Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
George Andrei Popescu Candidat Primăria Constanța
PORTUL CONSTANŢA: PNL începe să se solidarizeze (şi) OFICIAL cu sindicaliştii protestatari care se opun transferului de noi acţiuni, către Consiliul Local

PORTUL CONSTANŢA: PNL începe să se solidarizeze (şi) OFICIAL cu sindicaliştii protestatari care se opun transferului de noi acţiuni, către Consiliul Local(1987)


Acum, că au trecut (şi) alegerile pentru Parlamentul European, se reiau şi luptele pentru controlul Administraţiei Portului Constanţa, dintre principalii operatori portuari şi majoritatea sindicaliştilor de pe platforma portuară, pe de o parte, şi Primăria (mă rog: Consiliul Local...) lui Radu Mazăre, de cealaltă parte a baricadei!

 


Acum, că nu numai că nu mai sunt în USL, dar participă la constituirea „dreptei unite”, liberalii susţin OFICIAL acţiunile din Port

 


Astăzi, sindicaliştii din port au început noua serie de proteste, post – europarlamentare (aceştia anunţaseră, încă de la mijlocul lunii mai, că vor limita amploarea acestor acţiuni, până după alegeri, pentru a nu fi acuzaţi că demersul lor are vreun scop de interferenţă în campania electorală!).

În aceste condiţii, chiar era aşteptată reacţia partidului care, deţinând şefia Ministerului Transporturilor încă din mai 2012, s-a opus prin titularul de portofoliu (fie că s-a numit Relu Fenechiu ori Ramona Mănescu), în mod constant şi neechivoc, transferului de noi acţiuni ale CN APM SA Constanţa, către Consiliul Local!
Şi a făcut acest lucru, deşi... a fost membru în USL, defilând politic braţ la braţ cu partidul lui Radu Mazăre, Victor Ponta şi Dan Şova (actualul ministru al Transporturilor), PSD.

Am remarcat, la timpul respectiv, că, totuşi, liberalii, deşi se opuneau proiectului pesedist, au evitat să se solidarizeze foarte vocal, explicit şi formal – oficial, cu protestele patronatelor din organizaţia „Operatorul Portuar” şi ale lucrătorilor din Federaţia Naţională a Sindicatelor Portuare (FMSP), chiar şi după ce au părăsit alianţa politică USL şi, implicit, Guvernul României!...

Acum, în noile condiţii politice, când se pregătesc de o fuziune cu PSD şi de alianţe cu celelalte partide de dreapta, din opoziţie, peneliştii au dat drumul şi la comunicate de presă, asumate oficial, aşadar, prin care îşi exprimă solidaritatea cu acţiunile portuarilor care se opun intenţiilor primarului municipiului Constanţa şi ale Guvernului Ponta, de transfer a încă 13% din acţiunile CN APMC SA, la Consiliul Local Constanţa, care deţine deja, din anul 2007 (adică din vremea guvernării... liberale, cu premierul Călin Popescu Tăriceanu moţ – cocoţ la Palatul „Victoria”!), 20% din aceste acţiuni.

Iată ce spun liberalii, oficial, într-un comunicat de presă transmis astăzi:

 


PNL: solidar cu mitingul sindicaliştilor portuari!

 


„Filiala Constanța a Partidului Național Liberal își exprimă solidaritatea cu mitingul de protest al Organizației Patronale „Operatorul Portuar” Constanța și al Federației Naționale a Sindicatelor Portuare care se desfășoară astăzi în fața Primăriei și Prefecturii Constanța împotriva transferului unui pachet de acțiuni ale Portului Constanța, cu titlu gratuit, de la Ministerul Transporturilor la administrația publică locală.

Poziția Partidului Național Liberal privind transferul pachetului de 13% din acțiunile deținute de către Ministerul Transporturilor în cadrul Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime SA Constanța către Consiliul Local Constanța a fost exprimată și argumentată în numeroase rânduri, atât de parlamentarii liberali constănțeni, de consilierii municipali liberali, de fostul ministru al Transporturilor, europarlamentarul Ramona Mănescu, cât și de președintele PNL Crin Antonescu.

Astfel, fostul ministru al Transporturilor Ramona Mănescu a susținut, într-o conferință de presă organizată la Constanța, că din anul 2008, de când Consiliul Local Municipal deține 20 la sută din acțiunile la port, administrația locală nu a participat cu niciun leu la cheltuieli. Ea a afirmat că acest lucru nu poate fi realizat fără mărirea taxelor și impozitelor locale, deoarece Consiliul Local nu are în prezent puterea financiară pentru a susține investițiile în port. „Sunt două posibilități: ori participă la cheltuieli pentru a susține investițiile din Portul Constanța, deși nu văd cum ar putea în momentul de față ca investiții de 250 de milioane de euro să fie susținute de Primăria Constanța, ori ar putea fie să mărească taxele și impozitele constănțenilor pentru a-și îndeplini obligațiile de acționar, fie să pună portul pe butuci și cei 30.000 de angajați să își piardă pe rând locurile de muncă. E o perspectivă sinistră și într-un caz și în celălalt”, a declarat fostul ministru al Transporturilor.

Mai mult, Ramona Mănescu a susținut că o eventuală hotărâre de guvern privind trecerea a încă 13% din acțiunile Portului Constanța la Consiliul Local va fi atacată de PNL la Curtea Constituțională. „Repartizarea acțiunilor a fost făcută prin Legea 216 din 2008. Ar trebui să fie o lege în Parlament care să hotărască acest lucru. Se poate printr-o HG, dar va fi contestată la Curtea Constituțională de către PNL pentru că încalcă legea. Printr-o lege au fost date acțiunile, tot printr-o lege și o dezbatere în Parlamentul României ar trebui să se hotărască lucrul acesta”, a mai spus Ramona Mănescu. Ea a mai spus că o astfel de decizie ar trebui discutată în CSAT deoarece Portul Constanța reprezintă un obiectiv strategic de interes național.

La rândul său, președintele PNL Crin Antonescu a reamintit faptul că Partidul Național Liberal s-a opus vehement, nu de puține ori, trecerii Portului Constanța sub jurisdicția Primăriei Constanța.
„Atunci când PNL se afla la guvernare am reușit cu succes să împiedicăm cadorisirea Portului Constanța către Radu Mazăre. În ciuda unei discuții dure, la care am participat eu, Liviu Dragnea, premierul Victor Ponta și ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, noi am susținut demersul doamnei Mănescu și Portul Constanța nu i s-a dat lui Radu Mazăre. Doamna Mănescu a împiedicat la acel moment pierderea controlului statului asupra Portului Constanţa”, a afirmat Crin Antonescu.

Reamintim că operatorii portuari, reuniți în Organizația Patronală „Operatorul Portuar” Constanța, reprezintă peste 95% din cifră de afaceri a tuturor operatorilor portuari.
Aceștia și-au exprimat solidaritatea cu Federația Națională a Sindicatelor Portuare, ai cărei membri au protestat într-un număr mare în perioada 19-21 mai, în fața sediului Companiei Naționale „Administrația Porturilor Maritime” S.A. Constanța, pentru a se opune ca municipalitatea să primească un nou pachet de acţiuni în port, care ar genera pierderea controlului statului asupra acestuia.”


IMAGINE: Portul CONSTANŢA (Zona „Portului Vechi”) (Sursa foto: CN APMC SA)
 

Taguri: FNSP, OperatorulPortuar, ActiunideProtest, PNL, PSD, VictorPonta, DanSova, RamonaManescu, ReluFenechiu, CalinPopescuTariceanu, CNAPMC, APMC, APMCSA, PortulConstanta, RaduMazare, Mazare, PrimariaConstanta, actiuni, !#%,
Mihai Lupu Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri