Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
George Andrei Popescu Candidat Primăria Constanța
EXCLUSIV. Alexandru Mazăre: „Preluarea administrării Portului Constanţa se va face treptat. Pentru început ne-am înţeles cu premierul pentru 11%”

EXCLUSIV. Alexandru Mazăre: „Preluarea administrării Portului Constanţa se va face treptat. Pentru început ne-am înţeles cu premierul pentru 11%”(1723)


Nici şeful statului, nici ministrul transporturilor nu sunt de acord cu trecerea portului, considerat obiectiv strategic, în subordinea primăriei Constanţa. Aflat într-o emisiune la o televiziune națională, Traian Băsescu a spus că ar fi cea mai mare greșeală ca premierul României să accepte transferul portului Constanța în subordinea autorităților locale. „Preluarea Portului Constanţa de către Primărie ar avea un efect catastrofal iar Mazăre nu posedă credibilitatea necesară cu care să gireze proiecte precum extinderea portului”, a spus şeful statului.


Portul Constanţa a stârnit controverse chiar și în interiorul USL-ului. Relu Fenechiu, Ministrul Transporturilor a declarat referitor la acest lucru că: „Portul Constanţa, fiind de importanţă strategică, trebuie să rămână în coordonarea Ministerului Transporturilor, şi asta este părerea mea. Decizia este importantă, după părerea mea poate să fie doar la Parlamentul României, printr-o lege”.În replică, Mazăre a declarat că: „Eu n-am vorbit cu nici un Fenechiu, nu mă interesează Fenechiu. Eu am discutat cu Ponta despre Port. Fenechiu, Menechiu, ce zice el… oricum, nu stie despre port, că e moldovean si la Moldova nu sunt porturi”. Ministrul Trasporturilor i-a cerut edilului să își ceară scuze.

Proiectul privind transferul acţiunilor, depus în Parlament

Proiectul privind transferul acţiunilor pe care statul le deţine la Administraţia Porturilor Maritime Constanţa către autorităţile locale a fost depus la Parlament, a anunţat senatorul Alexandru Mazăre, unul dintre iniţiatorii actului respectiv.
Proiectul de lege a fost întocmit încă din 2008 şi prevedea trecerea a 20% din acţiunile Administraţiei Porturilor Maritime (APM) Constanţa către Consiliul Local Constanţa, însă în noua formă edilii vor deţine majoritatea acţiunilor.
„În 2008, împreună cu colegul Eduard Martin, am iniţiat un proiect legislativ care a fost şi aprobat în Parlamentul României în ciuda opoziţiei preşedintelui Traian Băsescu. Prin acel act legislativ am reuşit să trecem 20 la sută din acţiunile pe care Ministerul Transporturilor le deţinea la Portul Constanţa, le-am transferat cu titlul gratuit la Consiliul Local Constanţa. Tot atunci, în 2008, vă anunţam că nu ne vom opri aici că atunci când vom avea un moment politic favorabil vom face un nou act normativ prin care să trecem şi restul de acţiuni, pachetul care a mai rămas în portofoliul Ministerului Transporturilor, către autorităţile locale. Astăzi suntem în momentul acela prielnic din punct de vedere politic, practic sunt îndeplinite condiţiile, Constanţa are la Bucureşti un guvern prietenos, un guvern cu deschidere spre nevoile şi aspiraţiile cetăţenilor Constanţei şi suntem în măsură să vă anunţăm că am depus un nou proiect legislativ. Avem şi acordul factorilor politici decidenţi de la Bucureşti”, a afirmat Mazăre.
Iniţiatorii proiectului au pornit de la faptul că, în mai multe ţări europene, porturile sunt deţinute de autorităţile locale şi nu de către stat, cum se întâmplă în cazul oraşelor Hamburg, Lisabona şi Anvers.
CL şi Fondul Proprietatea ar urma să devină acţionari majoritari ai APMC

Statul român, prin Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii este, în prezent, acţionar majoritar al Companiei. APMC administrează toate cele patru porturi româneşti de la Marea Neagră: Năvodari, Constanţa Nord, Constanţa Sud-Agigea şi Mangalia. Pentru moment proiectul iniţial de preluare integrală a administrării Portului Constanţa prin care 31 la sută din acţiuni ar urma să revină municipiului Constanţa, 4 procente Consiliului Local Agigea, trei la sută oraşului Năvodari şi două procente municipiului Mangalia a picat din cauza tensiunilor stârnite de acest proiect. Senatorul Alexandru Mazăre spune că subiectul preluării administratării Portului este extrem de sensibil. „Nu m-am aşteptat să stârnească atâtea valuri nici în USL, nici la nivelul Preşedinţiei şi nici dincolo de graniţe, pentru că subiectul a fost discutat şi la toate nivelele”, a precizat parlamentarul.
Consiliul Local deţine deja 20% din acţiunile Portului Constanţa la care se vor adăuga într-o prima fază alte 11%, astfel încât împreună cu Fondul Proprietatea, Consiliul Local Constanţa devine acţionar majoritar al APMC. „Într-o ultimă rundă de discuţii cu premierul Victor Ponta s-a convenit ca preluarea să presupună într-o primă fază 11% din acţiuni. Împreună cu Fondul Proprietatea, CL va deveni acţionar majoritar şi pe parcurs dacă lucrurile vor decurge pozitiv, transferul va continua. În orice caz, statul prin Ministerul Transporturilor va pierde majoritatea”, a comentat Alexandru Mazăre.

Oficial, autorităţile se fac că plouă în port

Autorităţile de la Bucureşti evită să vorbească oficial despre situaţia Portului Constanţa. Într-un mod de-a dreptul suspect, întreaga poveste a fost trecută sub tăcere. Pe surse însă aflăm că în această perioadă au loc negocieri între cele două părţi între România şi Olanda a căror finalitate o vom vedea în septembrie. „Cred că vom asista în curând la un ceremonial foarte interesant în care Guvernul Ponta ne va anunţa, cu pompa, preluarea managementului Portului Constanţa de către olandezi”, a precizat un oficial din cadrul Ministerului Transporturilor. „Nici despre privatizare nu este exclus să se vorbească în următoarea perioadă. Cert este că Guvernul va avea de câştigat. Vânzarea Portului Constanţa va aduce bani la buget, indiferent dacă acesta va fi concesionat, vândut prin licitaţie directă sau pe bursă”, a lăsat să se înţeleagă acelaşi secretar de stat din MT.

Taguri: mt, mazare, port, actiuni, fondul, proprietatea,
Mihai Lupu Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri