Directorul - general al SC RAJA SA Constanţa, Felix Stroe, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că trama stradală din municipiul Constanţa nu se nu se află, cităm: “într-o situaţie neplăcută” din cauza intervenţiilor desfăşurate de companie!
„Vreau să vă asigur că nici un centimetru din trama stradală nu se află într-o situaţie neplăcută din cauza RAJA
Sunt alte lucrări, ale altor societăţi!
După fiecare lucrare executată, noi readucem trama stradală la nivelul la care a fost“, a subliniat directorul Felix Stroe.
Felix Stroe: “Acum implementăm, cu succes, patru mari proiecte, în valoare totală de 1,2 miliarde de lei, finanţate prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu (POS Mediu) 2013 – 2015!”
Societatea RAJA SA Constanţa implementează cu succes patru (4) mari proiecte, în valoare totală de 1,2 miliarde de lei, finanţate prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu (POS Mediu) 2013 - 2015. Vorbim despre:
1. „Reabilitarea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în regiunea Constanţa - Ialomiţa“;
2. „Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată pentru regiunea Constanţa - Ilfov“;
3. „Reabilitarea staţiei de epurare ape uzate Eforie - Sud“;
4. „Canalizare menajeră în comuna Valu lui Traian, judeţul Constanţa“.
Absorbţia fondurilor europene, de către RAJA SA Constanţa, este de de peste 64%, adică…dublu faţă de nivelul naţional (!), care este de doar 32%!Societatea operează în şapte judeţe şi deserveşte două milioane de abonaţi, plus turiştii de pe Litoral!
Absorbţia fondurilor europene de către societatea constănţeană este de peste 64%, adică…dublu faţă de nivelul naţional (!), care este de doar 32%!
În prezent, societatea constănţeană (cu capital INTEGRAL DE STAT!) operează în şapte (7) judeţe şi deserveşte două (2) milioane de abonaţi, cărora li se adaugă şi consumatorii din timpul sezonului estival, care vin pe litoralul românesc al Mării Negre!
RAJA SA Constanţa: 18 contracte finalizate! La cele în curs de execuţie, singura problemă o constituie… obligativitatea opririi lucrărilor, pe perioada sezonului turistic estival! Directorul Stroe cere o coordonare la nivel central, pe problematicile fondurilor europene şi turismului!...
Directorul general al SC RAJA SA, Felix Stroe, a prezentat contractele deja finalizate şi pe cele aflate în curs de execuţie.
„La ora actuală, avem 18 (optsprezece) contracte finalizate!
Singura problemă cu care ne confruntăm, în prezent, este impactul sezonului estival, pe Litoral, în desfăşurarea lucrărilor.
Cred că trebuie să existe o coordonare la nivel central, privind interesul absorbţiei fondurilor europene şi sezonul estival, când… nu avem voie să lucrăm!
Societatea RAJA a generat bunăstare în zona în care operează“, a declarat directorul Felix Stroe.
De exemplu, numai în municipiul Constanţa, societatea RAJA SA a reabilitat şi a extins zeci de kilometri de reţele de apă şi canalizare!
Astfel, au fost reabilitaţi 39,99 km de reţea de apă, 11,68 km de canalizare şi o staţie de epurare.
La acestea se adaugă şi extinderea reţelei de apă, cu 27,89 km, şi a reţelei de canalizare, cu 50,82 km.
Nu în ultimul rând, au fost extinse şi cinci staţii de pompare.
Contracte finalizate
Printre contractele duse la bun sfârşit se numără:
1.„Reabilitarea staţiei de epurare ape uzate Eforie - Sud“, în valoare de 118.556.985 de lei;
2.„Construcţia staţiei de epurare Mangalia - treapta terţiară“, în valoare de 8.915.588 de lei;
3.„Reabilitarea reţelei de apă, inclusiv magistrala, în municipiul Constanţa“, în valoare de 23.601.394 de lei;
4.„Reabilitare şi extindere reţele apă/canal şi trei staţii de pompare noi - ape uzate în Cobadin“, în valoare de 3.576.718 lei;
5.„Reabilitare staţie de pompare apă potabilă, extindere reţea de canalizare şi reabilitare staţie de pompare ape uzate în Valu lui Traian“, în valoare de 4.087.345 de lei;
6.„Reabilitare staţie de pompare ape uzate“, în valoare de 559.606 lei;
7.„Reabilitare reţele de apă şi extindere reţele canalizare în Lumina“, în valoare de 3.351.972 de lei;
8.„Reabilitare staţie de epurare şi introducerea treptei de epurare terţiară în Poarta Albă“, în valoare de 35.391.335 de lei;
9.„Reabilitare reţele apă în Peninsulă, municipiul Constanţa“, în valoare de 19.966.835 de lei;
!0.„Extindere reţele apă / canal pe străzile Baba Novac, Tulcei şi staţie de pompare nouă, în municipiul Constanţa, în valoare de 11.462.884 de lei;
11.“Reabilitare foraje şi extindere reţea apă şi canalizare în municipiul Medgidia, în valoare de 3.833.911 lei;
12.„Staţie epurare nouă, în localitatea Fierbinţi“, în valoare de 14.120.669 de lei;
13.„Reabilitare front captare, reabilitare şi extindere reţea de apă potabilă, extindere reţea de canalizare şi staţii de pompare apă uzată în Ţăndărei“, în valoare de 17.026.981 de lei;
14.„Extindere reţele de apă / canal în staţiunea turistică Mamaia şi patru staţii de pompare ape uzate noi, în municipiul Constanţa“, în valoare de 23.448.307 lei;
15.„Staţia de epurare Constanţa - Nord, instalaţii de control şi reducerea mirosului în zona obiectelor ce degajă miros, inclusiv mutarea treptei nămolului în Constanţa“, în valoare de 32.259.738 de lei.
Proiecte aflate în derulare, cu termen de finalizare la sfârşitul anului curent
Dintre cele 22 de proiecte aflate în desfăşurare, care urmează a fi duse la bun sfârşit până pe data de 31 decembrie 2014, amintim: 1.„Construcţie staţie de epurare Constanţa - Sud“, în valoare de 19.526.340 de lei;
2.„Conductă de descărcare în Marea Neagră în localitatea Mangalia“, în valoare de 20.316.385 de lei;
3.„Staţie de epurare nouă în Feteşti“, în valoare de 25.932.209 lei; 4.„Reabilitare şi extindere reţele apă şi canalizare în Cernavodă“, în valoare de 24.625.570 de lei;
5.„Reabilitare reţele de apă şi staţie de pompare în oraşul Năvodari“, în valoare de 7.124.732 de lei;
6.„Reabilitare şi extindere reţea apă şi extindere canalizare şi două staţii de pompare ape uzate în Corbu“, în valoare de 14.527.470 de lei;
7.„Staţie de tratare a apei Palas - Constanţa, reabilitare linie nouă staţie de tratare în localitatea Constanţa“, în valoare de 17.704.234 de lei.
RAJA este SINGURA companie de profil din România care NU FACTUREAZĂ APA METEORICĂ, nici de la populaţie, nici de la agenţii economici!
Directorul - general Felix Stroe a subliniat că SC RAJA SA este SINGURA companie de profil din România care NU FACTUREAZĂ APA METEORICĂ, nici de la populaţie, nici de la agenţii economici!
„Toate celelalte companii de apă şi canalizare, din ţară, încasează această prestaţie, care creşte valoarea facturilor de apă cu 9,2%“, a explicat directorul societăţii constănţene.
Mai mult, consumatorii trebuie să ştie că SC RAJA SA extrage apa furnizată din subteran, prin sute de foraje de mare adâncime (de aici şi calitatea superioară a apei!!!), ceea ce creşte costurile pentru energia electrică!
Anul trecut (2013), societatea RAJA SA Constanţa a plătit către Apele Române suma de 51,5 milioane de lei, pentru apa cumpărată!
PREŢUL APEI RĂMÂNE NESCHIMBAT, în 2014!!!!!
Directorul companiei RAJA, Felix Stroe, a mai spus că, până la sfârşitul anului în curs, 2014: PREŢUL APEI NU SE VA SCHIMBA!
„În prezent, preţul apei la Constanţa este de 4,68 lei,cu TVA, plasându-ne pe locul 21 pe ţară (din 49 de operatori) la tariful perceput per metru cub de apă livrată consumatorilor (4,68 de lei, faţă de 6,20 de lei la Bucureşti, de exemplu).
Tariful pentru canalizare este de 4,15 lei, cu TVA, ceea ce înseamnă că suntem pe locul cinci (5) în ţară“, a adăugat Felix Stroe.
Directorul – general Felix Stroe: „În calitate de preşedinte al Asociaţiei Române a Apei (ARA), mă zbat să… scot TVA-ul la apă!”
Directorul general al RAJA SA Constanţa a mai vorbit şi despre faptul că încearcă să… scoată TVA-ul la apă (!):
„În calitate de preşedinte al Asociaţiei Române a Apei (ARA), mă zbat să… scot TVA-ul la apă!
În acest sens, am solicitat întâlniri cu miniştrii şi parlamentarii.”
În opinia preşedintelui Asociaţiei Române a Apei (ARA), nu este normal ca apa să aibă TVA de 24%!
Felix Stroe spune că ultimii trei prim-miniştri ai României (Emil Boc, Mihai Răzvan Ungureanu şi Victor Viorel Ponta), nenumăraţi miniştri şi secretari de stat au fost informaţi, în ultimii ani, despre propunerea ARA de reducere a TVA-ului la apă, la 9%, pentru agenţii economici, precum şi de scutire totală de la plata TVA-ului, în limita unui consum de 5 (cinci) metri cubi / lună, pentru persoanele fizice (“consumatorii casnici”).
Cele două propuneri au fost depuse la toate nivelurile de decizie, ale statului roman, dar… nu s-a luat nicio măsură!
Felix Stroe: “Nu e normal că statul a cofinanţat proiectele RAJA SA cu 22 de milioane de euro, dar… a încasat, de la aceeaşi RAJA SA, pentru aceleaşi proiecte, TVA de… 40 de milioane de euro! Nu e corect, pentru că reţelele sunt domeniul PUBLIC al statului şi PROPRIETATEA LUI!”
“Noi nu avem reţelele în PROPRIETATE, ci doar în EXPLOATARE” – şi-a arătat directorul Felix Stroe indignarea.
Stroe precizează că: “La aceleaşi proiecte, finanţate de către UE şi cofinanţate de Guvernul României, cu 22 de milioane de euro, RAJA a avut o contribuţie proprie de… 38 de milioane de euro!
Cofinanţarea proprie şi TVA-ul au fost acoperite printr-un credit acordat de BERD (Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare), care trebuie rambursat în următorii 14 ani!”
Felix Stroe avertizează: “În şase ani, maximum, companiile occidentale vor domina piaţa de profil din România, iar liberalizarea preţurilor va fi… letală, economic, pentru mulţi consumatori, casnici ori industriali!
Directorul – general al SC RAJA SA Constanţa a ţinut să tragă şi nişte serioase semnale de alarmă!
În şase ani de-acum încolo, România va fi defalcată administrativ, în 10 - 12 “regiuni de dezvoltare”.
Serviciile comunitare, în general, şi cele de furnizare a apei potabile şi de canalizare, în particular, vor fi (re)dimensionate şi ele în funcţie de noile structuri administrativ – teritoriale!
După toate probabilităţile, întreaga piaţă a furnizării de apă către populaţie şi industrie, ca şi cele de canalizare, vor fi controlate de 10 - 12 operatori mari, câte unul pentru fiecare regiune!
Liberalizările de preţuri (ŞI) la apă potabilă şi servicii de canalizare – care… şi-au arătat deja efectele negative la benzină - motorină, gaze naturale şi energie electrică! – vor face adevărate ravagii, în buzunarele consumatorilor casnici şi în conturile celor industriali!!
În aşteptarea acestei situaţii, determinată chiar de… prevederile din Tratatul de Aderare a României la Uniunea Europeană (!), câteva companii transnaţionale, din Occident, se pregătesc deja să preia piaţa companiilor de profil indigene, în număr de 49 în prezent, care, de altfel, până la acel moment vor fi… falimentare (s-a arătat, mai sus, din ce cauze şi prin ce metode!), chiar prin grija… guvernanţilor noştri, care au o misiune europeană, nu-i aşa…, de îndeplinit!!
„Părerea mea este că acolo, la Bruxelles, s-a negociat în genunchi! (…) O să ne ia şi apa! (…) Potrivit Tratatului de Aderare, vor fi 10 - 12 companii furnizoare, în România. Eu îmi doresc ca una dintre acestea, cel puţin, să fie românească!
Măcar în domeniul apei să existe (şi) o companie românească!
De ce să cedăm şi apa? Eu îmi doresc – dar nu ştiu dacă acest lucru îmi va… “face bine”! – ca una dintre companii să fie RAJA SA Constanţa”, a spus Felix Stroe
51,5 de milioane de lei / an: cu atât vinde Statul (prin CN Apele Române) apa furnizatp de către RAJA SA!
Statul român, prin Compania Naţională (CN) Apele Române, facturează apa, extrasă de RAJA din subteran, în vederea livrării către consumatori, cu… 51,5 milioane de lei pe an!
Această presiune pe costuri ar putea fi îndepărtată abia din 2015, când va intra în funcţiune staţia de tratare a apei de la Palas - Constanţa, alimenatată cu apă de suprafaţă, mult mai ieftină, captată la Galeşu, din Canalul Dunăre - Marea Neagră.
Totuşi, aşa cum s-a anunţat deja, în ciuda acestor costuri ridicate, RAJA SA Constanţa nu va scumpi apa în anul current, 2014!
Felix Stroe: “În restul lumii, staţiile de epurare sunt… reunite într-o companie, subvenţionată de către stat! Doar la noi, rămân în sarcina operatorilor, generând costuri!...
În privinţa sectorului de epurare a apelor uzate, legislaţia românească (total defazată de cea din UE!), interzice… livrarea în agricultură a volumelor rezultate din această activitate, ceea ce face ca întregul segment să fie nerentabil!
Dar este… obligatoriu, potrivit legislaţiei noastre de mediu foarte stricte, “mai catolică chiar decât Papa”, din Europa Occidentală!
RAJA are 18 staţii de epurare în funcţiune şi alte opt (8) în curs de execuţie (niciun alt operator din România nu are în folosinţă mai mult de trei staţii de epurare!).
Curentul electric, substanţele chimice şi mentenanţa sunt principalii generatori de costuri, în activitatea de epurare a apelor uzate.
Staţiile de epurare nu produc nici un leu venit, dar sunt consumatoare de energie electrică.
Activitatea de epurare o impune Ministerul Mediului.
În restul lumii, aşa cum declară Felix Stroe, staţiile de epurare sunt reunite într-o companie subvenţionată de stat!
Doar la noi, rămân în sarcina operatorilor, generând costuri suplimentare în exploatare.
La toate aceste neajunsuri, pe care statul nu vrea să le corecteze (care nu pot falimenta o companie mare, de talia RAJA SA Constanţa, dar produc răni adânci companiilor româneşti mai mici, în perspectiva anului 2020), se adaugă şi alte presiuni asupra costurilor, care provin din scumpirea curentului electric şi a carburanţilor!
Staţia de tratare a apei potabile de la Palas – Constanţa VA FI CEA MAI MODERNĂ DIN EUROPA!
Directorul general al RAJA a menţionat că staţia de tratare a apei din Palas - Constanţa va fi cea mai modernă din Europa:
“Este în lucru staţia de tratare din Palas, care va fi cea mai modernă din Europa!
Ne străduim să demarăm etapa a doua a programului POS - Aderare.
Ne preocupăm în continuare de extindere.
Vrem să dăm apa în mediul rural şi în mediul urban la un preţ decent.
Tariful trebuie să fie unitar şi asta îi avantajează pe cei de la ţară.”
IMAGINE: FELIX STROE, director general SC RAJA SA Constanţa