Remus Cernea, drept la replică: ”Nu am declarat că USL a fost o unealtă pentru mine”

Remus Cernea, drept la replică: ”Nu am declarat că USL a fost o unealtă pentru mine”(547)


Ca urmare a unui articol postat pe surse.ro, preluat apoi de mai multe site-uri de știri, Remus Cernea a făcut astăzi câteva precizări, însoțite de un punct de vedere al jurnalistului publicației de limba maghiară căreia i-a acordat interviul.


"Am acordat un interviu presei de limbă maghiară şi o voi face şi în continuare cu mare plăcere. Cred că politicienii români trebuie să îşi expună ideile, valorile şi iniţiativele şi în faţa cetăţenilor de limbă maghiară din România. Indiferent de etnia lor, aceştia trebui trataţi cu respect, în calitate de cetăţeni ai României, incluzând aici o comunicarea deschisă şi, pe cât posibil, constantă, şi dincolo de considerente strict electorale.

În interviul recent, acordat pentru publicaţia Uj Magyar Szo, am vorbit despre activitatea mea politică, despre proiectele Verzilor despre raporturile dintre noi şi USL, despre Roşia Montană şi gaze de şist, despre finaţarea bisericii şi parteneriatele civile şamd.

S-a strecurat însă o eroare de traducere a mesajului meu. Nu am declarat "USL a fost pentru mine doar o unealtă să câștig un mandat." şi nici ceva asemănător. Se mai întâmplă astfel de neînţelegeri, nu e cazul să dramatizăm lucrurile, dar este important pentru mine să fac aceaste precizări. Sunt de acord să răspund în faţa oricui pentru lucrurile pe care le afirm, şi să le explic, dacă este cazul, dar îmi doresc ca punctul meu de vedere să fie prezentat cu acurateţe. Există şi o înregistrare audio a interviului, în limba română, şi se poate astfel proba uşor ceea ce am spus exact.

Am participat în alegeri în coaliţia USL cu speranţa de a contribui la o schimbare. Am beneficiat de o şansă importantă oferită de USL pentru a accede în parlament, dar în acelaşi timp, aşa cum se vede şi în media ultimelor luni, ne aducem o contribuţie notabilă la dezbaterile şi deciziile politice în măsură să modernizeze România, dovedind astfel că încrederea care ni s-a acordat a fost fondată.

Sunt convins că, la cât de multe şi de grave sunt problemele de mediu dar şi altele importante cu care se confruntă România, este mare nevoie de punctul de vedere al Verzilor şi de implicarea noastră politică în parlament şi în guvern. Desigur, acest lucru se poate face în baza unor principii generale convenite şi a unui acord politic care să includă respectarea şi apărarea valorilor noastre. Am salutat deschiderea premierului Victor Ponta şi colaborarea foarte bună pe care am avut-o. În acelaşi timp am precizat că sunt teme deosebit de importante pentru Verzi precum Roşia Montană sau gazele de şist, unde, în măsura în care guvernarea USL ia decizii care sunt depărtate de punctul nostru de vedere, vom fi siliţi să ne distanţăm. Indiferent însă de divergenţele punctuale sau de fond, sunt convins că de noi, Verzii, este şi va fi mare nevoie, pentru a se gestiona mai bine temele de mediu şi nu numai."

Precizare din partea jurnalistului Peter Cseke:

”La redactarea, respectiv transpunerea în maghiară a interviului realizat cu domnul deputat Remus Cernea s-a strecurat o greșesală de traducere: în varianta maghiară a interviului termenul de "vehicul electoral" s-a tradus în "unealtă electorală". Domnul deputat nu a afirmat că USL a fost pentru dânsul doar o unealtă să câștige un mandat, ci a răpuns cu"da" la întrebarea: "Vă asumati faptul că USL a fost pt dvoastră pur și simplu un vehicul electoral?". Greșeala îmi aparține”. Peter Cseke, red. șef Uj Magyar Szo

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri