FELIX STROE, directorul R.A.J.A. Constanţa pledează pentru T.V.A. de... 0% la 5 mc de APĂ/lună/persoană, pentru consumatorii

FELIX STROE, directorul R.A.J.A. Constanţa pledează pentru T.V.A. de... 0% la 5 mc de APĂ/lună/persoană, pentru consumatorii "casnici", şi 9%, pentru cei "industriali"!(2264)


Ieri, vineri – 8 august, Staţia de Epurare de la Eforie - Sud a găzduit un (nou!) moment important, pentru SC RAJA SA Constanţa, din punctul de vedere al continuării (extinderii, de fapt!) finanţării (de fapt: COfinanţării) proiectelor pe care le derulează deja şi, mai ales, a celor pe care este în curs să le demareze.

Astfel, reprezentanţii companiei - operatoare regionale de apă - canalizare SC RAJA SA Constanţa, în frunte cu directorul – general Felix Stroe, au semnat un contract de “Modificare şi Reconfirmare a Contractului de Împrumut”, încheiat în noiembrie 2010, mai precis de extindere / suplimentare a împrumutului, acordat de către Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), cu încă 10 milioane de euro (la cea mai mică dobândă şi cu termen de rambursare de 14 ani!).

 

 

Primarul oraşului Eforie: “Aici, unde-i acum una dintre cele mai moderne staţii de epurare din ţară, era un loc unde… pusesem barieră, ca să nu se accidenteze cineva! Acum… putem face un 2aqua land”, că tot avem apă curată!”

 

 

La acest eveniment, a luat parte Jean-Patrick Marquet, director pentru infrastructură municipală şi de mediu, în cadrul BERD (conducător al delegaţiei Băncii Europene, din care au mai făcut parte Venera Vlad şi Paul Ştefănescu, de asemenea prezenţi la Eforie).

Marquet s-a declarat foarte încântat şi impresionat, de obiectivele pe care SC RAJA SA le-a implementat, în zona în care a activat!

Primarul oraşului Eforie, Ion Ovidiu Brăiloiu, a ţinut să accentueze importanţa Staţiei de Epurare de la Eforie – Sud (unde, cităm: “Până acum patru – cinci ani era o zonă de bălării şi gunoaie, periculoasă de-a dreptul, odată ce fuseserăm nevoiţi să punem… o barieră, care să oprească accesul! Iar acum… Chiar vorbeam cu domnul director Felix Stroe şi ne gândeam că poate facem şi un… “Aqua Land”, că apă super-curată avem!”), pentru buna funcţionare a oraşului – staţiune turistică estivală, pe care îl conduce.

Este o realitate că Staţia de Epurare de la Eforie – Sud este una dintre cele mai moderne din România!

Astfel, cei aproximativ 80 de reprezentanţi ai autorităţilor publice, centrale şi regionale, care au vizitat, ieri, împreună cu delegaţia BERD, Staţia de Epurare Eforie – Sud, au avut ocazia să constate ce tehnologie avansată a fost folosită, pentru epurarea apelor uzate, şi să ia act de întreaga procedură de derulare a contractului de execuţie a lucrărilor de construcţie şi amenajare.

 


Jean Patrik Marquet, director în cadrul BERD: “Este o… plăcere şi o onoare pentru noi să lucrăm cu SC RAJA SA Constanţa!”

 


Jean Patrik Marquet a ţinut să facă un scurt istoric al relaţiilor dintre BERD şi operatorul regional de apă şi canalizare SC RAJA SA Constanţa:
“Prima colaborare între SC RAJA SA Constanţa şi BERD a început în anul 1997, odată cu semnarea Acordului de Împrumut pentru finanţarea „Programului de Dezvoltare a Utilităţilor Municipale, etapa a II-a“, a cărui valoare totală a fost de 46.995.000 de dolari, din care contribuţia BERD a fost de peste 17 milioane de dolari.
Acum 17 ani, când am semnat primul contract cu RAJA, am făcut-o cu încrederea că este o companie care promite. Astăzi, previziunile noastre au fost chiar depăşite. Este o onoare pentru bancă să vă aibă drept clienţi. Lucrăm de 17 ani şi, în tot acest timp, am semnat patru împrumuturi şi v-aţi dovedit a fi un client excellent!”

Având în vederea colaborarea de mai bine de 17 ani cu cei de la BERD, pentru diferite proiecte europene, obţinerea celor 10 milioane de euro a fost foarte rapidă, celor de la RAJA fiindu-le suficiente doar… trei (3) săptămâni, pentru a-i convinge, pe reprezentanţii băncii, de bonitatea lor!

Directorul Marquet a explicat şi de ce:
„Avem o relaţie pe termen lung.
RAJA este o companie cu viziune şi cu ambiţii, care a realizat ceea ce şi-a propus.
RAJA a devenit un MODEL, nu doar în ţară, CI ŞI ÎN STRĂINĂTATE (!), pentru a arăta cum se poate moderniza o companie şi cum se poate face performanţă!
Din 23 de companii de profil din Europa, pe care le-am creditat, SC RAJA SA Constanţa a primit, de la noi, BERD, cea mai mare finanţare, până în prezent!”

Bancherul francez a adăugat:
“BERD apreciază activitatea SC RAJA SA Constanţa, din ultimii ani, pe care o clasifică în rândul celor mai stabile şi credibile companii de la nivel european, de aceea şi condiţiile de acordare a creditului au fost cele mai avantajoase de pe piaţa financiar-bancară!
Stația de epurare Eforie Sud este impresionantă, dar și restul companiei este foarte bine organizată, iar banca a putut da cu împrumut foarte mulți bani companiei.
Pot să afirm că s-a realizat un succes complet: RAJA a devenit un model, dar nu numai în România!
RAJA joacă un rol important pentru a răta cum se poate moderniza o companie.
Suntem încântaţi să putem oferi finanţare, pentru a ne asigura că tot mai mulţi oameni pot beneficia de serviciile îmbunătăţite, de apă şi canalizare, furnizate de către acestă companie, cu capital integral de stat, dar care se comportă precum… cele mai dinamice entităţi ecnomice private, di Europa!”.

 

 

Felix Stroe, directorul – general al SC RAJA SA: “Proiectul de la Buftea - Corbeanca – Crevedia, de peste un sfert de milliard de euro, ESTE CEL MAI MARE PROIECT ACCESAT VREODATĂ ÎN ROMÂNIA, DE CĂTRE O AUTORITATE, DIN 1990 PÂNĂ ASTĂZI!”

 

 

La rândul său, Felix Stroe, director – general al SC RAJA SA Constanţa, a subliniat avantajele şi beneficiile colaborării cu BERD: “Pot să vă garantez că dobânda oferită pentru acest contract este… cea mai mică pe care BERD a implementat-o, pentru RAJA!
Este al patrulea contract încheiat între cele două semnatare, prin care operatorul de apă a accesat un împrumut de 10 milioane de euro, pentru investiții în rețeaua de alimentare cu apă, de tratare și distribuție în judeţele Constanța, Ialomița și Ilfov.
Derulăm proiecte ce depășesc 500 de milioane de euro, în cele șapte (7) județe în care acționăm.
Prezenţa alături de noi a BERD este o garanţie că vom avea acces la această cofinanţare în condiţii avantajoase.
Proiectul pentru care RAJA a cerut sprijinul BERD, ca să aibă sumele necesare asumării şi onorării obligaţiilor proprii de finanţare, presupune executarea de lucrări în… trei (3) schimburi, pentru finalizarea la timp a acestuia (31 decembrie 2015).”

“Intitulat „Reabilitarea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi de canalizare în regiunea Constanţa – Ialomiţa – Ilfov, în zona Buftea – Corbeanca - Crevedia“, cu o valoare ce depăşeşte un sfert de miliard de euro, este CEL MAI MARE proiect accesat VREODATĂ de către o autoritate din ROMÂNIA!
Este vorba despre proiectul de extindere şi modernizare a infrastructurii de apă, canalizare şi epurare pentru regiunea Buftea - Corbeanca - Crevedia.
Lucrările au ca termen de finalizare sfârşitul anului 2015, fiind finanţat din bugetul comunitar precedent, 2007 – 2013, destinat României, a cărui accesare a fost prelungită cu o perioadă “de graţie”, de doi ani, adică până la 31 decembrie 2015“, a mai ţinut să precizeze directorul SC RAJA SA, Felix Stroe.

 

 

Directorul RAJA: “Ca să accesăm, cu determinare şi curaj, fonduri europene, împrumutăm pentru cofinanţarea proiectelor, dar… nu uităm că aceşti bani trebuie rambursaţi, cu dobândă şi la termenii contractuali!”

 

 

Însă, directorul – general Felix Stroe a (şi) avertizat:
“Vorbim despre proiecte (CO)finanţate cu bani europeni, din fondurie puse la dispoziţia României, de către Comisia Europeană, fonduri pe care am reuşit să le atragem, prin investiţii importante, într-un sector unde totul… era vechi şi depăşit!
Dar, pentru a putea face astfel de lucrări costisitoare şi a derula proiecte atât de ample, RAJA a fost nevoită să… COfinanţeze, fiecare program în parte!
Cofinanţarea asigurată de către RAJA, la proiectele pe care le derulează, este de… 20 – 30 %!

Acolo unde este vorba şi de o participare (financiară) a administraţiilor locale, banii acestora din urmă, după ce că sunt puţini, sunt plătiţi şi cu mare greutate!
Un exemplu este chiar oraşul Constanţa, care, prin administraţia locală (Primărie – Consiliul Local), abia a reuşit, după multe insistenţe, să-şi achite obligaţiile proprii de finanţare, de doar 900.000 de euro, la un proiect în care RAJA a contibuit cu peste 9 milioane de euro!”

Aşadar, pentru cofinanţarea cu / din resurse proprii, este vorba despre alte (multe) milioane de euro, de care Compania nu dispunea, peste noapte.
Astfel, a fost nevoită să apeleze la împrumuturi, de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare / BERD.

Să nu uităm, însă, că aceşti bani, pe care-i împrumutăm bani trebuie… returnaţi, la termenele contractuale (!), orice întârziere aducând, după sine,… neeligibilitate, în continuare!”

 


RAJA derulează, în prezent, patru proiecte, în cadrul Programului Operaţional Sectorial Mediu (POS Mediu) 2007 – 2013, totalizând finanţări de peste 328 de milioane de euro, cu TVA!

 


RAJA derulează, în prezent, patru proiecte, în cadrul Programului Operaţional Sectorial Mediu (POS Mediu) 2007 – 2013 (ne aflăm în cei doi ani “de graţie”, acordaţi României de către C.E., pentru accesarea fondurilor de finanţare din precedentul exerciţiu bugetar comunitar septenal), totalizând finanţări de peste 328 de milioane de euro, cu TVA!

Peste 10.000 de persoane vor fi conectate la reţeaua publică de alimentare cu apă, prin extinderea reţelelor, şi aproape 20.000 de oameni vor avea canalizareîn 17 oraşe şi sate din Constanţa, Ialomiţa şi Ilfov!
În pregătire, sunt proiecte de peste 400 milioane euro

Numai în judeţul Constanţa, se vor face lucrări în valoare de aproximativ 70 de milioane de euro!

Împrumutul BERD reprezintă a 23-a investiţie din Programul Cadru de Co-Finanţare a proiectelor regionale de apă din România, lansat în 2010.
Facilitatea, iniţial în valoare de 200 milioane euro, a fost majorată, ulterior, în urma solicitărilor multiple.

Până în prezent, BERD a mobilizat circa 2 miliarde euro, din fondurile UE destinate României, pentru investiţiile în reţelele de apă şi canalizare.

 


RAJA Constanţa ajută şi TURISMUL, furnizând (şi evacuând) apă de la… Vama Veche la Predeal (trecând prin Costineşti – Eforie – Mamaia etc.)

 


Ieri, s-a reamintit faptul că SC RAJA SA are activităţi de la Vama Veche la… Predeal, trecând prin Costineşti – Eforie - Mamaia (ca o adevărată firmă de… TURISM!), în şapte (7) judeţe (Constanţa, Ialomiţa, Călăraşi, Dâmboviţa, Ilfov, Prahova), deservind circa 730.000 locuitori!

Compania a mai contractat un împrumut BERD, în 2010, în valoare de 33 milioane euro, pentru investiţii, în principal în judeţul Constanţa.
În total, BERD a investit, până în present, în România, 6,7 miliarde euro, în 364 de proiecte, din diverse sectoare.
În plus, instituţia financiară europeană a mai mobilizat, pentru aceste investiţii, peste… 14 miliarde euro, din alte surse de finanţare!

 

 

Felix Stroe: “Absorbţia fondurilor europene, la SC RAJA SA, a ajuns la o rată de 64 la sută, de aproape… trei (3) ori mai mare decât media naţională, pe toate domeniile şi programele de finanţare, din partea Comisiei Europene!

 

 

La finalul conferinţei de presă, de la Eforie – Sud, directorul – general al SC RAJA SA, Felix Stroe, a subliniat că:
“Absorbţia fondurilor europene, la SC RAJA SA, a ajuns la o rată de 64 la sută, de aproape… trei (3) ori mai mare decât media naţională, pe toate domeniile şi programele de finanţare, din partea Comisiei Europene!
Să ne propunem ca, într-un ritm rapid, să ajungem la… 80%!
Am ajuns la astfel de performanţe printr-un control super - exigent, în toate fazele, de la întocmirea proiectelor până la finalizarea lor.
Am impus constructorilor un ritm susţinut, pentru a se menţine în grafic! Se lucrează în trei schimburi şi chiar a fost cazul să reziliem contracte, celor care nu s-au dovedit a fi serioşi, realocându-le şi recuperând timpulpierdut!”, a adăugat Felix Stroe, care a reamintit şi faptul că perioada (bugetară comunitară) 2014 – 2020 este… ULTIMA ETAPĂ DE FINANŢARE a ROMÂNIEI, pe fonduri structurale şi de coeziune (pentru aducerea noastră cât mai aproape de nivelul şi standardele Europei Occidentale!), conform Acordului de intrare a ţării noastre în Uniunea Europeană!

În acest context, avertizează Felix Stroe, trebuie, ca ţară, să mărim CONSIDERABIL ritmul accesării fondurilor europene, pentru că după 2020… nu vom mai avea ce accesa!
De aceea, este mai mult decât grav faptul că cele mai multe dintre celelalte companii româneşti de apă (ca să ne limităm doar la acest domeniu, ca un exemplu… SIMPTOMATIC la nivelul întregului spectru social – economic românesc!) NICI MĂCAR NU ŞI-AU LANSAT LICITAŢIILE, PENTRU PROIECTELE CARE MAI POT FI FINANŢATE ÎN CEI DOI ANI “DE GRAŢIE” PENTRU ACCESAREA, DE CĂTRE ROMÂNIA, A FONDURILOR DISPONIBILE ÎN BUGETUL TRECUT AL COMISIEI EUROPENE 82007 – 2013).
Este evident că , în aceste condiţii, când mai sunt doar 17 luni până la termenul maxim (impus de către C.E.) de FINALIZARE (!) a acestor investiţii (adică, până când U.E. mai decontează facturi!), 31 decembrie 2015, NICI NU SE MAI PUNE, ÎN MOD SERIOS, PROBLEMA CA ACESTE PROIECTE SĂ MAI POATĂ AJUNGE SĂ FIE IMPLEMENTATE!)

CÂT DESPRE PERIOADA 2014 – 2020, DEŞI AU TRECUT, DEJA, ŞAPTE (7) LUNI DIN PRIMUL AN DE FINANŢARE PE NOUL BUGET COMUNITAR, SITUAŢIA DEMARĂRII MARILOR INVESTIŢII (CO)FINANŢATE DE U.E. ESTE DE-A DREPTUL JALNICĂ, NEFIIND TERMINATE STUDIILE TEHNICE, ORI, ŞI MAI RĂU, NICI MĂCAR OBIECTIVELE PUNCTUALE NU SUNT FIXATE!

 


Directorul – general al RAJA SA crede că România putea obţine mai mult, prin Acordul de Parteneriat cu C.E., pentru perioada 2014 – 2020!...

 


Răspunzând unei întrebări a Ziarului “Timpul”, în legătură cu recent perfectatul Acord de Parteneriat România – Comisia Europeană, pentru perioada 2014 – 2020, directorul Stroe a afirmat că este evident că acesta ar fiputut fi mult mai bine negociat, de către autorităţile române, competente şi responsabile (în primul rând Ministerul Fondurilor Europene / MFE), şi, prin prezentarea de programe – proiecte mai multe şi mai bine argumentate, AR FI PUTUT FI OBŢINUTĂ O FINANŢARE… CONSISTENT MAI MARE!

 


Felix Stroe: “Nu am de gând să candidez pentru funcţii în administraţie, locală sau centrală, DAR CER POLITICIENILOR SĂ NU MAI AVEM T.V.A. LA APĂ LA FEL CA PENTRU… PARFUMUL “CHANEL” ŞI MAŞINILE “FERRARI”! Corect ar fi… 0 % pentru consumatorii “casnici” la 5 mc / lună / persoană şi maximum 9 % pentru ceilalţi!”

 


Felix Stroe a încheiat prin a declara că NU ARE DE GÂND SĂ CANDIDEZE PENTRU FUNCŢII ADMINISTRATIVE, LOCALE (MUNICIPALE SAU JUDEŢENE) ORI CENTRALE, obiectivul său rămânând acela de a menţine dinamica Companiei RAJA, de expansiune (din punctele de vedere cantitativ - financiar şi… geografic!) a activităţilor sale specifice, de reabilitare, modernizare şi extindere a reţelelor şi instalaţiilor de alimentare cu apă potabilă şi de evacuare, canalizare şi epurare a apelor uzate şi pluviale (pentru aceasta din urmă… RAJA fiind SINGURUL operator din România care nu taxează / facturează consumatorii, fie ei casnici ori industriali!).

Această declaraţie a fost făcută tocmai pentru că RAJA Constanţa are câteva nemulţumiri, legate de cadrul economic pe care-l asigură politicienii români, TOATE (!) Executivele şi Legislativele de până acum menţinând, de exemplu, cităm: “TVA-ul de 24 %, la apă, la fel ca la… maşinile “Ferrari” şi parfumul “Chanel”!
Dacă la pâine s-a putut reduce, cât de cât, TVA – ul, la… cealaltă minimă necesitate a omului, apa de băut (!), de ce nu se poate / vrea acelaşi lucru?!?”

Fiind în conducerea şi, de anul trecut, chiar preşedinte al Asociaţiei Române a Apei (ARA), care cuprinde cele 44 de companii şi societăţi româneşti de apă şi canal, Felix Stroe propune (şi nu de azi – de ieri, ci de mulţi ani de zile, tuturor Guvernelor şi tuturor parlamentarilor, din toate partidele!...), pentru apa potabilă, un TVA de nivel... ZERO (0 %), pentru consumatorii „casnici” („persoane fizice”), în limita decentă (de altfel stabilită la nivelul Uniunii Europene!) de cinci (5) metri cubi pe lună, de persoană!
Iar pentru consumatorii „industriali” („persoane juridice” / „agenţi economici”), ca şi pentru ceea ce depăşeşte cantitatea de 5 mc / lună / persoană, la consumatorii „casnici”, RAJA propune, guernanţilor şi Legislativului central, un TVA de (maximum) 9 %!

În acest sens, Felix Stroe a declarat că va continua să încerce să-i determine pe TOŢI (!) parlamentarii din judeţul Constanţa, din TOATE partidele politice, SĂ AIBĂ O INIŢIATIVĂ COMUNĂ (N. Red: Ar fi o... „MINUNE MARE”, o premieră, absolută, cel puţin pentru agitatul şi înfierbântatul politic judeţ al nostru!), care să promoveze acest act normativ, care să aducă la limite NORMALE impunerea fiscală asupra PRIMEI NECESITĂŢI A FIINŢEI UMANE: APA DE BĂUT, ŞI ASUPRA UNEIA DINTRE NECESITĂŢILE IMEDIAT URMĂTOARE:... APA DE SPĂLAT!
Până acum, în ciuda eforturilor neîntrerupte, nu a reuşit, dar... mai speră (şi acţioneză în consecinţă)!

O altă realitate care nemulţumeşte, punând în (MARE!) pericol (nu numai ca implementare, dar putând duce şi la pericolul cel mai mare: NEELIGIBILITATEA ulterioară, chiar extinsă dincolo de cei implicaţi în proiectul incriminat!) şi întârziind derularea investiţiilor, este cea legată de ritmul încă lent de eliminare a birocraţiei inutile şi păguboase şi, mai ales, întârzierile la decontare, sau la cofinanţare, unde este cazul, din partea Statului!

 


RAJA are (tot) dreptul „moral” să ceară Tva redus, la apă, deoarece, deşi i-au crescut costurile, menţine unul dintre cele mai mici tarife, din ţară, şi este... SINGURA care nu taxează evacuarea apei pluviale!

 


RAJA are tot dreptul „moral” de a solicita reducerea TVA la apă, în condiţiile în care, din 44 de furnizori din România, practică unele dintre cele mai mici tarife (locul 21, de la cel mai mare, înspre cel mai mic preţ), nu facturează servciile de evacuare a apei pluviale (SINGURA din ţară!) şi a anunţat că va menţine , cel puţin până la sfârşitul acestui an, tarifele, deşi costurile de exploatare şi întreţinere - reabilitare (nemaipunând la socoteală consistentele investiţii în modernizări şi extinderi!...) au crescut semnificativ, în special în ultimii ani!


Imagine: FELIX STROE, director – general al SC RAJA SA Constanţa (Sursă foto: observatordeconstanta.ro)
 

Taguri: FelixStroe, RAJA, SCRAJASA, RAJASA, RAJAConstanta, SCRAJAConstanta, ComisiaEuropeana, Constanta, Ilfov, Buftea, Corbeanca, Crevedia, Ialomita, Calarasi, Constanta, VamaVeche, Predeal, StatiaDeEpurareeforieSud, BERD, JeanPatrikMarquet, SCRAJASA, RAJASA, Co,
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri