Mediafax
 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri