Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
George Andrei Popescu Candidat Primăria Constanța
O sută de ani de la izbucnirea primului război mondial

O sută de ani de la izbucnirea primului război mondial(799)


În perioada 13 – 15 iunie 2014 s-a desfășurat, la Centrul de Perfecționare al Ministerului Economiei Naționale din Bușteni, Conferința Internațională „The Centenary of the Great War” (GWC 2014), prilejuită de împlinirea a 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial.


Organizatori au fost: Universitatea din București, Societatea Științifică Română de Cercetări Interdisciplinare, Academia Oamenilor de Știință din România, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir”, Muzeul Vrancei și Asociația „Dobrogea – Istorie și Civilizație”, având ca parteneri: Comisia Națională a României pentru UNESCO și Centrul de Pregătire pentru Personalul din Industrie. Conferința a fost organizată sub egida Administrației Fondului Cultural Național.

Cele 53 de comunicări înscrise în program, aparținând unor specialiști din: Marea Britanie, Serbia, Bulgaria, Ucraina, Republica Moldova și România, au abordat probleme din domeniile: geopolitic, diplomatic, operațional, cultural și național. Specialiștii participanți la Conferință au diseminat lecțiile rezultate ca urmare a Marii Conflagrații Mondiale, desfășurată între 28 iulie 2014 (când Imperiul Austro-Ungar a atacat Serbia) și 11 noiembrie 1918 (când a fost semnat Actul de armistițiu).

Din Mangalia au participat, la Conferința Internațională „The Centenary of the Great War”, cercetător științific dr. Sorin Marcel Colesniuc - șeful muzeului callatian din cadrul Complexului Cultural „Callatis” și cpt.cdor (r) Ovidiu Mihalache - doctorand în istorie la Universitatea „Ovidius” din Constanța. Comunicarea prezentată a reflectat activitatea teroristă a comitagiilor în Dobrogea, activitate dirijată, după sfârșitul Primului Război Mondial, de Comintern.
 

Mihai Lupu Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri