Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
George Andrei Popescu Candidat Primăria Constanța
Doi cetăţeni turci şi unul irakian cercetaţi pentru călăuzirea a 129 de migranţi afgani, iranieni, irakieni şi sirieni pe Marea Neagră

Doi cetăţeni turci şi unul irakian cercetaţi pentru călăuzirea a 129 de migranţi afgani, iranieni, irakieni şi sirieni pe Marea Neagră(673)


Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au intocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de migranţi pentru doi cetăţeni turci şi unul irakian care au facilitat transportul din Turcia, cu o ambarcaţiune pe Marea Neagră, a 72 de cetăţeni afgani, 34 irakieni, 16 iranieni şi 7 sirieni care au declarat că doreau să ajungă în ţări precum Germania şi Suedia.

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au continuat cercetările în cazul interceptării, în data de 15.09.2014, a unei ambarcaţiuni suspecte pe Marea Neagră, pe care se aflau 132 de persoane.
După declanşarea procedurile specifice de remorcare a ambarcaţiunii în cauză, fără pavilion arborat, la sediul Grupului de Nave Mangalia, au fost demarate cercetările la sediul Gărzii de Coastă.
 Astfel, persoanele adulte au fost audiate, stabilindu-se faptul că la bordul ambarcaţiunii se aflau 72 cetăţeni afgani, 35 de irakieni, 16 iranieni, 7 sirieni şi 2 turci, adulţi şi copii, cu vârste între 1 şi 65 ani, care intenţionau să ajungă în mod ilegal în ţara noastră, pentru ca apoi să-şi continue călătoria spre ţări din Uniunea Europeană.


În urma cercetărilor a mai rezultat că ambarcaţiunea tip pescador, în lungime de 20 metri, a plecat în urmă cu trei zile dintr-un port situat în apropierea Istanbulului, fiind condusă de doi cetăţeni turci, în vârstă de 45 ani, respectiv 41 ani, ajutaţi de un cetăţean irakian, în vârstă de 31 de ani.
Poliţiştii de frontieră fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trecere frauduloasă a frontierei de stat şi trafic de migranţi, fapte prevăzute şi sancţionate de art. 262, alin. 1, respectiv de art. 263, alin. 1 şi 2 din Cod Penal, iar unul dintre ei, care a condus ambarcaţiunea, mai este cercetat şi pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unei nave de către o persoană fără brevet sau certificat de capacitate corespunzător, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 2, alin. 1 din Legea 191/2003.
Cei doi cetăţeni turci şi complicele irakian vor fi audiaţi astăzi de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, care vor dispune măsurile legale ce se impun.

La finalizarea cercetărilor, întregul grup de migranţi din Orientul Mijlociu va intra în custodia Inspectoratului General pentru Imigrări.

  

Mihai Lupu Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri