Mircea Băsescu protectorul mafiei din Vama Constanţa episodul 3

Mircea Băsescu protectorul mafiei din Vama Constanţa episodul 3(3446)


 

Continuăm serialul nostru despre evaziunea fiscală care păgubeşte statul cu zeci de milioane de euro, evaziune care se face sub ochii  şi cu acordul autorităţilor. În mai multe rânduri au existat declaraţii sforăitoare ale responsabililor cu eradicarea acestui fenomen. De fiecare dată, angajamente fierbinţi, niciodată respectate. Din când în când este pus la cale câte un spectacol de doi lei, pentru a ne convinge că sunt vigilenţi. Vă mai amintiţi de elicopterele care brăzdau cerul, ca să aducă repede la anchetă vameşii din Vestul ţării. Era o acţiune care fusese lansată în cea mai mare conspirativitate în urmă cu un an de zile, când pe şest se montaseră în computerele vămii camere de luat vederi. Concluzia întregului circ care a costat câteva milioane de euro? O singură certitudine. Un vameş şi o vameşă au fost filmaţi în timp ce făceau sex în una dintre încăperile vămii. În rest... Nu am mai aflat nici măcar dacă vameşa a rămas gravidă sau nu.
În episoadele anterioare v-am dezvăluit mecanismul prin care se fraudează statul. Prin care sume importante constând în accize pe produsele energetice intră în buzunarele evazioniştilor şi traficanţilor. V-am prezentat, de asemenea, şi schema unei astfel de maşinării a fraudei, care are sediul central la Constanţa, dar ale cărei tentacule se întind în toată ţara.
Astăzi, vă vom dezvălui numele celor care au pus la punct această maşinărie. Repetăm, este vorba de mulţi, foarte mulţi bani, câştigaţi într-un interval extrem de scurt de timp.
 
 
Nişte Valkar, un guliu şi un boboc
 
Aşa cum v-am obişnuit, vom cita din documente oficiale ale statului român.
 
Date despre societatea Valkar SRL, CUI 7541941:
 
„Denumirea firmei a fost iniţial „SC Internaţional Valkar SRL”, cu sediul în municipiul Bacău, într-un bloc de pe strada Florilor. Avea ca acţionar unic pe un anume Boboc Florin. Va să zică Boboc, de pe strada Florilor.
În 14.05.2008, societatea îşi schimbă denumirea în „SC Valkar SRL”, nume pe care îl are şi azi, dar îşi mută sediul social în comuna Nicolae Bălcescu, judeţul Constanţa şi este înscrisă în Registrul comerţului pe data de 19.05.2008. La acea dată, societatea comercială avea ca administratori pe Guliu George şi Boboc Florin, acesta din urmă rămânând unic asociat. Pe data de 22.10.2008 Frose Michael, cetăţean german, devine asociat unic, adică patronul firmei.”
 
Şi acum, să vedem împreună sarabanda documentelor, a vânzărilor şi revânzărilor, a „omisiunilor” echipelor de control a DJAOV Constanţa. Este destul de complicat, de aceea ne vom folosi în continuare de documentele oficiale pe care le deţinem. Dar, din când în când, pentru că de multe ori este vorba despre exprimări extrem de tehnice, vom încerca să explicăm într-un limbaj accesibil, ceea ce s-a întâmplat.
Cităm din actele oficiale: „Între documentele existente la dosarul de autorizare, prezentate de societate în vedearea autorizării ca antrepozit fiscal (adică firmă care are dreptul să importe produse energetice şi accizele să nu le plătească ea, ci beneficiarul – acesta se numeşte tehnic „regim suspensiv de plata accizelor”) s-au găsit următoarele:
-cererea de acordare a autorizaţiei de antrepozit fiscal de depozitare, depusă în data de 11.12 2007, pe care este menţionat ca reprezentant legal sau persoană de contact Nemeş Radu iar ca administrator, Boboc Florin.
-contractul de vânzare cumpărare din data de 5.11.2007 din care rezultă că a achiziţionat de la Consiliul Local Nicolae Bălcescu suprafaţa de 7.000 metri pătraţi, pentru care a plătit suma de 3710 lei.”
Numai că era o mică problemă. Societatea fusese depistată ca fiind implicată în transportul fraudulos de produse petroliere, astfel că la data de 7.01.2008 este supusă unui control din partea AFP Bacău (reamintim că firma avea încă sediul în Bacău) Atenţie acum. Printre altele, controlul constată că: „S-a identificat provenienţa cantităţii de 37.970 litri de motorină euro diesel de la un antrepozit de producţie”. Care să fie acel antrepozit de producţie, atâta timp cât „Valkar SRL” nu era la data aceea decât un antrepozitar intermediar care lua materiale energetice de la „SC Oscar Downstream SRL”, care nu era antrepozit de producţie ci numai de import. Cine prelucrase ţiţeiul importat şi-l transformase în motorina cu care fusese prinsă „Valkar”. La această întrebare nu s-a dat nici un răspuns.
Cu toate aceste nereguli, în data de 25.01.2008, societatea primeşte totuşi autorizaţia de antrepozit fiscal.
 
Cea de-a doua sarabandă – mutarea sediului
 
Continuăm să vă prezentăm soarta acestei firme cu cât mai multe amănunte, pentru a vă da seama ce hăţiş incredibil de hârtii şi dosare au reuşit minţile acestor oameni, pentru a se pierde urma banilor datoraţi la stat.
Societatea îşi mută sediul de la Bacău la Cosntanţa, în comuna Nicolae Bălcescu. Conform legii, avea nevoie de o altă autorizare ca antrepozit fiscal. Zis şi făcut. Prin adresa nr 136 din 29.05.2008, „Valkar SRL” comunică DJAOV Constanţa că şi-a schimbat sediul şi cere o nouă autorizare. Vigilentă însă, DJAOV Constanţa, sub semnătura domnilor Claudius Gheorghiu – director executiv, Ţene Cristian – şef birou autorizări şi Mocanu Ionel Daniel, constată că dosarul nu este complet şi, pentru autorizare mai trebuiesc câteva documente. Pâmă aici, totul în regulă. „Valkar SRL” se conformează şi pe data de 15.09.2008 trimite copiile documentelor solicitate. Ca urmare, DJAOV îanintează dosarul pentru autorizare la Administraţia Naţională a Vămilor.
 
Cea de-a treia sarabandă – vânzarea activelor
 
În data de 19.08.2008, în baza unui contract de vânzare-cumpărare „Valkar SRL” reprezentată prin unic asociat Florin Boboc, a vândut către „Excella Real Grup SRL”, reprezentată de cei doi asociaţi, Guliu Gheorghe şi Nemeş Diana Maria, prin mandatar Nemeş Radu, o parte din mijloacele fixe – corpul de construcţii C 1 şi rezervoarele C4, C5, C9, C12, C13 şi bazinul de filtrare C11 plus 3.857 mp. teren intravilan. Pasul următor a fost trei luni mai târziu, când „Valkar SRL” vinde către „Excella Group SRL” şi restul de teren plus rezervoarele pe care le mai deţinea după prima vânzare.
Şi acum urmează praful în ochii fraierilor. O echipă de control de la DJAOV Constanţa, formată din Butcaru Alexandru şi Garţone Răzvan, au efectuat în data de 05.11.2008 un control inopinant al stocurilor de produse accizate ale „Valkar SRL”. Drastică, echipa de control a cerut ferm ridicarea autorizaţiei de antrepozit fiscal „Valkar SRL” pentru : „nu a depus situaţiile centralizatoare cu privire la aprovizionarea şi livrarea preduselor în şi din antrepozitul fiscal.” Unde este şmecheria. Să privim data la care s-a efectuat constrolul şi data la care „Valkar SRL” a vândut tot către „Excella Grup”. Inspecţia a venit la 5.11.2008. Cu două zile mai devreme însă, la 3.11.2008, „Valkar SRL” vânduse tot către „Excella Grup SRL”. Aşa că inspectorii drastici şi vigilenţi, au controlat nimic şi au recomandat să se retragă autorizaţia unei firme care oricum nu mai funcţiona. 
Să vedeţi însă unde a fost şmecheria, pentru că în aceeaşi zi în care s-a retras autorizaţia la „Valkar SRL”, s-a întâmplat ceva. Dar să nu anticipăm.
 
Uite motorina, nu e motorina
 
Urmează un fel de alba-neagra cu câteva sute de tone de motorină. Documentele firmei „Valkar SRL” menţionează faptul că a primit de la „SC Oscar Downstream SRL” cantitatea de 314,414 tone de motorină, aceasta fiind, conform documentelor, singura achiziţie. Ştiţi gluma cu şarpele coreean, care are doi metri de la coadă la cap şi doi metri jumătate de la cap la coadă? Aşa s-a întâmplat şi cu motorina de la „Valkar SRL”. Deşi a primit numai 463,898 tone de motorină, în aceeaşi zi vinde către „SC BNC Shipping & Trading SRL” cantitatea de 565,700 tone de motorină. 
Şi ca încâlceala să fie până la capăt, firma „Oscar Downstream SRL” a aprovizionat în istorica dată de 3.11.2008 pe „Valkar SRL” cu nu mai puţin de 565,7 tone de motorină. Spunem că 3.11.2008 este o dată istorică pentru că fix în acea zi, „Valkar SRL” vindea totul către „SC Excella Grup SRL”. Un vechi obicei de bun simţ la noi, la români, spune că dacă cineva îţi împrumută un vas, spre exemplu o căldare, să nu i-l înapoiezi gol, că nu-i de bine. De regulă se pun câteva fruncte în el. Cu siguranţă că şi cei de la „Valkar SRL” s-au gândit că nu e frumos să le vândă ditai rezervoarele goale celor de la „Excella Grup SRL”, aşa că s-au gândit să le umple cu peste 500 de tone de motorină, pentru că nu aveau fructe la-ndemână. Obiceiul se pare că este o tradiţie în petrol. Vă mai amintiţi când Dinu Patriciu a cumpărat nişte ţevi de transport produse petroliere? Întâmplător, acestea erau pline cu combustibil în valoare de vreo trei ori mai amre decât dăduse pe ţevi. O singură problemă însă de data asta. Cei de la „Excella Grup SRL” se jură că au luat rezervoarele goale. Atunci, unde sunt 565,7 tone de motorină?
Şi ca să fie totul complet, în perioada 3.11.2008, adică de când „Valkar SRL” vânduse tot, a mai primit de la „SC Oscar Downstream SRL” până pe data de 8.12.2008, adică ceva mai mult de o lună de zile, cantitatea de 16.221 tone de motorină nemarcată. Care şi-a pierdut urma.
 
Autorizaţia a murit! Trăiască autorizaţia!
 
Hăţişul se face şi mai încâlcit, când apare ca administrator la „Valkar SRL” un cetăţean german, curat luminat, pe numele său Frose Michael, care cere candid retragerea autorizaţiei de antrepozit fiscal firmei al cărei nou administrator este. Zis şi făcut. În şedinţa Comisiei de validare de la DJAOV Constanţa, din data de 12.11.2008, este revocată autorizaţia „SC Valkar SRL”. Dar, surpriză. Tot în aceeaşi zi, tot în aceeaşi şedinţă, se dă autorizaţie de antrepozit fiscal firmei „Excella Grup SRL”, adică firma care cumpărase rezervoarele de la „Valkar SRL”. Ce înseamnă asta? Că rezervoarele au rămas pe loc. S-a schimbat doar denumirea propiretarului, a firmei adică şi astfel au dispărut accizele pe câteva sute de tone de motorină.
În episodul următor, vom continua să vă prezentăm şi să încercăm să descâlcim împreună acest hăţiş al fărădelegii. Vă daţi seama? Suntem abia la prima firmă din caracatiţă.
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri