“Enfant libre”, debutul literar al scriitoarei Anne-Marie Cibaud, la Constanţa

“Enfant libre”, debutul literar al scriitoarei Anne-Marie Cibaud, la Constanţa(2072)


Muzeul de Artă a găzduit, ieri, una dintre cele mai aşteptate manifestări culturale organizate de Alianţa Franceză din Constanţa anul acesta: lansarea volumului „Enfant libre”, debut literar al scriitoarei franceze Anne-Marie Cibaud.

În prezenţa unui public francofon, Doina Păuleanu, director al Muzeului de Artă, şi Cristina Tamaş, prodecan al Facultăţii de Litere şi preşedinta Uniunii Scriitorilor, filiala Constanţa, au prezentat profilul unei personalităţi fascinante, care îşi desfăşoară activitatea pe mai multe planuri. Vice- primar al oraşului Brest, înfrăţit cu Constanţa imediat după Revoluţia din Decembrie, Anne-Marie Cibaud este printre cei care au creat Biblioteca Franceză de la mal de mare, venind cu primele transporturi de cărţi donate cu generozitate de portul breton. Cu o carieră politică de luat în seamă, scriitoarea a mărturisit: „Sunt emoţionată de fiecare dată când ajung la Constanţa. Sunt îndrăgostită de acest oraş. Am derulat nenumărate proiecte împreună cu cei dragi de aici şi, bineînţeles, nu ne vom opri.” Se explică astfel, sentimental şi sincer, demersul Annei-Marie Cibaud de a-şi lansa romanul şi în Constanţa, după ce acesta a văzut lumina tiparului în Franţa, anul trecut, la editura Alan Sutton.

„Enfant libre” este povestea unei fete, Malika, ce ajunge într-un orfelinat de vârsta de zece ani şi jumătate, în anul 1922. Scriitoarea îşi urmăreşte personajul până în anul 1936, când umbrele războiului plutesc deja deasupra Europei. Autoarea urmăreşte într-o tehnică aproape clasică, după cum a mărturisit Rodica Popescu, fostă profesoară la Catedra de Limbă Franceză a Literelor Universităţii „Ovidius”, diferitele grade de toleranţă a copilului aflat între religia omniprezentă din orfelinat şi laicitatea pe care o va descoperi treptat, dar şi legăturile frăţeşti care se stabilesc între fetele aflate acolo, odată cu trecerea timpului.
Publicul şi-a exprimat speranţa că o va putea citi pe Anne-Marie Cibaud şi în limba română, dar şi dorinţa de a o vedea propusă pentru unul dintre premiile literare din Hexagon.

La final, Anne-Marie Cibaud a mărturisit că „romanul a fost şi o ocazie propice de a vorbi despre un Brest uitat, cel interbelic.” Şi a conchis: „Nu sunt istoric. Am vrut doar să îmi aduc o modestă contribuţie la memoria colectivă.”

La eveniment au mai participat scriitoarea Ana Ruse, Olga Duţu, profesor la universitatea „Spiru Haret”, Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna, Aneta Puşcaşu, director al Alianţei Franceze din Constanţa, Ileana Meheleanu şi Marinela Mitrenga, preşedinte, respectiv director de cursuri al Alianţei Franceze, studenţi români şi francezi, dar şi profesori de la universitatea „Ovidius”.

 

OMD MAMAIA CONSTANTAjooble.org ziare, stiri