Stuful e beton! Initiațivă locală pentru protejarea peisajului tradițonal rural

Stuful e beton! Initiațivă locală pentru protejarea peisajului tradițonal rural(964)


Asociația Letea în UNESCO, în parteneriat cu Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis și Centrul de Resurse pentru Participare Publică, lansează campania de informare ”Stuful e beton!”. Campania face parte din proiectul cu același nume și își propune să promoveze peisajul rural deltaic, pornind de la realitatea satului Letea, Comuna C.A. Rosetti. În acest context, meșteșugul realizării acoperișurilor din stuf din Delta Dunării are toate premisele pentru a putea fi introdus, ca valoare imaterială, în patrimoniul universal UNESCO.


Meșteșugul realizării acoperișurilor din stuf este o meserie care se pierde. În comuna C.A. Rosetti, localitate cu 1.000 de locuitori din Delta Dunării, mai există doar un meșter care învelește casele cu stuf folosind tehnicile tradiționale locale. Cu toate acestea, Letea - parte a comunei Rosetti, este singurul sat din deltă care încă mai are aspectul rural deltaic și vrem să-l păstrăm așa mult timp de acum înainte. Aici mai pot fi văzute ultimele exemplare de case căptușite pe dinafară cu scânduri, acoperișuri din stuf și un decorativism arhitectural tipic slav reprezentat de simboluri precum razele soarelui, sirena, pasărea în zbor, papura sau inima.

”Vrem să atragem atenția autorităților asupra beneficiilor promovării acestui meșteșug, care ar putea aduce schimbări majore în comunitatea locală, prin creșterea numărului de turiști în zonă. Totodată, vrem să promovăm în rândul localnicilor utilitatea acoperișului din stuf, care arată mult mai bine decât alternativele, este mai ieftin și un bun izolator termic. De cele mai multe ori, localnicii optează pentru alte acoperișuri, considerând stuful desuet.
În urma campaniei de promovare din comuna C.A. Rosetti, ne propunem să strângem cel puțin 500 de semnături de susținere din partea localnicilor și să trimitem 100 de cărți poștale către autoritățile cu competențe în domeniu. Alături de aceste dovezi de susținere, vom depune la Ministerul Culturii o amplă notă de fundamentare în vederea includerii meșteșugului în patrimoniul imaterial UNESCO”, spun organizatorii.

”Stuful e beton!” este un proiect finanțat prin Granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România, în valoare de 31.182 euro, implementat de Asociația Letea în UNESCO, în parteneriat cu Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis și Centrul de Resurse pentru Participare Publică.
  

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri