SMURD Constanţa, la ceas aniversar!

SMURD Constanţa, la ceas aniversar!(795)


Viaţa unui om este darul cel mai de preţ şi trebuie apărat prin orice mijloace. Acesta este motto-ul paramedicilor din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţ㠄Dobrogea” al judeţului Constanţa care, prin profesionalism şi curaj, au pus mai presus de propria viaţă, pe cele ale victimelor ce trebuiau salvate.

Fiecare cetăţean tresare atunci cānd aude sirena şi vede ambulanţa roşie. De la copii la vārstnici, de la oameni de afaceri la nevoiaşi, toţi au simţit măcar o dată īn viaţă, cāt de importantă este munca acestor oameni. Sunt văzuţi zilnic, alergānd cu autospecialele lor īntr-o luptă continuă cu timpul, pentru a salva cāt mai multe vieţi. Īn cei şase ani de activitate au readus speranţa īn sufletele multor oameni.

Activitatea SMURD īn cifre

La 28 august 2008, īn Dispeceratul pompierilor se primeşte primul apel de urgenţă pentru Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Constanţa. La acea dată, 5 medici tineri, sustinuţi de medicul şef coordonator – dr. Rodica Tudoran, porneau cu emoţie şi bucurie īn această frumoasă aventură, alături de asistente şi paramedici – toţi lipsiţi de experienţa muncii īn prespital. Au trecut şase ani de la acel prim apel! Şase ani de cānd medicii, asistentele şi paramedicii sunt alături de cetăţenii acestui judeţ. Odată cu trecerea timpului şi SMURD-ul a crescut: s-a īnceput cu trei, iar astăzi sunt nouă echipaje care sunt permanent pregătite să intervină. Zilnic, zeci de persoane sunt asistate medical de către echipajele SMURD Constanţa.

Astăzi, inspectoratul constănţean are cu ce să se māndrească la aniversarea a şase ani de activitate a SMURD

Constanţa: echipajele de prim ajutor au salvat aproximativ 47.000 adulţi şi copii. Din punct de vedere logistic, īn 2014, parcul auto al unităţii a fost completat cu o autospecială pentru intervenţie la accidente colective şi calamităţi care deserveşte īntreaga regiune de sud-est.

Salvare aeriană

Pentru a se da o şansă īn plus la viaţă, pacienţilor care necesită transport pe distanţe mari, īn luna mai 2013, şi īn judeţul Constanţa s-a īnfiinţat un punct de salvare aeriană. Elicoperul SMURD este deservit de medici de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Constanţa şi operat de piloţii Inspectoratului General de Aviaţie din cadrul M.A.I. Pānă la construirea unei baze aeriene corespunzătoare, elicopterul operează pe heliportul Regiei Autonome Judeţene de Apă Constanţa, asigurānd intervenţiile din judeţul Constanţa, Delta Dunării, Autostrada Soarelui dar şi din judeţele aflate īn regiunea sud-est. De la operaţionalizare, echipajul de salvare aeriană a īndeplinit 286 misiuni primare şi secundare.
Centrul de Formare şi Pregătire īn Descarcerare şi Asistenţă Medicală de Urgenţă

De la sfārşitul anului 2013, pompierii care urmează stagiul de instruire paramedicală, nu mai sunt nevoiţi să se deplaseze īn alt judeţ īntrucāt s-a operaţionalizat un centru specializat īn acest sens īn cadrul ISU Constanţa. Astfel, pānă īn prezent, 124 de pompieri au absolvit cursurile de prim ajutor calificat īn centrul constănţean şi alţi 31 au īnvăţat să acorde primul ajutor fără a avea la dispoziţie echipamente medicale, toţi instruiţi de cinci instructori-formatori.

Aprecieri

„La īnceput a fost un vis, apoi am primit prima solicitare, iar astăzi SMURD-ul este parte din viaţa noastră! Anii au trecut iar experinţa noastra s-a acumulat cu fiecare eveniment complex la care am răspuns. Am trăit momente grele cānd am fost solicitaţi să ne resuscităm rudele, prietenii, colegii sau cānd am pierdut pacienţi tineri de vārsta copiilor noştri. Nu a fost şi nu este uşor, dar dincolo de toate acestea avem satisfacţia de a fi salvat vieţi acolo, la locul evenimentului. Astăzi, cadrele SMURD Constanţa sunt o echipă care poate face faţă situaţiilor dificile”, a declarat medicul coordonator SMURD Constanţa, dr. Rodica Tudoran.

„Acum şase ani, doar pronunţānd acronimul SMURD simţeam emoţie şi chiar teama de necunoscut, iar astăzi ne māndrim cu fiecare pompier devenit paramedic şi cu fiecare nou echipaj operaţionalizat. Atunci priveam īndoielnic oamenii īn roşu, iar astăzi īi recompensăm pentru rezultatele pe care le obţin, atāt la intervenţii, cāt şi īn competiţia naţională pentru descarcerare şi prim ajutor medical. Ambulanţele roşii ce străbat īn viteză īntreg judeţul Constanţa, realizează zeci de intervenţii zilnic, ajungānd la un bilanţ remarcabil, ce impune respect oricui. Medici şi paramedici, merită toate laudele, fără a face risipă de cuvinte”, apreciază inspectorul şef al ISU Constanţa, colonel ing. Viorel Jianu.
Aceştia sunt salvatorii noştri! Sunt oameni care intervin atunci cānd cineva este la limita dintre viaţă şi moarte. Au intervenţii atāt pe timp de zi cāt şi de noapte, de cele mai multe ori efectuānd manevrele la lumina farurilor şi reflectoarelor, dar toţi īşi practică meseria cu profesionalism indiferent de condiţiile meteorologice.
De asemenea, vă asigurăm că, sub deviza „Cine salvează o viaţă, salvează o lume” vor continua să īşi facă datoria faţă de semeni, ca adevăraţi salvatori, indiferent de riscurile la care se expun.
  

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri