Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
George Andrei Popescu Candidat Primăria Constanța
PARCHETUL GENERAL: Primarul pesedist al Constanţei, Radu Ştefan Mazăre, a fost reclamat, de către DNA, pentru presiuni asupra Justiţiei, după ce a înjurat

PARCHETUL GENERAL: Primarul pesedist al Constanţei, Radu Ştefan Mazăre, a fost reclamat, de către DNA, pentru presiuni asupra Justiţiei, după ce a înjurat "de mamă" un procuror anticorupţie!(1624)


Astăzi, luni – 15 septembrie 2014, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), l-au reclamat penal, la Parchetul General al României (Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – ICCJ a României), pe primarul municipiului Constanţa, Radu Ştefan Mazăre (totodată preşedinte al organizaţiei judeţene Constanţa a Partidului Social Democrat - PSD), pe care îl acuză de presiuni faţă de Justiţie!

Pe 12 septembrie a.c., la Casa de Cultură din Constanţa, Mazăre l-a înjurat birjăreşte (“de mamă”!), în timpul unei reuniuni publice a activului judeţean al Partidului Social Democrat (pe care-l conduce, ca preşedinte), pe procurorul care anchetează unul dintre dosarele de corupţie în care este acuzat edilul – şef de la malul mării: dosarul şpăgii luate de la un constructor israelian, pentru a i se accepta devizul mărit, pentru cartierul (“campusul social”, pentru săraci) “Henri Coandă”, din municipiul Constanţa.

De subliniat că primarul Mazăre a fost… aplaudat frenetic, unanim, de către pesediştii care populau sala şi prezidiul, pentru înjurătura trasă procurorului de la DNa – Bucureşti!

 


Textul integral al comunicatului asupra plângerii penale, depuse de către DNA - Bucureşti

 


„Ca urmare a unor declaraţii publice făcute, la data de 12 septembrie 2014, de către primarul municipiului Constanţ, Mazăre Radu Ştefan, persoana având calitatea procesuală de inculpate, în dosarul nr. 2 / P / 2014, aflat în faza de urmărire penală, Direcţia Naţională Anticorupţie a formulat, faţă de acesta, un denunţ pentru săvârşirea infracţiunii de presiuni asupra Justiţiei, prevăzută şi pedepsită de art. 276 Cod Penal.

Denunţul a fost formulat în temeiul dispoziţiilor art. 290, combinat cu dispoziţiile art. 289 C.pr.pen. şi a fost înaintat, la data de 15 septembrie 2014, către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, spre competentă soluţionare”, se arată într-un comunicat emis de către DNA.

Concret, Radu Mazăre, care este suspectat de fapte de corupţie într-un dosar care se află la DNA, a folosit un limbaj licenţios la adresa procurorului care se ocupă de cazul cu pricina.

Declaraţiile au fost făcute în cadrul unei reuniuni PSD de la malul mării:
„Poate să te ia cu mascaţii de la masă, cum m-a luat pe mine acum cinci luni de zile pe motiv de urgenţă şi timp de cinci luni de zile în dosarul meu să nu facă niciun act procurorii.
Păi, f… în c… pe mă-ta, când m-ai luat cu mascaţi şi ai zis că e urgenţă, că de-aia m-ai adus la DNA, că era stare de urgenţă, după aia trec cinci luni de zile fără ca tu să faci o hârtie!?
De asta trebuie să-l votăm pe Ponta, ca noi care mai stăm pe aici liberi, neliberi, să trăim într-o ţară normală“, a afirmat primarul Constanţei.”

Potrivit Codului Penal (CP), este incriminată fapta persoanei care, în perioada în care se fac cercetări într-un dosar, face declaraţii publice nereale, referitoare la săvârşirea, de către organul de urmărire penală, a unei abateri disciplinare grave, legate de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a-l influenţa sau intimida, faptă care se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Caracterul nereal al acestor afirmaţii rezultă din analiza activităţilor de urmărire penală efectuate în dosarul nr. 2 / P / 2014, despre care inculpatul avea cunoştinţă în urma exercitării drepturilor procesuale referitoare la accesul la dosar.

Totodată, împrejurarea în care Mazăre Radu Ştefan a făcut aceste afirmaţii, caracterul lor public şi limbajul folosit denotă scopul urmărit de făptuitor, respectiv influenţarea şi intimidarea procurorului care efectuează urmărirea penală în cauză”, au mai arătat procurorii anticorupţie.”

 


Şi CSM a luat la cunoştinţă „invectivele” adresate de către primarul constănţean.

 


Tot în cursul zilei de astăzi, luni – 15 septembrie 2014, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a anunţat, într-un comunicat de presă, că a luat la cunoştinţă relatările din presă, cităm: „despre invectivele adresate de către primarul Constanţei, Radu Ştefan Mazăre, la adresa procurorului DNA care a dispus conducerea sa la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, cu mandat de aducere, în urmă cu mai multe luni”.

Magistraţii au precizat că, „în baza rolului său constituţional de garant al independenţei Justiţiei”, folosirea, în cadrul unor adunări publice, a unor expresii indecente la adresa procurorilor, cu trimitere la o situaţie concretă vizată de un dosar penal, este de natură nu numai a induce un sentiment de nesiguranţă raportat la independenţa şi imparţialitatea judecătorilor şi procurorilor, ci şi de a leza demnitatea acestora.

„Consiliul Superior al Magistraturii apreciază că prin invectivele adresate de către primarul Constanţei la adresa unui procuror DNA s-au depăşit limitele admisibile ale discursului politic public şi ale libertăţii de exprimare aşa cum sunt protejate de dispoziţiile art. 10 din Convenţia europeană pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale”, se mai arată în documentul citat.

Potrivit Constituţiei României, libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine.

 


Ce a spus Mazăre, pe 12 septembrie 2014

 


Radu Ştefan Mazăre i-a înjurat pe procurorii DNA la reuniunea PSD de la Casa de Cultură Constanţa, care a avut loc pe 12 septembrie 2014, , nemulţumit fiind de modul în care s-a procedat pentru aducerea sa la audieri.

„Poate să te ia cu mascaţii de la masă, cum m-a luat pe mine acum cinci luni de zile pe motiv de urgenţă şi timp de cinci luni de zile în dosarul meu să nu facă niciun act procurorii. Păi f… în c… pe mă-ta, când m-ai luat cu mascaţi şi ai zis că e urgenţă, că de-aia m-ai adus la DNA, că era stare de urgenţă, după aia trec cinci luni de zile fără ca tu să faci o hârtie!? De asta trebuie să-l votăm pe Ponta, ca noi care mai stăm pe aici liberi, neliberi, să trăim într-o ţară normală”, a afirmat primarul municipiului Constanţa.

 


Deja avem un precedent, proaspăt: un fost procuror, de la… Parchetul General (SIC!) a fost (re)arestat după ce a folosit un limbaj agresiv, pe Internet, pentru a ataca probele anchetatorilor!

 

 

Un caz asemănător este cel al fostului procuror al…Parchetului General (!!!!!), Angela Nicolae.

Ex - magistratul a fost (re)arestat preventiv, după ce a folosit, pe Internet, un limbaj agresiv, prin care ataca probele anchetatorilor, din dosarul în care este judecat(ă), pentru trafic de influenţă!

Anchetatorii au precizat că Angela Nicolae, „la câteva zile după ce a beneficiat de punerea în libertate, succesiv, prin înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu, apoi cu controlul judiciar,(20 iunie 2014), în loc să respecte obligaţiile impuse de instanţa supremă de fond şi să aibă o conduită procesuală demnă, să-şi pregătească apărarea, aşa cum a motivat fiecare cerere pe care a formulat-o pentru judecarea sa în libertate, s-a plasat, începând cu 15 iunie 2014, în spaţiul public virtual şi, într-un mod agresiv ca limbaj scris, şi-a făcut apărări, a invocat excepţii şi cereri în acest cadru pe care şi l-a ales, altul decât cel legal procesual”. Mai multe ştiri pe aceeaşi temă: Mazăre i-a înjurat pe procurori la reuniunea PSD Constanţa: „Păi f… în c… pe mă-ta!”. Soluţia primarului: „De asta trebuie să-l votăm pe Ponta” Radu Mazăre a lansat invective la adresa procurorilor DNA, la o reuniune PSD Constanţa desfăşurată la Casa de Cultură. El i-a înjurat pe anchetatori pentru că l-au tratat cu brutalitate.

 

IMAGINE: Radu Ştefan Mazăre, primarul pesedist al Constanţei (Sursă foto: stiripesurse.ro)
 

Taguri: RaduMazare, DNA, RaduStefanMazare, DirectiaNationalaanticoruptie, ParchetulGeneral, ICCJ, ParchetulDePeLangaICCJ, 12septembrie, 12septembrie2014, CasaDeculturaConstanta, PSd, PSDConstanta, Constanta, PartidulSocialDemocrat,
Mihai Lupu Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri