Săptămâna Mondială a Spaţiului Cosmic: Redescoperirea copilăriei

Săptămâna Mondială a Spaţiului Cosmic: Redescoperirea copilăriei(2498)


În perioada 4-10 octombrie 2014, Şcoala Gimnazială nr.30 „Gheorghe Ţiţeica” s-a raliat, ca de fiecare dată în ultimii patru ani, proiectului internaţional „Săptămâna Mondială a Spaţiului Cosmic” printr-o serie de activităţi circumscrise tematic evenimentului. Mai mult ca oricând, implicarea elevilor a fost una notabilă, aproximativ 80% dintre cei 1200 de şcolari de la „Gheorghe Ţiţeica” şi mai mult de jumătate dintre cadrele didactice participând într-un fel sau altul la proiect.

Tema din acest an a activităţii a fost, la nivel internaţional, „Spaţiul: călăuzindu-ţi drumul”, iar în instituţia amintită anterior aceasta a luat forma unor activităţi prin care cei mici să îşi reinventeze copilăria, iar cei mari să şi-o reamintească: „Rediscovering childhood”. Coordonatorul proiectului, bibliotecara Anca Moşoiu, a declarat: „Oamenii şi-au dorit din cele mai vechi timpuri să zboare, să ajungă la stele. Anul acesta ne propunem ca prin joc să ne prefacem că totul este posibil nu mai departe de zidurile şcolii noastre. Astfel, poate că cei care îndrăznesc astăzi să viseze vor fi cei care mâine vor cuceri universul.”

În acest sens, jocurile pentru pitici şi distracţiile din parcurile de amuzament de odinioară au fost readuse vineri, 10 octombrie a.c., cu începere de la ora 11.00, în curtea şcolii: rachete în miniatură cu care elevii s-au putut fotografia ca în târgurile de altădată, machete ale sistemului solar ori ale Căii Lactee în jurul cărora s-a dansat pe ritmuri moderne, sute de desene prin care copiii şi-au transpus propria viziune despre univers prin jocul culorilor, al luminii şi al umbrei. Nu au lipsit desenele pe asfalt, construcţiile Lego, corpurile cereşti meşteşugite din materiale reciclabile, marţienii din rigips, insignele tematice, invitaţiile la eveniment făcute de cei mai mici dintre elevi, jocurile de mâini şi numărătorile, poeziile în limbile engleză şi franceză ori jocurile concepute special pentru activitate de către câţiva elevi ai claselor a IV-a şi a V-a.

Menţionăm implicarea deosebită a părinţilor în reuşita acestui demers căci aceştia au contribuit fie cu iscusinţa mâinilor lor, alături de copii, la realizarea anumitor produse ale activităţii, fie cu prezenţa lor în ultima zi a proiectului. Şcoala a fost astfel într-un real parteneriat cu familiile elevilor, iar declaraţia directorului adjunc, profesor Cici-Corina Vlad este relevantă: „Astăzi, sute de părinţi şi bunici au venit să se bucure alături de copiii ori de nepoţii lor de evenimentul ce ne aminteşte an de an că spaţiul nu mai are frontiere de netrecut. Mulţumim familiilor implicate. Preţ de aproape două ore ne-am simţit cu toţii copii.”
 




jooble.org