Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
George Andrei Popescu Candidat Primăria Constanța

"Zilele europene ale culturii iudaice" au loc astăzi în România, inclusiv în Tulcea(813)


O serie de manifestări reunite sub titlul "Zilele europene ale culturii iudaice", având ca temă "Femeile în iudaism", vor avea loc duminică în Capitală și în țară, informează Federația Comunităților Evreiești din România (FCER) într-un comunicat transmis vineri AGERPRES.

La Sinagoga Mare este programată, între orele 11,00 și 19,00, Ziua Porților Deschise. Apoi, un matineu va avea loc la ora 11,00, la Centrul Comunitar Evreiesc, unde vor fi prezentate operele principalelor scriitoare și pictorițe de etnie evreiască din România, precum și numele mari de muziciene evreice din țara noastră. Vor lua cuvântul dr. Camelia Crăciun, Valentina Iancu și Lena Vieru Conta. Manifestarea va fi moderată de președintele FCER, dr. Aurel Vainer, deputat, coordonatorul programului muzical fiind Iancu Țucărman.

La Muzeul evreiesc va fi deschisă o expoziție cuprinzând tablouri semnate de pictorițe evreice din România iar la Sinagoga Mare, la ora 17,30, va începe un concert susținut de Bucharest Klezmer Band.
De asemenea, Teatrul Evreiesc de Stat programează piesa "Yentl", care pune în discuție statutul femeii în iudaism.
În comunitățile evreiești de la Bacău, Brașov, Craiova, Cluj, Piatra Neamț, Reșița, Lugoj, Sighetu Marmației, Târgu Mureș și Timișoara va avea loc Ziua Porților Deschise, ocazie cu care se pot vizita sinagogile din respectivele localități. La Bistrița va avea loc și un concert extraordinar susținut de corala "Cantores Amicitiae" a Universității de Muzică "George Enescu" din Iași, sub bagheta prof. univ.dr. Nicolae Gâscă.

La Tulcea, Muzeul privind istoria evreilor din acest oraș va prezenta fotografii originale ale unor femei evreice din Tulcea anilor 1920-1940, un film referitor la evoluția lucrărilor de reparații la Templul Israelit, precum și înregistrări video cu cântece interpretate de corul "Hazamir" și orchestra klezmer din București.

Pentru sărbătorirea Zilei Europene a Culturii Iudaice, Comunitatea Evreilor din Focșani organizează manifestări la Odobești, Râmnicu Sărat, Focșani și Panciu, prezentând, între altele, societățile de binefacere din Odobești, 'Străzi și locuri din Râmnicu Sărat', istoria evreilor din Panciu și eroi evrei din Focșani în primul război mondial.
Și la Sibiu este programată, în afară de Ziua Porților Deschise, o expoziție de carte și două manifestări comemorative (Vera Marcu și Henry Zelbing).

CE Iași va organiza o excursie la Borsec, unde va avea loc o conferință despre femeile în iudaism, iar CE Oradea va avea un atractiv program muzical, susținut de Corul Comunității și Formația de klezmeri.

În afara României, în cadrul "Zilelor Europene ale Culturii Iudaice" sunt programate manifestări în numeroase țări, precum Austria, Belgia, Bosnia-Herțegovina,Bulgaria, Cehia, Croația, Danemarca, Elveția, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Lituania, Luxemburg, Republica Macedonia, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Turcia și Ungaria.

Organizatorii sunt Asociația Europeană pentru Păstrarea și Valorificarea Culturii Iudaice și Patrimoniului Evreiesc, cu parteneriatul Consiliului Europei și susținerea FCER și a Comunității Evreilor București și a celor din orașele unde există comunități evreiești.

Mihai Lupu Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri