Dosarul Valentin Preda – 500 de zile de la începerea urmăririi penale

Dosarul Valentin Preda – 500 de zile de la începerea urmăririi penale(2950)


Astăzi se împlinesc 500 de zile de când procurorii au început urmărirea penală împotriva lui Valentin Preda, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor la data respectivă, dar și fost consilier personal al primarului Radu Mazăre. Acesta a fost ridicat și audiat de DNA în februarie 2013, iar în iunie 2014 a fost trimis în judecată pentru divulgarea secretului care periclitează securitatea națională, trafic de influență și complicitate la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității.

În același dosar au fost deferiți justiției Dan Emil Manolachi, fost ofițer de poliție judiciară în cadrul DNA, Andrei Ștefan Caunii, reprezentant al unei societăți pe acțiuni, Octavia Mihaela Vasile, Marius Irofte, Cătălin Radu, administrator al unei societăți comerciale, Tudor Gabriel Bohîlțeanu, consilier personal al ministrului Transporturilor la data faptelor, Elena Simina Hulubariu și Lavinia Geanina Cazan.

Potrivit unui comunicat al DNA, la data de 26 noiembrie 2012, Direcția Națională Anticorupție s-a sesizat din oficiu în legătură cu săvârșirea de către inculpații Andrei Caunii, Tudor Bohîlțeanu, Cătălin Radu și Răducu Valentin Preda a mai multor infracțiuni de corupție.
Din materialul probator a rezultat că la data de 28 noiembrie 2012, Bohîlțeanu și Cătălin Radu trebuia să se întâlnească cu Valentin Preda pentru a-i remite acestuia din urmă suma de 50.000 de euro.
În acest scop, în dimineața zilei de 28 noiembrie 2012, avându-se în vedere iminența comiterii unei infracțiuni de corupție, a fost constituită o echipă complexă formată din procuror, ofițeri de poliție judiciară, echipă din care făcea parte și Dan Manolachi.
În perioada imediat următoare, polițistul Dan Manolachi a vorbit la telefon cu o persoană, după care s-a întâlnit cu aceasta, mai întâi în fața sediului DNA București.
Ulterior acestei discuții, persoana cu care s-a întâlnit Manolachi a anunțat despre acțiunea DNA, atât pe Valentin Preda, cât și pe Tudor Bohîlțeanu, căruia i-a transmis să-și anuleze toate întâlnirile din ziua respectivă.
După eșuarea constatării în flagrant a infracțiunilor, urmare a informațiilor furnizate de Dan Manolachi, cercetările cu privire la aceste infracțiuni au continuat.

La data de 11 septembrie 2010, CNADNR a anunțat prin SEAP organizarea unei licitații deschise pentru atribuirea contractului având ca obiect servicii aferent introducerii unui sistem informatic integrat, implementat la cheie pentru emitere, gestiune, monitorizare și control a rovinietei.
Câștigătoarea licitației a fost o asociere dintre 2 societăți comerciale, una dintre ele fiind reprezentată de Andrei Caunii.
În perioada negocierilor dintre CNADR și firma câștigătoare a licitației, mai precis în perioada 24.09.2012 — 1.11.2012, Tudor Bohîlțeanu s-a întâlnit cu Andrei Caunii, iar ultimul s-a arătat nemulțumit de faptul că se trenează această procedură.
Tot în contextul acestor discuții, Caunii l-a rugat pe Bohîlțeanu să-l informeze și pe Valentin Preda, cu privire la stadiul negocierilor și la faptul că acestea trenează.
În cursul lunii septembrie 2012, directorul general a CNADNR a avut mai multe discuții, în acest sens, cu Valentin Preda privind modalitatea în care decurg negocierile pentru atribuirea contractului de extindere a sistemul informatic de emitere, gestiune, monitorizare și control a rovinietei prin negociere directă.
Într-un final, urmare a acestor intervenții, contractul a fost semnat de părți la data de 1.11.2012.
Ulterior, la datele de 15 și 19.11.2014, firma câștigătoare a licitației a emis 2 facturi fiscale în valoare de 16.437.061 lei, plata efectivă pentru una dintre ele fiind efectuată în data de 27.11.2012, urmare a diligențelor depuse de Valentin Preda și Tudor Bohîlțeanu pe lângă factorii de conducere din CNADR.

În acest context, Valentin Preda i-a spus lui Bohîlțeanu că pentru intervențiile sale pe lângă persoane cu funcții de conducere din CNANDR, în vederea efectuării plății către firma respectivă, Caunii trebuie să-i remită 50.000 euro.
Tot în această perioadă, Valentin Preda i-a spus lui Bohîlțeanu că are nevoie de o sumă mai mare de bani și i-a sugerat acestuia să-i transmită lui Caunii, că pentru intervențiile sale să-i remită în total suma de 200.000 euro, motivând că este campanie electorală și are nevoie de bani.
Andrei Caunii a acceptat să remită suma de 200.000 euro lui Valentin Preda, numai în ipoteza în care va încasa o sumă mai mare de la CNANDR, propunând totodată să emită o factură cu o valoare mai mare, urmând ca CNANDR să facă plata și acestei facturi.
Potrivit planului infracțional, după ce CNADNR făcea plata către firma lui Andrei Caunii, acesta trebuia să remită suma de 200.000 euro către Valentin Preda prin intermediul societății lui Radu Cătălin.

O altă problemă pe care au întâmpinat-o Bohîlțeanu și Radu Cătălin era aceea că nu puteau să retragă din bancă, în aceeași zi, respectiv 28.11.2012, suma de 200.000 euro, motiv pentru care au stabilit să-i remită lui Valentin Preda doar o primă tranșă, respectiv 50.000 euro.
La data de 28.11.2012, Bohîlțeanu trebuia să se întâlnească cu Elena Hulubariu pentru a-i remite acesteia suma de 50.000 de euro, însă întâlnirea nu a mai avut loc.


În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unui număr de 435 părți sociale, deținute de Andrei Caunii la societatea comercială respectivă, reprezentând cota sa de participare la beneficiile și pierderile societății, alături de instituirea sechestrului asigurator asupra unei clădiri, situată în situat în București, ce are valoarea de inventar în sumă de 6.184.568,88 lei, bun imobil aflat în patrimoniul firmei respective.

De asemenea s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului pe bunurile mobile/imobile, aflate în proprietatea/posesia lui Dan Manolachi, până la concurența sumei de 40.000 lei.

Dosarul se judecă la Curtea de Apel București.

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri