Constănţenii au sărbătorit “Ziua Muncii” împreună cu primarul lor, în trei pieţe urbane din cartierele oraşului(1370)
Ca în fiecare an, Primăria Municipiului Constanţa a organizat, în trei locaţii din cartierele „populare” ale oraşului, serbări care îi adună pe locuitori la o petrecere comună de 1 Mai. În Tăbăcărie, CET ori Abator, cetăţenii Constanţei au avut, şi ieri, ocazia să se întâlnească şi să se relaxeze, timp de câteva ore, la o porţie de mici şi o bere, oferite gratuit de administraţia locală. Tot ca în anii trecuţi, primarul Radu Mazăre a ţinut să fie şi el prezent în mijlocul lor, măcar pentru câteva minute (programul acestei zile, de 1 Mai, este, în mod deja tradiţonal, extrem de încărcat pentru edil, Primăria fiind iniţiatoare şi principală co-organizatoare a numeroase manifestări, dedicate atât localnicilor, cât şi turiştilor, care au luat, şi acum, cu asalt staţiunea Mamaia).
Voie bună şi hore în Piaţa Farului
Am ales să fim prezenţi la sărbătoarea organizată în Piaţa Farului, din zona Bulevardul 1Mai- Poarta 5- Complex Abator-Şoseaua Mangaliei, unul dintre locurile unde s-au organizat astfel de adunări populare. Încă de cu dimineaţă, sute de cetăţeni au ieşit la o plimbărică prin cartier, îmbrăcaţi „la patru ace” (semn că oamenii, în special cei „de vârsta a treia”, încă mai preţuiesc simbolistica acestei zile). Şi dacă tot au trecut pe acolo, nu au zis nu la invitaţia Primăriei, de a degusta nişte mici proaspeţi şi de a sorbi un pahar de bere sau de suc. Mulţi dintre ei au fost atraşi şi de muzica oferită „live” de o formaţie specializată pe cântece populare şi de petrecere, ca şi de fanfara RAJA. Atmosfera a fost una de veselie şi antren, oamenii prinzându-se, din când în când, absolut spontan, la dans şi horit, dovadă indubitabilă, la noi ca şi pretutindeni în lume, că se simţeau bine, destinşi şi uitând, pentru câteva clipe, de grijile şi nevoile traiului de zi cu zi.
Pentru fiecare generaţie, „Ziua Muncii” are alte semnificaţii şi conotaţii...
De exemplu, familia Stoiculescu, locuitoare chiar în zonă, a dansat, „in corpore”, aproape non-stop, timp de o oră şi jumătate, cât am zăbovit şi noi acolo. Iar când am spus „familie”, am inclus toate cele nu mai puţin de... şase (6) persoane care o alcătuiesc şi erau prezente. Am stat de vorbă cu fiecare dintre ei. Bătrânii (bunicii) familiei S. şi-au amintit, cu nostalgie, de modul cum se sărbătorea „1Mai - Muncitoresc”, pe vremea tinereţii şi maturităţii lor active, în anii 50-80 ai secolului trecut. Cei din generaţia „de mijloc” (părinţii), care au venit într-o scurtă vacanţă din Italia, unde trag din greu, cu câte două „job”-uri fiecare!, ca să pună cât mai mulţi bani „la ciorap”, cum s-au exprimat chiar dânşii, ne-au spus că nici măcar Paştele (catolic / protestant) nu mai este sărbătorit cum se cuvine în Occidentul hipermodern (adică în mod tradiţional, în familie). Ce să mai vorbim de 1 Mai sau alte sărbători legale, cu „libere” de la muncă. De aceea, românii care muncesc în străinătate, mai tradiţionalişti din fire, chiar au nevoie, ca de aer, să-şi „reîncarce bateriile”, măcar de două ori pe an, de Crăciun şi de Paşte, dând o fugă până acasă. Din păcate, din cauza crizei, în acest an, mulţi nu şi-au mai permis, efectiv, să o mai facă... Astfel că, aşa cum am informat şi noi, numărul compatrioţilor care au sosit, „din străini”, în mini-vacanţa de (doar:) 1 Mai (pentru că, în acest an, la catolici şi protestanţi, Paştele a fost mult mai devreme, atunci fiind şi vacanţa legală, pe care au primit-o toţi salariaţii, îndiferent de confesiune!), ca să fie alături de familiile rămase în ţară, este semnificativ mai mic! Cei doi soţi ştiau foarte bine despre ce vorbeau, dat fiind faptul că muncesc în străinătate de mai mult de un deceniu şi au fost, succesiv, „(gast)arbaiter”-i în Germania, „trabajores” în Spania, iar acum completează „clasa opperaia” de pripas, din Nordul mai înstărit al „cismei” italiene. Superfluu să mai menţionăm că peste tot pe unde au mâncat cozonacul amar, chiar dacă are mai multe stafide, ori mai mult rahat, al imigrantului, cei doi au ţinut-o tot în câte două slujbe simultane!
Am vorbit de aceste aspecte, care descriu mulţi numitori comuni ai situaţiei a peste două milioane de compatrioţi, hălăuditori după slujbe prin lumea largă, pentru că, în fond, nu trebuie să uităm (printre atâtea evenimente de” loisir” şi „entertaiment”) că acest „1 Mai – Sărbătoresc” este, totuşi, „Ziua... Muncii” !
Nu am uitat de a treia generaţie de Stoiculeşti. Au dansat şi ei, în felul lor, n-au mâncat mici (pentru că sunt prea ... mici pentru mici!), bere nici atât n-au avut voie (deşi băieţelului îi cam stileau ochişorii după... sticlă, semn că părinţii luitrebuie să fie şi ei cu ochii pe el, cînd o mai creşte... ), dar au băut suc. Şi, mai ales, au ţinut şi ei, morţiş, să se fotografieze cu ... „nenea Mazăre”. Alt numitor comun nu numai al generaţiilor succesive ale familiei cu care (ne-) am conversat, dar şi al tuturor celorlaltor persoane prezente în Piaţă, la momentul când primarul Constanţei a sosit printre ei.
Primarul a ţinut să vină, deşi a înregistrat până dimineaţă „Imnul Mamaiei” !
Radu Mazăre, primarul Municipiului Constanţa, a fost întâmpinat, fără nici o exagerare, aproape triumfal. Semn că, printre cei prezenţi cel puţin, popularitatea sa era foarte mare. Când le-a mai spus şi că în şedinţa Consiliului Local s-a aprobat bugetul pentru ajutorul alimentar (celebrele „pachete”), care vor fi, din nou, date lunar, începând cu mai (iar plafonul pentru a fi pe lista de beneficiari a fost ridicat la 900 lei- venit, pentru a nu fi excluşi cei cărora li s-au mărit / reîntregit, recent, pensiile!) uralele păreau a nu mai înceta.
Remarcii laudative a lui Cătălin Măruţă, cunoscutul realizator TV, pe care Mazăre l-a invitat lângă el, pe scenă, cum că: „La aşa primar, aşa populaţie!” , edilul i-a întors-o: „Ba, la aşa oameni minunaţi, aşa primar!”. Pe Măruţă l-a completat asistenta sa, din emisiunile pe care le realizează, „doamna Bamboi”, chemată şi ea pe micul podium al orchestrei: „Aveţi un primar pe cinste, oameni buni. Daţi-l cu... împrumut, prin ţară!”.
Mazăre a anunţat şi că, în noaptea trecută, a fost filmat videoclipul pentru „Imnul staţiunii Mamaia”, avînd ca principală interpretă pe Loredana.
Articole recomandate
ÎNCĂ O AVARIE RADET! Vezi dacă vei avea căldură în noaptea aceasta

Arafat critică modul abuziv prin care Horia Constantinescu conduce ANPC

80% dintre șampoanele destinate bebelușilor și copiilor pot provoca alergii

FOTO. Băiatul lui Radu Mazăre și-a luat plajă în Mamaia. ”Nu mai am bani să bag în el, bag în fete”, spune primarul

Un consilier de opoziție vrea panouri informative în apropierea monumentelor istorice

Constănțenii se înghesuie să semneze pentru preluarea portului, ACIA vorbește despre ipocrizia Primăriei Constanța
