Toate pânzele sus!: Trofeul “Tomis”, la Yachting

Toate pânzele sus!: Trofeul “Tomis”, la Yachting(1920)


A 52-a ediție a concursului internațional de yachting ,,Trofeul Tomis” va avea loc la Constanța, în Portul Tomis, în perioada 16-19 mai 2013. Evenimentul, organizat de Yacht Club Regal Român, împreună cu Federația Română de Yachting, este în cel de-al doilea an de la reluare a unei vechi tradiții: Regata „Trofeul Tomis”.


Pledoarie pentru… al doilea “sport al minţii”, după şah!


Poate mai puțin cunoscut în România, unde este încă perceput ca un sport… exclusivist, yachtingul este foarte răspândit, în majoritatea țărilor europene și nu numai, chiar și în țări care… nu au ieșire la mare, cum sunt Ungaria, Austria, Elveția, fiind, în multe zone, chiar un sport de masă!, cu sute de mii de sportivi înregistrați. Organizatorii, Yacht Club Regal Român și Federația Română de Yachting, își propun promovarea sportului cu vele atât în randul copiilor, tinerilor,cât și în cel al generației părinților, și chiar bunicilor, yachtingul fiind unul dintre cele mai frumoase sporturi care pot fi practicate în aer liber, începând de la vârste fragede, până la cele mai înaintate. În acelaşi timp, yachtingul este unul dintre cele mai complexe sporturi. El reprezintă nu doar mișcare, agilitate, condiție fizică, ci și foarte multă tactică, fiind considerat al doilea sport, ca și complexitate a gândirii, după… șah!

Peste 100 de sportivi, din şase ţări, inclusiv românii recent medaliaţi în Bulgaria!


Peste 100 de sportivi din șase țări și-au anunțat participarea la competiție, ce se va desfășura pe mai multe clase de ambarcațiuni: Optimist, Zoom 8, Laser 4.7, Laser Radial, Laser Standard, Cadet și 470. Au confirmat participarea sportivi de top din Bulgaria, Austria, Finlanda, Suedia, Israel, fiind practic pentru prima dată când sportivi din colțuri îndepărtate ale continentului nostru vor participa la o regată în țara noastră!
România aliniază și ea la start sportivi valoroși. Delegația noastră tocmai s-a întors de la un concurs internațional, desfășurat în Bulgaria, la Burgas, cu șase medalii, din care trei de aur, una de argint și două de bronz: aur la clasa “Optimist”, la general și fete, pentru Ebru Bolat, de la Yacht Club Regal Român; aur la clasa “Optimist” băieți - juniori, pentru Petru Neagu, de la clubul “Electrica” București; aur la clasa “470”, pentru echipajul format din Mihai Făgărășanu și Mugur Roșca, de la “Sportul Studențesc”; argint la clasa “Laser Standard”, pentru Eduard Guță, de la clubul “Electrica” Constanța; bronz la clasa “Optimist”, fete – junioare, pentru micuța Luana Boicenco, tot de la “Electrica” Constanța; bronz la clasa “Laser Radial”, pentru Alexandru Dolea, de la “Electrica” București.
Juriul competiției va fi unul internațional, judecători din Olanda, Israel și Turcia fiind invitați, alături de cei din România. ,,Trofeul Tomis “ este singura competiție românească inclusă în calendarul IODA, al Asociației Internaționale de clasă “Optimist”, calendar care reunește cele mai importante competiții internaționale de la această foarte populară clasă de ambarcațiuni.
Vineri, 17 Mai, va avea loc o cursă de antrenament, pentru acomodarea cu condițiile specifice oferite de Marea Neagră. Tot vineri este programată, pentru ora 19:00, ceremonia de deschidere a competiției, urmând ca, în cursul zilelor de sâmbătă și duminică, să aibă loc șapte regate, din care patru sâmbătă și trei duminică. Festivitatea de premiere și de închidere a evenimentului este planificată pentru ziua de duminică, 19 Mai, la orele 16:00.


Istoricul Yacht Club Regal Român

1921: Yacht Clubul Român ia ființă la Constanța.1924: Regele Ferdinand preia funcția de Comodor al Clubului, schimbând astfel și titulatura, în Yacht Club Regal Român (YCRR). 1936: YCRR devine reprezentantul oficial al României în competițiile nautice internaționale și organismul de legatură cu organizații similare din străinătate. 1942: Activitatea YCRR este suspendată la începutul celui de-al Doilea Război Mondial. 1999: Clubul este reactivat, din inițiativa unor entuziaști. 2002: Majestatea Sa, Regele Mihai I, acceptă funcția de Comodor, iar clubul revine la denumirea de Yacht Club Regal Român. 2004: YCRR este reprezentantul României la EBA (European Boating Association). 2008: YCRR este declarat Asociație de Utilitate Publică. 2009: YCRR este afiliat la Offshore Racing Council și introduce în România sistemul de rating ORC pentru cursele offshore. 2011: YCRR este decorat de Majestatea Sa, Regele Mihai I, cu Crucea Casei Regale a României.
Competiţia este organizată cu sprijinul: “Tomis Marina Management” şi al “Direcţiei Judeţene de Tineret şi Sport (DJST) Constanţa.
jooble.org