POLUAREA DE LA EPAVELE DIN PORTUL CONSTANŢA: Până când se mai sparge un tanc de combustibil sau de ulei,... aşteptăm (şi monitorizăm)!

POLUAREA DE LA EPAVELE DIN PORTUL CONSTANŢA: Până când se mai sparge un tanc de combustibil sau de ulei,... aşteptăm (şi monitorizăm)!(1463)


Astăzi, luni - 14.07.2014, la sediul Instituţiei Prefectului - Judeţul Constanţa, s-a desfășurat o nouă ședință a Comandamentul Operativ pentru Depoluare Marină, care a analizat situaţia creată în urma apariţiei unor irizaţii de hidrocarburi, pe suprafaţa Mării Negre, în apropierea capătului „Digului de Larg” („Digul de Nord”), în zona în care s-au scufundat, în anul 1995, navele comerciale „Paris” şi „You Xiu”.

În cadrul ședinței, a fost aprobat planul de măsuri pentru asigurarea răspunsului la poluarea marină cu hidrocarburi.

Reprezentanții Comandamentul Operativ pentru Depoluare Marină au continuat, sâmbătă și dumunică, operațiunile de identificare a sursei de poluare cu hidrocarburi în apropierea capătului digului de larg, în zona în care s-au scufundat în anul 1995 navele „Paris” (pavilion Malta) şi „You Xiu” (pavilion Hong Kong).

Ieri, duminică - 13.07.2014, reprezentanții Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM) au finalizat operațiunea de poziționare și fixare a barajului plutitor pentru prevenirea poluării, dar si o primă inspecție subacvatică, în condiții de vizibilitate redusă, nefiind depistată sursa de poluare!...

În urma verificărilor și a monitorizării permanente a zonei, s-a constatat faptul că nu au mai apărut alte urme de irizații cu hidrocarburi.

În continuare zona unde au fost semnalate irizațiile de hidrocarburi va fi monitorizată, în permanență, pentru a se putea interveni în cel mai scurt timp, dacă situația o va impune.

 

Reamintim că în fatidica noapte de 4 spre 5 ianuarie 1995, navele Paris, sub pavilion Malta, şi You Xiu, sub pavilion Hong Kong, au eşuat în Digul de Nord al Portului Constanţa şi s-au scufundat.
În momentul scufundării, în tancurile de combustibil ale navelor existau, conform evidenţelor de la bordul navelor, 236 tone păcură şi 11 tone motorină (nava „PARIS”) şi 437 tone păcură, 40 tone ulei şi 17 tone motorină (nava „YOU XIU”).

În luna octombrie 2009 a apărut pentru prima dată o poluare, determinată de fisuri în tancurile navei „Paris”, oprită prin intervenţia scafandrilor ARSVOM, care au efectuat o lucrare subacvatică de cimentare a fisurilor.


FOTO: cugetliber.ro
 

Taguri: Paris, YouXiu, PortulConstanta, ARSVOM, PavilionMalta, PavilionHongKong, PoluareCuHidrocarburi,
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri