Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
George Andrei Popescu Candidat Primăria Constanța

Românii aleg, tot mai mult, pensiunile ANTREC pentru minivacanța de Sfântă Mărie Mare(906)


Pensiunile agroturistice vor fi alegerea majorității românilor pentru minivacanța de Sf. Maria Mare (15-17 august), iar o creștere semnificativă a tendințelor turiștilor va fi către zonele dunărene, portuare, a declarat pentru AGERPRES Maria Stoian, președinte fondator al Asociației Naționale de Turism Rural, Ecologic și Cultural (ANTREC).

,,Profitând de ziua liberă în plus, turiștii români aleg, spre bucuria noastră, pensiunile agroturistice din zone devenite deja tradiționale turismului rural și de relaxare. Din declarațiile proprietarilor de pensiuni, ne bucurăm foarte mult să vedem că turiștii din alți ani se reîntorc alături de prieteni în această minivacanță de Sfântă Marie, semn că ospitalitatea pensiunilor ANTREC este foarte apreciată și că recomandările contează foarte mult și în ziua de astăzi.

În plus, proprietarii pensiunilor vor oferi discounturi sau cadouri promoționale celor ce-și vor sărbători ziua de nume. Fie că vom vorbi de reduceri de 10-15%, sau de cadouri tradiționale precum borcane cu dulceață, sticle cu țuică sau palincă, plăcinte și cozonaci, obiecte de artizanat, turiștii sărbătoriți vor aprecia aceste mici surprize pentru ei. În pensiunile cu servicii de SPA și relaxare sărbătoriții vor putea beneficia gratis de aceste servicii', spune Maria Stoian.

Cea mai mare creștere a numărului de turiști va fi în zonele dunărene, unde reprezentanții ANTREC estimează un grad de ocupare mai accentuat în cadrul Pensiunilor din Delta Dunării dar și în Zona Cazanelor Dunării, unde alături de Sfântă Mărie se vor sărbători și Zilele Marinei, evenimente promovate de pensiunile din zonă, asigurând servicii de transport, transfer, croaziere pe Dunăre.

,,Turiștii sunt, în continuare fideli zonelor tradiționale precum Bran-Moieciu-Fundata, Dâmbovicioara, Albac, Arieșeni, Cetea, Neamț, Poiana Stampei, Ciocănești (unde se va desfășura Festivalul Național al Păstrăvului, festival care atrage numeroși turiști și din străinătate), Poienile Izei, Botiza, Târgu Jiu. Pensiunile de aici sunt, de asemenea, pregătite, în aceste zone punându-se mai mult accent pe tradițiile de Sfântă Marie, cu participare la Slujba bisericească, pelerinaje la mănăstiri, petreceri câmpenești, festivaluri locale tradiționale. Proprietarii pensiunilor din zona Deltei Dunării își vor îndemna turiștii spre zilele Marinei ce vor fi sărbătorite atât în Tulcea cât și în Sulina. De asemenea, în zona Clisurii Dunării, proprietarii pensiunilor ANTREC Mehedinți vor participa alături de turiștii la Sărbătorile dedicate zilei Marinei ce vor avea loc la Orșova', ne spune Maria Stoian.

În zona Deltei Dunării, tarifele pensiunilor ANTREC Tulcea pornesc de la 120 lei cu mic-dejun inclus, de persoană, pe noapte, ajungând și până la 300 lei (demipensiune) în funcție de numărul de margarete și serviciile dorite. Pentru această perioadă serviciile de agrement tip croazieră pe Dunăre, excursii tematice pe canalele Dunării, birdwatching pornesc de la 15 euro, ajungând la 60 de euro în funcție de tipul bărcii, perioada croazierei, locurile de vizitat sau alte servicii.

În zona Gorjului, pachetul special de Sfântă Mărie are tariful de 449 lei/persoană, cuprinzând 3 nopți cazare, demipensiune cu produse tradiționale din fermă proprie, acces spa și piscină exterioară, loc special amenajat pentru copii, jocuri de societate, închiriere biciclete.

În zona Buzăului, tariful pornește de la 285 lei/persoană (2 nopți cazare cu demipensiune, grătar cu produse locale, acces la piscină, copiii până în 6 ani gratuit. La acestea, se adaugă posibilitate de pelerinaj la bisericile și mănăstirile din zonă — Berca, Ciolanu, sau drumeții la cerere în zona Vulcanilor Noroioși, Platoul Carstic Meledic, Tabăra de Sculptură Măgura, Bazinele cu sare din Sărata Monteoru.

,,Sărbătoarea de Sfântă Mărie coincide cu o serie de manifestări tradiționale marca ANTREC 20 de ani — Sărbătorim Tradiția, dar și alte festivaluri locale pe care le promovăm. Vom sărbători, în perioada 14 — 18 august, Festivalul Național al Păstrăvului la Ciocănești, unde vor avea loc concursuri de pescuit, expoziții gastronomice, rafting și plutărit pe Bistrița Aurie, expoziții de lăzi de zestre, paradă a portului popular, dar există multe festivaluri în acestă perioadă', ne spune Maria Stoian.

Turiștii care aleg pensiunile ANTREC din Botiza, Săpânța, Poienile Izei pot participa la Festivalul Intercultural 'Drumul lung spre Cimitirul Vesel la Săpânța' în perioada 12 — 16 august.

Proprietarii pensiunilor ANTREC din zone cu tradiție marinărească vor promova evenimentele tipice, asigurând posibilități de deplasare spre Sulina și Tulcea, în cazul turiștilor cazați în Delta Dunării unde vor avea loc manifestări și defilări tipice Zilei Marinei, zona Eșelnița, Dubova, Drobeta Turnu-Severin care vor sărbători Zilele Marinei și Zilele Orșovei la Orșova.

La Cetea, în Alba, în perioada 15 — 17 august vor avea loc 'Zilele lemnarului', eveniment tradițional cu expoziții ale meșterilor și parade de port popular.

,,Ne așteptăm la o creștere certă a turiștilor cazați datorită ofertelor variate și a pachetelor de agrement și de petrecere a timpului liber pe care pensiunile le oferă. Festivalurile și manifestările din această perioadă reprezintă o atracție în plus. Cu precădere pensiunile se adresează turiștilor activi, dornici să regăsească atât ospitalitatea marca
ANTREC dar și tradițiile și frumusețea cadrului natural din acele locuri sau din împrejurimi.Vremea se anunță a fi frumoasă iar ziua liberă de vineri este de asemenea un avantaj pentru creșterea numărului de oaspeți în satele românești', spune Maria Stoian.

Printre evenimentele recomandate de ANTREC, se află și pelerinajele din zona Neamțului și a Obcinelor Bucovinei — pelerinaj la Biserica Minor în zona Cacica, 'La Hram de Sfântă Măria' — târguri în satele bucovinene, Festivalul folcloric 'Din Obcini cântec răsună'.

Sursa: AGERPRES

Mihai Lupu Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri