Regata internațională Cupa Dobrogei, în 11-14 septembrie, în golful Kaliakra, în rada portului Balcic(1591)


Cea de-a IV-a ediție a Regatei Internaționale "Cupa Dobrogei", pentru veliere sportive, clase olimpice și neolimpice, se desfășoară anul acesta în perioada 11-14 septembrie, în Golful Kaliakra, în rada portului Balcic, anunță Clubul Nautic Român într-un comunicat remis AGERPRES.

Competiția transfrontalieră este organizată în baza asocierii dintre Clubul Nautic Român (CNR) și Morski Klub Balcik, la fiecare ediție contribuind și Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Constanța, Statul Major al Forțelor Navale Române sau Municipiul Balcic. 

Cursele pe apă se vor desfășura efectiv în intervalul 12-14 septembrie, în largul Mării Negre, travers de Marina Balcik, la clasele competiționale: '470', '420', 'Laser Standard', 'Laser Radial', 'Laser 4,7', 'Cadet' și 'Optimist'.
Ziua de joi, 11 septembrie, este dedicată sosirii și înregistrării participanților, ședinței tehnice și antrenamentelor. Campusul sportiv este organizat la Complexul turistic *** Helios-Oasis, chiar pe malul mării, pe plaja hotelurilor fiind amenajat și spațiul de parcare a bărcilor sportive.
Zilele de 12, 13 și 14 septembrie sunt rezervate exclusiv competițiilor pe apă. Primul start este planificat pentru ora 11,00, iar pentru cele trei zile de concurs sunt programate a se desfășura un total de nouă regate.
Competiția este dotată cu Trofeul transmisibil 'Cupa Dobrogei', o cupă cu capac și figurină, din metal galben, înaltă de aproape 1 metru. Trofeul se acordă anual clubului cu cele mai bune performanțe înregistrate în competiție. De asemenea, la finalul competiției, Autoritatea Organizatoare îi va răsplăti pe navigatorii clasați pe primele locuri la toate clasele și categoriile competiționale, cu un total de 15 cupe, 45 de medalii și 75 de diplome, ce le vor atesta performanțele sportive .
Comitetul de cursă este condus de Judecătorul național bulgar Todor Ivanov, în calitate de Ofițer principal al Cursei. Regata Internațională 'Cupa Dobrogei' este înregistrată atât în calendarul competițional al Federației Bulgare de Yachting (BULSAF), cât și al Federației Române de Yachting (FRY) și se desfășoară, conform Regulamentului Internațional de Cursă al Federației Internaționale de Yachting (ISAF) și prescripțiilor federațiilor naționale din cele două țări, fiind singura competiție regulată transfrontalieră de yachting, din Europa, rezultată din colaborarea a două cluburi din două state europene vecine. Conform protocolului de asociere, Regata Internațională 'Cupa Dobrogei' este organizată anual, alternativ, în România și Bulgaria.


Andreea Mihăescu, director executiv al Clubului Nautic Român, afirmă că anul acesta, la competiția găzduită de municipiul Balcic, vor lua startul cel mult 60 de bărci, în situația în care din România, în afara parterului organizator (CNR), mai participă doar Clubul Sportiv Universitar Știința Constanța, cu patru ambarcațiuni, la clasele Cadet și Optimist.
'Atât sportivii cât mai ales coordonatorii cluburilor sau secțiilor de yachting, au declinat invitația în ultima zi, motivând oboseala fizică acumulată în ultima lună din sezonul competițional, când la Mamaia s-au desfășurat etapele din Campionatul Național, Laser Euro Cup și Campionatul Balcanic de Yachting, dar și dificultăți financiare cărora nu ar fi putut să le facă față (luând în calcul transportul auto al bărcilor și bugetul zilnic de 15 euro pentru cazare și masă pentru sportiv, conform tarifelor negociate de partenerii bulgari). La edițiile anterioare, Trofeul 'Cupa Dobrogei' a fost adjudecat de sportivii secțiilor de yachting de la cluburile Știința-Constanța, Electric-Constanța și OMK Nesebăr 2000, din Bulgaria. Deci, este de la sine înțeles că în 2014, pentru al doilea an consecutiv, Trofeul Cupa Dobrogei va rămâne tot în Bulgaria', a declarat Andreea Mihăescu.  

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri