Protest împotriva gazelor de șist, la Vama Veche

Protest împotriva gazelor de șist, la Vama Veche(1335)1 mai în Vama Veche nu înseamnă numai soare, bere și muzică rock. Pentru Asociația Vama Verde înseamnă și un prilej pentru a protesta împotriva gazelor de șist și pentru a atrage atenția asupra pericolului pe care acesta îl reprezintă pentru mediu.

”În alte țări, 1 mai a fost sărbătorit cu proteste și manifestații pentru drepturi și demnitate. În România, câțiva oameni aleargă printre mulțimi ce se distrează pentru a le reaminti oamenilor că sunt călcați în picioare, că drepturile lor nu sunt respectate iar marea lor draga, muntele lor drag sunt în pericol!”, spun organizatorii, pe Facebook.


Aceștia afirmă că autoritățile au dat aviz de explorarea în Dobrogea și Vaslui în perioada sărbătorilor. ”Avizele s-au dat fără respectarea procedurilor de consultare publică, iar Chevron a trebuit doar să promită că va fi OK și nu vor face mare deranj, fără alte studii de impact sau o evaluare a proiectului companiei!!!”, mai afirmă ei.

Reamintim că ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat, săptămâna trecută, că explorarea gazelor de şist în România nu prezintă niciun risc pentru că aceasta se face ca şi în cazul explorării gazelor convenţionale, şi nu prin fracturare hidraulică, şi a precizat că a dat aviz de mediu pentru explorarea în zona Dobrogea.

"Orice investiţie trebuie să respecte toate normele şi regulamentele în ceea ce priveşte protecţia mediului. Atât timp cât în ceea ce priveşte explorarea gazelor de şist în România nu se utilizează metoda de fracturare hidraulică, din punctul de vedere al protecţiei mediului nu există niciun risc. Aşa că, atât pentru zona Dobrogea, cât şi pentru celelalte zone unde s-a solicitat de către companiile străine licenţe în ceea ce priveşte prospectarea şi explorarea, din punct de vedere al mediului se poate elibera acel aviz de mediu, neexistând niciun risc", a declarat ea, într-o conferinţă de presă susţinută la Constanţa.

Ea a mai spus că această explorare a gazelor de şist durează aproximativ cinci ani, iar după această perioadă pot apărea tehnologii moderne mai puţin riscante pentru mediu.
"Explorarea gazelor de şist durează cam cinci ani, în care pot apărea tehnologii moderne, mai puţin riscante în ceea ce priveşte mediul, pe care bineînţeles că le putem utiliza. Dar pentru această perioadă de explorare, de cinci ani, din punct de vedere al mediului vă asigur cu toată seriozitatea că nu există niciun fel de risc neuitilizându-se acea tehnologie privind fracturarea hidraulică, ci tehnologiile normale care se utilizează şi în cazul explorării gazelor convenţionale", a explicat ministrul Mediului.

Rovana Plumb a mai spus că pentru a vedea dacă ţara noastră dispune de gaze de şist trebuie realizată această etapă de explorare.
"Ca să ajungem la exploatare trebuie să vedem dacă avem această resursă şi unde o avem. Ori fără explorare nu avem cum să identificăm. Deocamdată, suntem în faza de explorare", a mai spus ministrul Mediului, citat de Mediafax.

Primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, prezent la conferinţa de presă, a afirmat că dacă americanii exploatează gazele de şist, atunci aceastea ar putea fi utile şi pentru ţara noastră.

"Dacă cei la care ne uităm noi şi îi sorbim din priviri ca fiind mult în faţa noastră din punct de vedere democratic şi din punct de vedere industrial, americanii, o fac de zece ani şi au ajuns dintr-o ţară importatoare de gaze una exportatoare şi pe studiile economice se apreciază că revigorarea economiei americane după criză, ceea ce nu s-a întâmplat în Europa se datorează în mare parte exploatării gazelor de şist. Şi am să vă explic de ce. Pentru că gazul folosit în economie este de opt ori mai ieftin decât gazul european şi atunci e logic că de la maşini, continuând cu baloane, tampoane şamd oriunde se foloseşte gaz în industrie, preţul acestuia fiind de opt ori mai mic decât în Europa, preţul produsului este sensibil mai mic şi atunci este competitiv pe piaţa mondială", a explicat primarul Constanţei.
El a mai spus că europenii au strâmbat din nas la gazele de şist şi se confruntă cu crize economice.
"Europenii au scârţâit, au strâmbat din nas şi dau din criză în criză din ţară în ţară şi din mişcări sociale în mişcări sociale. În Spania a ajuns şomajul 27 la sută, iar în rândul tinerilor 55 la sută. În America lucrurile nu stau aşa. Deci, dacă ei folosesc de zece ani nu vă văd de ce noi... ştiţi cum e, capra râioasă e cu coada-n sus", a menţionat Radu Mazăre.

El a mai afirmat că această exploatare din Dobrogea nu ar avea loc pe coastă şi că ar putea duce la scăderea preţului la încălzire pentru populaţie.
"Eu, din câte am înţeles şi am discutat, exploatarea nu are loc pe coastă, este mai în interior. Am avut o întâlnire cu reprezentantul Chevron şi i-am spus să îmi prezinte care ar fi avantajele comunităţii locale şi îl aştept să vină. S-ar putea ca dacă se ajunge la această exploatare, bineînţeles cu toate avizele de mediu în care eu nu mă bag, să ne livreze gaz ieftin care să se răsfrângă direct în preţul gigacaloriei şi să te coste încălzirea la iarnă cu 20 la sută mai ieftin sau 25. Şi atunci stăm să ne gândim dacă vrem sau dacă strâmbăm din nas, din moment ce în America se întâmplă lucrul acesta de zece ani", a menţionat primarul Radu Mazăre.

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri