Atenţie, comercianţi! Inspectorii de Muncă vor lua cu asalt litoralul în minivacanţa de Paşte! Nu au nicio zi liberă(1268)


Cel puţin un patron cu muncitori la negru au depistat inspectorii de muncă din Constanţa în fiecare zi de la începutul anului. Eliminarea cărţilor de muncă, introducerea registrului unic de evidenţă a angajaţilor, mărirea amenzilor şi ameninţările cu închisoarea nu par să îi fi speriat prea mult pe administratorii de firme care folosesc personal fără a întocmi contracte legale de muncă. În ciuda tuturor măsurilor luate de statul român, munca la negru este încă în floare, mai ales pe litoral, pe timpul verii. Patronii găsiţi de reprezentanţii ITM sunt doar o mica parte din cei care lucreaza ilegal, în realitate, numărul lucrătorilor fără contracte de muncă este mult mai mare.


Inspectoratul Teritorial de Muncă din Constanţa continuă campania naţională privind identificarea cazurilor de muncă nedeclarată şi verificarea respectării prevederilor legale referitoare la securitatea şi sănătatea în muncă de către agenţii economici care îşi desfăşoară activitatea pe Litoralul Mării Negre în domeniile: turism, servicii hoteliere, alimentaţie publică şi comerţ.
Potrivit unei circulare venite de la Minsterul Muncii, angajaţii ITM vor lucra inclusiv în perioada 1-6 mai, deşi săptămâna trecută aceştia au recuperat zilele libere de 2şi 3 mai. Astfel, echipele Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) vor merge pe teren chiar şi în minivacanţa bugetarilor, pentru a depista firmele care au muncit la negru de 1 mai şi în perioada sărbătorilor pascale. Surse din ITM susţin că deşi angajaţii erau pregătiţi de vacanţă, această circulară venită de la ministrul Mariana Câmpeanu le-a dat planurile peste cap. Astfel angajaţii s-au împărţit în două tabere, unii vor pleca în vacanţă iar cei responsabili cu controlul vor lua litoralul la puricat.

Aproape 200.000 de contracte de muncă

„La finele anului 2012, în baza de date REVISAL figurau, în judeţul Constanţa, 18.843 angajatori activi, 175.758 salariaţi activi, 191.224 contracte individuale de muncă active din care 178.718 contracte individuale de muncă pe durată nedeterminată şi 12.506 contracte individuale de muncă pe durată determinată. De asemenea, în anul 2012, au fost înregistrate un număr de 1.837 de sesizări ale cetăţenilor din care 1.811 exclusiv în domeniul relaţiilor de munca, 24 exclusiv în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă şi două în alte domenii”, a mai precizat Florina Vişan, purtător de cuvânt ITM.

OPC şi DSV asigură permanenţa anuală de sărbători

Spre deosebire de colegii de la ITM, inspectorii şi comisarii sanitar-veterinari, respectiv cei de la protecţia consumatorului vor asigura permanenţa în cazul în cazul vor apărea reclamaţii care necesită soluţionare de urgenţă în intervalul 1-6 mai.
 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri