RAJA investeşte (încă) 57 milioane euro în reţeaua de apă şi canalizare

RAJA investeşte (încă) 57 milioane euro în reţeaua de apă şi canalizare(1198)


Ieri a avut loc semnarea Contractului de Modificare şi Reconfirmare a Contractului de Împrumut încheiat în noiembrie 2010, de extindere a împrumutului acordat Regiei Autonome Județene de Apă Constanța de către Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.


Deşi reprezentanţii BERD manifestă o reţinere extremă în ceea ce priveşte finanţarea unor societăţi comerciale, totuşi cei de la Banca Europeană au apreciat activitatea SC RAJA SA Constanţa din ultimii ani şi au clasificat societatea noastră în rândul celor mai stabile şi credibile companii de la nivel european. În acest context, şi condiţiile de acordare a creditului sunt cele mai ajantajoase de pe piaţa financiar-bancară.


Astfel, BERD a acordat un împrumut de până la 10 milioane de euro companiei de apă şi canalizare RAJAConstanţa, care va fi suplimentat cu 47,5 milioane euro prin Fondul UE de Coeziune, pentru investiţii în reţeaua de alimentare cu apă şi cea de canalizare în 17 oraşe şi sate din Constanţa, Ialomiţa şi Ilfov.

Finanţarea obţinută va fi utilizată pentru investiţii în reţeaua de alimentare cu apă, cele de tratare şi distribuţie, precum şi în colectarea şi epurarea apelor reziduale din regiune.

"Ca urmare a acestor investiţii, peste 10.000 de persoane vor beneficia de acces la reţeaua publică de alimentare cu apă prin extinderea reţelelor şi aproape 20.000 de oameni vor fi conectaţi la reţeaua de canalizare în 17 oraşe şi sate din Constanţa, Ialomiţa şi Ilfov", au precizat reprezentanții BERD. Totodată, proiectul vizează investiţii în extinderea reţelei de ape uzate şi va asigura calitatea si disponibilitatea serviciilor de alimentare cu apă în localităţile mai mici ale judeţului Ilfov.


”Este o onoare pentru noi că banca ne-a acceptat ca și clienți. A fi în portofoliul de clienți ai BERD înseamnă că ești o companie serioasă, sănătoasă din punct de vedere economic și financiar, și cu o performanță aproceiabilpă tehnică și financiară”, a declarat Felix Stroe, directorul general SC RAJA SA.
„Acum 17 ani, când am semnat primul contract cu RAJA, am făcut-o cu încrederea că este o companie care promite. Astăzi, previziunile noastre au fost chiar depăşite. Este o onoare pentru bancă să vă aibă drept clienţi. Lucrăm de 17 ani şi în tot acest timp am semnat patru împrumuturi şi v-aţi dovedit a fi un client excelent“, a subliniat-Patrick Marquet, preşedintele BERD.


Împrumutul BERD reprezintă a 23-a investiţie din Programul Cadru de Co-Finanţare a proiectelor regionale de apă din România, lansat în 2010. Facilitatea, iniţial în valoare de 200 milioane euro, a fost majorată ulterior în urma solicitărilor multiple. Până în prezent, BERD a mobilizat circa 2 miliarde euro din fondurile UE destinate României pentru investiţiile în reţelele de apă şi canalizare.

Colaborarea dintre SC RAJA SA Constanţa şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a devenit în timp un parteneriat de încredere, în care cele două părți și-au garantat reciproc succesul în implementarea şi finalizarea unor programe ambiţioase şi unice la nivel naţional.
Prima colaborare între S.C. RAJA SA Constanţa şi BERD a început în anul 1997, odată cu semnarea Acordului de Împrumut pentru finanţarea „Programului de Dezvoltare a Utilităţilor Municipale, etapa a II-a”, a cărui valoare totală a fost de 46.995.000 USD, din care contribuţia BERD a fost de peste 17 milioane USD.
De asemenea, BERD s-a implicat şi în cofinanţarea Măsurii ISPA Constanţa, în contextul noii facilităţi de creditare municipală pentru mediu (MELF). Valoarea iniţială a Măsuri ISPA Constanţa a fost de 96.556.653 Euro, din care împrumutul acordat S.C. RAJA SA Constanţa de BERD se ridică la 20 milioane de Euro.
În noiembrie 2010, a avut loc semnarea Contractului de Imprumut între SC RAJA SA Constanţa şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, pentru susţinerea finanţării Proiectului „Reabilitarea şi Modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi de canalizare în regiunea Constanţa – Ialomiţa” din cadrul POS Mediu. Operatorul S.C. RAJA S.A. derulează în prezent 4 proiecte în cadrul Programului Operaţional Sectorial Mediu 2007 – 2013 totalizând peste 328 milioane euro cu TVA. Dintre acestea, două proiecte, “Canalizare menajeră, comuna Valu lui Traian, etapa III, Constanţa” și “Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată pentru regiunea Constanţa-Ilfov”, sunt recent demarate şi au ambiţioasa ţintă de a fi finalizate până la sfârşitul anului 2015.


Compania Raja are activităţi în judeţele Constanţa şi Ialomiţa, dar şi în unele localităţi din judeţele Călăraşi, Dâmboviţa şi Ilfov, deservind circa 730.000 locuitori.


  

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri