Necesitatea ECOGRAFIEI ÎN SARCINĂ, explicată de către medicii specialişti

Necesitatea ECOGRAFIEI ÎN SARCINĂ, explicată de către medicii specialişti(1067)


„Necesitatea ecografiei fetale în sarcină” este tema unui comunicat de presă, transmis, astăzi, de către şefa de laborator dr. Carmen Ciufu, medic specialist imagistică și radiologie la Ovidius Clinical Hospital (Ovidiu – Constanţa).

Fiind un subiect de foarte mare interes, pentru familii, considerăm că este folositoare acestora difuzarea acestui material:

„Ecografia fetală este o tehnică imagistică ce foloseşte ultrasunetele pentru a vizualiza fătul în interiorul uterului. Prin această metodă se pot obţine imagini 2D, 3D, 4D pentru evaluarea creşterii şi maturării fătului şi depistarea eventualelor anomalii, astfel efectuându-se trei examinări ecografice importante în trimestrul I, II şi III de sarcină.

Ecografia de prim trimestru este utilă pentru datarea corectă a sarcinii şi pentru localizarea acesteia în uter sau în afara acestuia. Acum se stabileşte clar dacă sarcina este unică sau gemelară (în cazul celei gemelare- tipul acesteia). La 12 săptămâni de sarcină se efectuează morfologia fetală ce depistează 70% din cazurile de sindrom Down (prin măsurarea clarităţii nuchale) şi tot atunci se pot detecta aproximativ 30% din totalul malformaţiilor fetale grave. Cu tehnologia de acum se poate efectua ecografia şi cu sondă transvaginală dacă imaginea transabdominală nu este clară sau poziţia fătului nu permite incidenţele obligatorii.

Ecografia din trimestrul doi numită tot morfologie fetală depistează 80% din totalul malformaţiilor fetale, restul de 20% nu au manifestări la această vârstă, motiv pentru care nu pot fi detectate la acest moment. Este utilă şi pentru realizarea curbei de creştere şi pentru depistarea preeclampsiei precoce.

„Acum este momentul în care se studiază poziţia placentei şi gradul de maturare al acesteia (placenta fiind structura prin care fătul primeşte oxigen şi nutrimente de la mamă). Cantitatea de lichid amniotic este un marker important pentru starea de bine a fătului. Orice anomalie sesizată este monitorizată şi discutată cu viitoarea mamică”, a spus Ş.L. Dr. Carmen Ciufu, medic specialist imagistică și radiologie la Ovidius Clinical Hospital.

Ecografia de trimestrul trei detectează retardul de creştere intrauterină şi, de asemenea, evaluează maturarea tuturor organelor. Acum se pot depista anomalii cu manifestare tardivă în sarcină (chisturi ovariene le feţii de sex feminin, atrezii intestinale joase, imperforaţie anală, anomalii de giratie).

„Ecografia Doppler fetală şi maternă efectuată la această vârstă este obligatorie în cazul depistării unui retard de dezvoltare. Tot acum se evaluează poziţia fătului şi eventuala prezenţă a circularei de cordon. În afara celor trei examinari ecografice obligatorii, în sarcină se pot repeta ecografiile de oricâte ori este nevoie atunci când se depistează anomalii ce necesită monitorizare, ecografia fiind o examinare lipsită de riscuri pentru mamă sau pentru făt. Nu necesită o pregatire prealabilă pentru pacientă”, a mai adăugat Dr. Carmen Ciufu.

Rezultatul ecografiei este influenţat de poziţia fătului, iar uneori medicul trebuie să insiste pentru a mobiliza fătul şi a obţine toate secţiunile. Toate măsuratorile efectuate sunt comparate cu valorile standard. Ecografia 3D şi 4D este utilă în depistarea anomaliilor feţei, scheletului şi a inimii, ea permiţând evaluarea funcţiei cordului pe durata unei revoluţii cardiace.

„Depistarea unei anomalii necesită o a doua opinie, mai ales cand anomalia este incompatibilă cu viaţa si se impune întreruperea sarcinii. În cazurile unor anomalii ce permit continuarea sarcinii, dar necesită intervenţii chirurgicale după naştere, se recomandă consult de specialitate antenatal pentru alegerea momentului optim al intervenţiei sau preluarea cazului de către medicul clinician”, a concluzionat specialistul în imagistică de la OCH, Dr. Carmen Ciufu.


FOTO: Ovidius Clinical Hospital
 

Taguri: CarmenCiufu, OvidiusClinicalHospita, Ovidiu, Constanta, OCH, EcografiaInSarcina,
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri