Reguli de comportare şi măsuri de protecţie în cazul producerii unor calamităţi naturale

Reguli de comportare şi măsuri de protecţie în cazul producerii unor calamităţi naturale(777)


Având în vedere că majoritatea dezastrelor nu pot fi evitate, pentru a reduce semnificativ pierderile de vieţi omeneşti şi pentru a limita pierderile de bunuri materiale, este bine ca populaţia să fie informată şi să cunoască cum trebuie să reacţioneze în astfel de situaţii.

În acest sens, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa reaminteşte cetăţenilor următoarele reguli de comportare şi măsuri de protecţie în cazul producerii de calamităţi naturale:
- Rămâi calm;
- Ascultă mesajele transmise de posturile naţionale de radio şi televiziune;
- Nu da crezare zvonurilor, nu crea panică;
- Respectă indicaţiile autorităţilor.

ÎN CAZ DE CUTREMUR nu părăsiţi clădirea pe timpul cutremurului şi adăpostiţi-vă sub o grindă, toc de uşă solid, birou sau masă rezistentă etc. şi, în niciun caz, nu folosiţi liftul ca să nu rămâneţi blocat. Dacă sunteţi pe stradă, îndepărtaţi-vă de clădiri şi cabluri electrice şi adăpostiţi-vă sub un paravan pentru a vă proteja de căderile unor părţi de construcţie, iar dacă sunteţi în maşină, opriţi la distanţă de construcţii şi cabluri electrice, fără a părăsi interiorul acesteia.

ÎN CAZUL ALUNECĂRILOR DE TEREN trebuie să vă deplasaţi pe înălţimile cele mai apropiate şi nu vă întoarceţi pentru a nu vă expune pericolului.

SFATURI PRACTICE ÎN CAZ DE DEZASTRU:
Dacă în localitatea unde vă aflaţi se produce un dezastru, este posibil să fiţi separat de membrii familiei dumneavoastră, care pot fi acasă, la lucru sau la şcoală. Pentru o astfel de eventualitate, trebuie să stabiliţi din timp un loc de întâlnire. Este foarte important să aveţi întotdeauna la îndemână trusa de urgenţă:
- Alimente în conserve pentru circa 3 zile;
- Un radioreceptor cu baterii, lanternă şi baterii de rezervă;
- Medicamente pentru tratamentul uzual şi de urgenţă;
- Haine adecvate sezonului;
- Listă cu telefoane de urgenţă.

  
jooble.org