Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
George Andrei Popescu Candidat Primăria Constanța
B1TV. Directorul general al Aeroportului Internaţional Mihail Kogălniceanu, suspectat că nu deţine certificat ORNISS

B1TV. Directorul general al Aeroportului Internaţional Mihail Kogălniceanu, suspectat că nu deţine certificat ORNISS(764)


Directorul general al Aeroportului Internaţional Mihail Kogălniceanu, Cristi Moldovanu, este suspectat că nu deţine certificat ORNISS. Asta deşi, prin prisma funcţiei, gestionează, cel puţin teoretic, informaţii clasificate şi secrete.

B1Tv a făcut demersurile oficiale pentru a afla dacă directorul Aeroportului deţine sau nu acest document. Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat refuză să clarifice situația, iar Cristi Moldovanu evită să răspundă la întrebare.

Toate acestea în contextul în care la Kogălniceanu funcţionează inclusiv o bază militară americană.

Semnele de întrebare apar în contextul în care dacă se dovedeşte că directorul aeroportului nu deţine certificat ORNISS avem de-a face cu o breşă de securitate la Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu. Potrivit unor surse, directorul general al Aeroportului, Cristian Moldovanu, nu deţine certificat ORNISS.

Situaţie cel puţin bizară, în contextul în care, directorul general de la Kogălniceanu gestionează, cel puţin în teorie, informaţii clasificate. Ba chiar informaţii ale aliaţilor NATO, din moment ce la Kogălniceanu funcţionează inclusiv o bază militară americană.

Directorul Cristian Moldovanu evită, însă, să precizeze dacă deţine sau nu certificat ORNISS.

„Trebuie întâi să verific şi să văd dacă informaţia pe care mi-o cereţi este publică şi abia după aceea pot să vă dau informaţia, dacă este publică”, le-a spus acesta reporterilor B1 TV.

Ulterior, şeful aeroportului nu a mai răspuns la telefon.

B1 TV a solicitat un punct de vedere oficial şi din partea Aeroportului Internaţional Mihail Kogălniceanu. Instituţia a răspuns că nu poate face nicio precizare mai devreme de 10 zile.

Nici Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat nu se grăbeşte să lămurească situaţia. Ba, mai mult, ORNISS se ascunde, culmea ironiei, sub umbrela caracterului secret al unor astfel de informaţii.

"În conformitate cu prevederile legale în vigoare în domeniul protecţiei informaţiilor clasificate, informaţiile referitoare la statutul de securitate al unei persoane fizice/juridice nu fac obiectul Legii nr.544/2001 privind liberul acces la informaţiile publice, cu modificările şi completările ulterioare, fiind clasificate potrivit legii", transmite ORNISS.

Cristian Moldovean este de fapt fostul purtător de cuvânt al Consiliului Judeţean Constanţa în primele două mandate ale lui Nicuşor Constantinescu, mai nou urmărit internaţional prin Interpol.

El s-a angajat la instituţia condusă până mai ieri de Nicuşor Constantinescu după ce a lucrat ca reporter Radio Neptun şi Jurnal de Constanţa, în 2004. În momentul angajării avea 40 de ani şi nota în CV că a studiat trei ani la Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii din Bucureşti, fără să susţină însă lucrarea de licenţă.

Devine purtător de cuvânt al CJ Constanţa, iar în decembrie 2007, la propunerea lui Nicuşor Constantinescu, este numit reprezentant al CJ în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor Societăţii Naţionale „Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu". Numirea s-a făcut ţinând cont că instituţia tocmai intrase în posesia a 20% din acţiunile aeroportului.

Dacă despre trecutul omului de casă al lui Nicuşor Constantinescu am putut afla din presa vremii, despre prezentul lui Cristian Moldovanu nu putem afla nici de la el, nici de la instituţiile oficiale. În concluzie, o situaţie absurdă: nu se poate afla dacă cineva are acces nepermis la informaţii secrete deoarece e secret.   

Sursa: B1.ro

Mihai Lupu Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri