Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
George Andrei Popescu Candidat Primăria Constanța
Bețivii și drogații care ajung la urgență ar putea să-și plătească singuri tratamentul

Bețivii și drogații care ajung la urgență ar putea să-și plătească singuri tratamentul(842)


Directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Constanţa, Dan Căpăţână, propune ca pacienţii aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice şi a substanţelor interzise care ajung la unităţile de primire urgenţe să îşi plătească tratamentul, iar costurile să nu mai fie decontate de stat, cum se întâmplă acum.

Directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Constanţa a declarat astăzi, într-o conferinţă de presă, că legea privind reforma în domeniul sănătăţii ar putea fi modificată, la secţiunea privind acordarea asistenţei medicale de urgenţă, astfel încât tratamentul să nu mai fie decontat de stat în cazul pacienţilor aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice şi a substanţelor interzise care ajung la unităţile de primire urgenţe, potrivit Mediafax.


"S-ar putea face o amendare a Legii 95. Deci, o propunere legislativă prin care să se modifice Legea 95 în secţiunea care priveşte acordarea asistenţei de urgenţă în care să se specifice că aceia care vin în Unitatea de Primiri Urgenţe sub influenţa băuturilor alcoolice, ceea ce înseamnă acordarea de ajutor medical ca urmare a consumului de băuturi alcoolice, plătesc din buzunarul propriu. (…) Vin plini de vărsături, de sânge, cu un limbaj agresiv, nu ştiu mulţi dintre ei unde se află, adică e foarte dificil de lucrat. Atunci trebuie să mobilizezi jumătate din personal ca să ai grijă de câte un prăpădit, că nu pot să-i spun altfel, care vine cu muşchii umflaţi din cauza băuturii şi ceilalţi stau şi se uită, nişte oameni care într-adevăr suferă şi cinci inşi trebuie să aibă grijă de ăsta ca nu cumva să se arunce în faţa vreunei Salvări. Nu e în regulă treaba asta, să suportăm noi costurile unor astfel de indivizi", a afirmat directorul Spitalului Judeţean Constanţa.
El a spus că vrea să ia legătură cu parlamentarii de Constanţa pentru a le propune să susţină o asemenea iniţiativă legislativă.

"Probabil că vom face şi o întâmpinare pentru parlamentarii de Constanţa să susţină o iniţiativă legislativă vizavi de prezenţa în UPU a celor care consumă substanţe interzise sau alcool, să-şi plătească consultaţia. Pentru că aceste prezentări, care sunt din an în an mai dese şi care solicită, pe de o parte, personalul medical, pe de altă parte consum de materiale şi nu în ultimul rând o atitudine de limbaj şi de agresivitate a celor care vin băuţi în Unitatea de Primiri Urgenţe, trebuie taxate într-un fel. (..) Cred că ar fi o măsură foarte bună pentru cei care consumă băuturi alcoolice şi au traumatisme în urma acestui consum de băuturi alcoolice sau alte afecţiuni. Una este să bea un pahar de ţuică şi să facă un accident vascular cerebral, este o altă discuţie, şi alta este unul care se îmbată, se ia la bătaie şi rupe oasele la încă trei", a spus Dan Căpăţână.
El a precizat că în majoritatea ţărilor europene tratamentul pentru persoanele care consumă băuturi alcoolice nu este acoperit de asigurarea medicală.

La rândul său, medicul şef al Unităţii de Primire Urgenţe (UPU) din Spitalul Judeţean Constanţa, Rodica Tudoran, a spus că în perioada minivacanţei de 1 Mai şi de Paşte aproape 3.000 de pacienţi au ajuns la UPU, înregistrându-se o creştere a numărului de cazuri de traumatisme, multe dintre acestea producându-se pe fondul consumului de băuturi alcoolice.

Mihai Lupu Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri