PUIEŞTI, judeţul Vaslui: Noutăţi despre

PUIEŞTI, judeţul Vaslui: Noutăţi despre "ManiFEST", primul FESTIVAL INTERNAŢIONAL PENTRU O LUME FĂRĂ FRACTURARE HIDRAULICĂ (6 - 8 septembrie 2014)(1415)


Echipa „ManiFEST” anunță că este pregătită să își primească oaspeții, la primul „Festival Internațional pentru o Lume fără Fracturare Hidraulică”, care se va desfășura, în acest an, la Puiești, în judeţul Vaslui, în perioada 6 – 8 septembrie.

La o lună de la „lansarea la apă” a acestei inițiative, după eforturi pe alocuri supraomenești și cu sprijinul multor oameni din societatea civilă, la care nici nu speram, iată că visul devine realitate și poate fi văzut de toată lumea.

În ultimele săptămâni, s-au împărțit pliante, s-au lipit afișe, s-au semnat contracte, s-a definitivat programul de muzică și ateliere civice, s-au strâns fonduri, totul la ”foc automat”.

Pentru a vedea detaliile ultimelor noutăți, despre festival, accesați categoria: ”noutăți” de pe pagina festivalului: (www.festivalmanifest.ro).

 

Artiști confirmați (actualizare 4 septembrie 2014)

 

Artiștii solişti și trupele care vor cânta la prima ediție a Festivalului „ManiFEST” (în paranteză: ţara): Gologan (BG) / Frances Leader (UK) /Aria Urbana / Maria Răducanu / Harry Tavitian & Mihai Iordache / Baba Dochia / El Negro / STEMA / Fine, it's Pink / Crowd Control / Soul Serenade / The Division of Joy / Taissia & Teodor Amarandei / Aud Band / Tzetze&Friends / Lish / Afty / Dj EllieN / Rotaru / Fanfara de la Valea Largă / Gabriela Diaconescu/ Miruna Diaconescu/ Trupa de teatru MMA, a companiei independente de Teatru, Teatru de Kartier, din Bacău.

Toți artiștii și toate trupele confirmate până în prezent au acceptat să cânte „pro bono”, la festival, evenimentul fiind susținut financiar în cea mai mare parte din donații.
Orice ajutor este binevenit în acest sens, iar cei care doresc să susțină financiar desfășurarea festivalului, vor găsi toate detaliile necesare pe pagina: (http://www.festivalmanifest.ro/donatii/).

 

Festivalul „ManiFEST”: PREZENTARE GENERALĂ

 

Rezistenţa Puieşti, Rezistența Pungești, Grupul Fără Fracturare, Grupul de Intervenție Civică, în parteneriat cu primăria Puiești, invită la „ManiFEST”, primul festival pentru o lume fără fracturare hidraulică, care va avea loc la Puiești, judeţul Vaslui, în perioada 6 - 8 septembrie 2014.

Mai multe organizații și grupuri informale, care se opun fracturării hidraulice, sprijiniţi anul acesta de Primăria comunei Puieşti, judeţul Vaslui, şi-au unit eforturile, pentru a organiza primul festival dedicat menținerii curate a apei, aerului, pământului și a sănătății oamenilor, prin stoparea fracturării hidraulice.
Ideea festivalului a pornit de la conştientizarea faptului că problemele sociale şi politice se pot comunica mult mai uşor prin intermediul artei şi al muzicii.

Festivalul „ManiFEST” de la Puieşti reprezintă prima ediţie a unui eveniment civic multianual, care trage un puternic semnal de alarmă asupra pericolelor fracturării hidraulice, în exploatarea hidrocarburilor, punând accentul pe dreptul comunităţilor şi al indivizilor la un mediu curat.
Organizatorii doresc, prin acest festival, să prezinte alternative de dezvoltare, pentru comunităţile rurale, dincolo de extractivism şi exploatarea nesustenabilă a resurselor naturale.

Festivalul va contribui la întărirea conştientizării problemei fracturării hidraulice în România, mai ales în rândul tinerilor.
De asemenea, va sprijini comunităţile rurale din zona Moldovei, şi nu numai, în lupta lor împotriva fracturării hidraulice.

Festivalul este organizat de către o echipă de voluntari, din mai multe orașe, precum și din diaspora.
Acesta va ajuta, printre altele, și la consolidarea taberei de rezistenţă de la Puieşti.

Fracturarea hidraulică reprezintă un procedeu de extragere a gazelor de şist şi a altor hidrocarburi neconvenţionale, cu impact extrem de nociv şi ireversibil asupra mediului şi sănătăţii umane.

 

DE CE LA PUIEȘTI

 

Cu puieștenii nu te... pui!
Sunt deciși, ca și pungeștenii și mulți alți români, să se opună până la capăt ororii fracturării hidraulice.

Pentru aceasta, au nevoie de sprijinul și solidaritatea noastră, a societății civile.
Ea le va da putere să lupte cu și mai mare determinare, împotriva sondei care urmează să vină, iar pe noi, pe cei veniţi să îi sprijinim, ne va ajuta să le înțelegem și mai bine lupta.

De asemenea, solidaritatea cu Puiești, ca și cea cu comunitatea greu încercată de la Pungești, va arăta oamenilor din comunitățile amenințate de fracturarea hidraulică (marea majoritate a localităților rurale din zona de câmpie, deal și podiș), că nu sunt singuri, în fața acestei agresiuni fără precedent: FRACTURAREA HIDRAULICĂ.

Festivalul se va organiza pe un teren aflat în imediata vecinătate a perimetrului de explorare „Chevron”, la doar un (1) km distanță de satul Puiești.

Vor fi ateliere de activism, de rezistenţă civică sau de energii alternative, un seminar despre gospodăria țărănească autosustenabilă și despre „land grabbing”, proiecții, dezbateri, muzică, hrană sănătoasă şi multă energie pozitivă.
Programul pe segmentul civic include atât conferințe și prezentări cu caracter informativ sau de împărtășire a experienței, cât și ateliere, cu un caracter mai practic și aplicat.

Pentru programul actualizat, poate fi vizitat „site”-ul festivalului: (http://www.festivalmanifest.ro/).

 

CONTEXT SOCIAL

 

Pungești, din judeţul Vaslui, a devenit, deja, un simbol al rezistenței împotriva fracturării hidraulice!

Vreme de opt (8) luni, oamenii din Pungești au dat dovadă de un curaj civic rar, care a atras respectul și elogiile presei şi oamenilor din întreaga lume!
Acum, sonda de explorare pentru gaze de șist de la Pungești a fost demontată, întrucât faza de explorare a fost finalizată.

După Pungești, urmează Puiești, unde compania „Chevron” intenționează să-și instaleze o a doua sondă de explorare, pentru gaze de șist, din România, în ciuda opoziției masive a comunității locale.

Aici, în 2013, Consiliul Local a votat, în UNANIMITATE (!), o hotărâre de INTERZICERE a fracturării hidraulice pe teritoriul comunei lor!
Locuitorii din Puieşti sunt, ca și la Pungești, TOTAL împotriva fracturării hidraulice.

Cu toate acestea, „Chevron” a obținut autorizația de construcţie, în vara lui 2014, și urmează să foreze o sondă de explorare, posibil şi de exploatare a gazelor de şist.

De data aceasta, spre deosebire de acum un an, la Pungeşti, când Chevron, ajutat de organele statului, a intervenit în forţă, reprimând opoziţia localnicilor, organizatorii festivalului vor să le-o ia înainte!
Să îi întâmpine cum se cuvine: nu cu pâine și sare, ca pe niște oaspeți de onoare, ci cu decibeli mulţi, aşa cum au ei de gând să folosească la sondă, zi şi noapte.
Şi cu rezistenţă paşnică, creativă, inteligentă, aşa cum le stă în fire oamenilor de pe aceste meleaguri.

Să spună, cu toţii, un NU hotărât fracturării hidraulice!

Această sondă, planificata a fi forată la Puieşti, reprezintă doar una dintre cele... nu mai puţin de 2.800 (!) de sonde planificate a fi forate numai pe teritoriul perimetrului „EV2 Bârlad”, şi una dintre... zecile de mii (!!!) de sonde pentru gaze de şist, planificate a fi forate pe întreg teritoriul României, pe suprafeţele concesionate de către ANRM, pentru exploatarea hidrocarburilor, inclusiv cele neconvenţionale (gazul şi petrolul de şist).
Concesiunile acoperă peste 60% din teritoriul României (!), făcând din fracturarea hidraulică cea mai mare problemă de mediu cu care România se va confrunta, pe termen mediu şi lung, dacă societatea civilă nu se va mobiliza, pentru oprirea acestui proiect extrem de periculos, pentru mediu şi, implicit, sănătatea publică!


Persoane de contact:
Marius Ignat, „Rezistenţa Pungeşti”: (004)0 741 323 552;
Hetti Benedek, GIC : (004)0 734 596 089
Maria Olteanu, Grupul „Fără Fracturare”: (004)0 723 129 080

Adrese electronice: (www.festivalmanifest.ro); (farafracturare@gmail.com).

 

IMAGINI: "Facebook" organizatori
 

Taguri: ManiFEST, FestivalulInternationalPentruOLumeFaraFracturareHidraulica, Puiesti, JudetulVaslui, Pungesti, Barlad, FracturareHidraulica, GazeDeSist,
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri