COPPA DEL MONDO: Finala va fi GERMANIA - ARGENTINA! Păcat de olandezi, învinşi la

COPPA DEL MONDO: Finala va fi GERMANIA - ARGENTINA! Păcat de olandezi, învinşi la "penalty-uri de departajare, de către o echipă argentiniană 80% MEDIOCRĂ...(1872)


După ISTORICUL meci GERMANIA – BRAZILIA 7 - 1 (5 – 0), de marţi – 8 iulie, de la Belo Horizonte (pe Estadio “Mineirao”), cea de-a doua semifinală a acestei ediţii a turneului final al Campionatului Mondial de Fotbal, care se desfăşoară în Brazila, s-a jucat ieri, miercuri – 9 iulie, (tot) de la 23.00 (ora României), la Sao Paulo, pe Arena “Corinthians”: ARGENTINA – OLANDA 0 – 0, după prelungiri, şi 4 – 2, în urma loviturilor de departajare, de la 11 metri!

Aşadar, ultimele două meciuri de la Coppa del Mondo – Brazilia 2014 sunt:
Finala “mică”, sâmbătă - 12 iulie: la Brasilia, pe Estadio Nacional de Brazilia “Mane Garincha”, la 23.00 (ora României): BRAZILIA – OLANDA, şi:
FINALA “MARE”, duminică - 13 iulie: la Rio de Janeiro, pe celebra “Maracana”, la ora 22.00: GERMANIA – ARGENTINA.

Meciul de aseară a fost unul urât, în care una dintre cele mai mediocre echipe de la acest “Mondial”, Argentina (care, fără Messi şi portarul Romero, mai mult ca sigur că n-ar fi trecut de grupe, în care oricum a avut mari emoţii!), a reuşit să se califice, la loteria “penalty”-urilor de departajare, în faţa unei Olande cu câteva clase (valorice) peste ea (şi aseară şi în restul competiţiei din Brazilia!), dar care, ieri, n-a avut două lucruri: un vârf de atac ca lumea (van Persie a fost o catastrofă, o adevărată “mână moartă”, pentru formaţia sa…) şi (bomboana pe colivă!) un antrenor (Luis van Gaal) care să aibă puterea să-l… mai supere încă o dată pe (altfel: bravul şi valorosul) portar Cillessen, în mod evident netalentat, însă, la “penalty”-uri!, înlocuindu-l, spre sfârşitul partidei, cu “goalkeeper”-ul lui Newcastle “United”, Tim Krul, cum a făcut-o în “sfertul” cu Costa Rica, acea genială “mutare” (ca de şah) dovedindu-se cheia succesului, la loviturile de departajare (în loc de asta, Van Gaal a preferat să-l schimbe, oricum prea târziu, pe Van Persie, băgând un Klaas Jan Huntelaar oricum dezamăgitor, greoi, neinspirat şi şters, şi până la acest meci, în Brazilia!).

Olanda a dominat aproape 100 din cele 120 de minute de joc, anihilându-l pe “Leo” Messi, dar fiind incapabilă să-l facă pe van Persie să… ajungă să tragă la poartă (!), Argentina rezumându-se să se apere, închizând complet jocul, eventual încercând cu contraatacul (tot Lionel Messi a reuşit două pase-centrări pe care le-au ratat, cu nonşalanţă, din poziţii ideale, coechipierii săi din atac…).

La loviturile de departajare, de la punctul cu var, de la 11metri, Olanda a executat prima şi a… ratat, prin Vlaar (care nu ştim de ce a fost lăsat de van Gaal să tragă, căci este clar că nu acesta este talentul său, în fotbal…), iar Argentina a marcat, prin Leo Messi.
Apoi, Arjen Robben (de la “Bayern” Munchen) a înscris ca la manual, imitat de către sud-americanul Garray.
Dezamăgire: Wesley Schneider (de la “Galatasaray” Istanbul) a executat foarte slab, în portar, practic, în timp ce argentinianul Aguerro nu a ratat.
Bravul veteran Dirk Kuyt (de la “Fenerbahce” Istanbul), care, ca şi-n meciul cu Costa Rica, din “sferturi”, a fost, şi aseară, cel mai bun om de pe teren, a executat perfect şi mai păstrează de doi bani speranţă pentru batavi. Degeaba: argentinianul Rodriguez a tras destul de… parabil, dar Cillessen, “pe minge”, o respinge în… poartă!

4 – 2 pentru Argentina, care merge în finala “mare”, în timp olandezii ratează şansa de a avea ocazia să încerce să spargă ghinionul pierderii a trei finale de Campionat Mondial, până acum!...


Dacă ar fi învins OLANDA, am fi avut, sigur,… PRIMA ECHIPĂ EUROPEANĂ CARE AR FI CÂŞTIGAT C. M. PE PĂMÂNT (sud- sau nord-) AMERICAN (invers s-a întâmplat, o singură dată: Brazilia a câştigat turneul final din Suedia, în 1958, învingând, în finală, cu 5 – 2, ţara gazdă, pe “Rasunda”, din Solna, Stokholm; era primul titlu mondial al brazilienilor şi a fost debutul unui puşti de 17 ani, pe nume Edson Arrantes do Nascimento, mai cunoscut, apoi, sub numele fotbalistic de… Pele!).
Din păcate, pentru noi, ca europeni, va trebui să aşteptăm finala (“MARE”), de duminică – 13 iulie, de pe “Maracana”, din Rio de Janeiro, ca să aflăm dacă se reuşeşte această premieră!...

GERMANIA va juca a opta (8-a) finală de Campionat Mondial din istorie (incluzând aici, bineînţeles, şi rezultatele R.F.G. / Republica Federală Germania!)!
A câştigat trofeul de trei (3) ori: în 1954 (în Elveţia, la Berna, 3 – 2 cu Ungaria), 1974 (acasă, în R.F.G., la Munchen, 2 – 1 cu Olanda) şi 1990 (în Italia, la Roma, 1 – 0 cu… ARGENTINA) şi a pierdut ultimul act în 1966 (în Anglia, la Londra, 2 – 4 cu Anglia), 1982 (în Spania, la Madrid, 1 - 3 cu Italia), 1986 (în Mexic, la Ciudad de Mexico, 2 – 3 cu… ARGENTINA) şi 2002 (în Japonia – Coreea de Sud, la Yokohama, 0 – 2 cu… Brazilia!).
Aşadar, în semifinala actualei ediţii, nemţii şi-au luat (şi-ncă cu vârf şi îndesat: 7 - 1!) revanşa asupra brazilienilor (antrenaţi atunci de către… acelaşi Luiz Felipe ScolarI!), pentru pierderea finalei de la Yokohama (cu 0 – 2, ambele goluri: Ronaldo), din 2002!

De cealaltă parte, ARGENTINA a câştigat de două ori competiţia (în 1978, acasă, pe “Estadio Monumental”, din Buenos Aires, 3 – 1 cu… OLANDA, şi în 1886, pe stadionul “Azteca”, din Ciudad de Mexico, 3 – 2 cu… GERMANIA) şi a pierdut două finale: la ediţia inaugurală, din 1930, în Uruguay (la care a participat şi… ROMÂNIA!), când a pierdut cu 0 – 3, în faţa “naţionalei” ţării – gazdă, şi în 1990, la ediţia din Italia, în faţa… aceleiaşi GERMANII, pe care o întâlneşte şi în această duminică!

Cu golul din semifinala cu Brazilia, de marţi seara, jucătorul Germaniei Miroslav Klose a devenit golgheterul “all-time” al turneelor finale ale Campionatului Mondial, cu 16 goluri.
Până ieri, Klose era la egalitate (15 reuşite) cu… brazilianul Ronaldo (R. Nazario de Lima), care, însă, n-a participat decât la două turnee finale de C. M. (Franţa – 1998 şi Japonia & Coreea de Sud – 2002), spre deosebire de veteranul (36 de ani) german, de origine poloneză, care este la al treilea astfel de turneu, consecutiv (Germania – 2006, Africa de Sud – 2010 şi Brazilia – 2014).


În cele 20 ediții (incluzând-o şi pe aceasta) ale Campionatului Mondial, 76 de țări au jucat cel puțin o dată la turneul final.

Dintre cele 20 ediţii (inclusiv aceasta, care se încheie pe 13 iulie a.c.), (DOAR!) 12 echipe (9 din Europa şi 3 din America de Sud) au ajuns să joace în finală, dintre care opt (5 din Europa şi 3 din America de Sud) au şi câștigat-o.
De fapt, doar victoria Olandei, în finală, ar fi putut să mai modifice această statistică, ea fiind singura dintre semifinalistele actualei ediţii care, deşi a jucat trei finale, n-are niciun trofeu suprem!

Cu cinci (5) titluri la activ (şi o singură finală pierdută, cea din Franţa, în 1998: 0 – 3 cu ţara gazdă), Brazilia este (şi va râmâne, de duminică încă cel puţin patru ani!) cea mai de succes echipă la Campionatul Mondial și de asemenea este UNICA țară care a participat în FIECARE ediție a turneului final al CMF.
Italia are patru (4) titluri și Germania are, până duminică seara, cel puţin…, (3) trei.
Celelalte campioane sunt: Uruguay și Argentina, cu câte două (2) titluri fiecare, și Anglia, Franța şi Spania, cu câte un (1) trofeu suprem.

Finaliste fără trofeul suprem (“doar” vicecampioane mondiale) au fost: Suedia (o dată, în 1958, la ea acasă), Ungaria, Cehoslovacia (de câte două ori, în 1938 şi 1954, respectiv în 1934 şi 1962) şi… OLANDA (de trei ori: în 1974, în R.F.G., 1 – 2 cu… ţara gazdă!; în 1978, în ARGENTINA, 1 – 3… tot cu ţara gazdă!; 2010, în Africa de Sud, 0 – 1, cu Spania).


Media reuşitelor per meci, de la începutul acestui turneu final, împărţind 169 finalizări (nu se includ cele din “penalty”-urile de departajare!) la 62 de confruntări (mai sunt de jucat 2) rezultă aproape: 2,73.


Foto: OLANDA – ARGENTINA (Sursa: digisport.ro)
 

Taguri: CoppaDelMondo, CupaMondiala, Brazilia2014, Argentina-Olanda, Olanda-Argentina, Germania-Argentina, Argentina-Germania, Olanda-Brazilia, Brazilia-Olanda, Germania-Brazilia, Brazilia-Germania, CampionatulMondialDeFotbal, CupaMondiala2014, CampionatulMondial,
OMD MAMAIA CONSTANTA



jooble.org ziare, stiri