Care este procedura în cazul unui accident cu o maşină înmatriculată în Bulgaria

Care este procedura în cazul unui accident cu o maşină înmatriculată în Bulgaria(1312)


Dacă aţi avut ghinionul să fiţi implicat într-un accident rutier cu o maşină îmatriculată în Bulgaria, trebuie să ştiţi că procedura prin care vă puteţi repara maşina nu este la fel de simplă ca în cazul unui accident cu un automobil înregistrat în România. După producerea unui accident cu o maşină înmatriculată în Bulgaria, puteţi încheia o constatare amiabilă sau un proces verbal la poliţie. În plus, trebuie să ştiţi că majoritatea maşinilor înscrise în Bulgaria sunt trecute pe numele unor proprietari bulgari, care, cel mai probabil, nu au plătit niciun fel de asigurare, taxe sau impozite pentru autovehiculul respectiv.


Pasul următor e ca păgubitul să verifice cine este corespondentul în România al asigurătorului persoanei cu maşina înmatriculată în Bulgaria. Pentru a face acest lucru, va trebui să acceseze site-ul BAAR, Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România, verifică cine este societatea corespondentă, se prezintă la sediul acesteia cu toate documentele şi i se deschide un dosar de daună. Dacă nu există un corespondent, atunci păgubitul se va adresa direct BAAR, a declarat Mădălin Roşu, directorul de daune al unei companii de asigurări.
Urmează o corespondenţă între societatea din România şi societatea din Bulgaria. Deşi toată corespondenţa este ţinută electronic, procesul durează ceva mai mult decât într-un caz similar în care sunt implicare doar maşini din România.
După verificarea poliţei de asiguare, maşina poate fi reparată, iar banii pot fi viraţi către service. Însă, atenţie, fiecare reparator auto poate decide individual dacă vă repară sau nu maşina.

Doar o maşină din şapte mai are CASCO


Din cauza costurilor mari, mulţi şoferi au renunţat la asigurările facultative de tip Casco. Tocmai de aceea, din ce în ce mai multe maşini nu mai ajung în service şi circulă avariate. Companiile de asigurări au pierdut în ultimii ani sute de mii de contracte, iar încasările sunt cu 75% mai mici decât în 2008. Acum, asiguratorii caută soluţii pentru ieftinirea poliţelor. Mulţi şoferi au renunţat la asigurarea CASCO din cauza francizei, adică a costurilor pe care trebuie să le suporte în cazul unui accident, chiar dacă sunt asiguraţi. Pentru micile avarii, mulţi preferă service-urile. În primele 6 luni ale anului, piaţa asigurărilor CASCO şi-a continuat scăderea. Este cu 6% sub nivelul din aceeaşi perioadă a anului 2012.

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri