PORTURILE DE LA MAREA NEAGRĂ: Începe Campania de inspecţie a navelor acostate în...

PORTURILE DE LA MAREA NEAGRĂ: Începe Campania de inspecţie a navelor acostate în... "Marea Ruşinii" (!), privitor la respectarea standardelor sociale şi profesionale, la bord(1511)


În (porturile din) Marea Neagră, începe campania ITF (aşadar: inclusiv a membrului român, Sindicatul Liber al Navigatorilor – SLN, avându-l ca preşedinte pe Adrian Mihălcioiu, reprezentant ITF), din acest an, de depistare a cazurilor de nereguli, în raport cu legislaţia şi regulamentele internaţionale, în materie de angajări de personal, ca şi de asigurare a condiţiilor standard de muncă şi viaţă la bordul navelor, “BLACK SEA CAMPAIGN” - 26 – 30 May 2014.

ITF (International Transporters Federation) este o federaţie de peste 700 de organizaţii reprezentative, cu peste 4,5 milioane de membri, din 150 de ţări, care reprezintă şi promovează interesele membrilor săi, în campanii globale de solidaritate.

ITF este aliata ITUC – Confederaţia Internaţională a Sindicatelor şi parte a organizaţiei globale.

În anul 2012, sindicatele din Marea Neagră au raportat o creştere a frecvenţei accidentelor serioase şi condiţii substandard de muncă şi viaţă ale navigatorilor de pe navele din această zonă.

Odată cu intrarea în vigoare a MLC 2006 şi ratificarea ei de către cele două ţări din regiune (Bulgaria şi Rusia), a apărut un nou instrument de lucru, în combaterea navelor substandard, ca şi a navelor care nu oferă condiţii decente. de muncă şi viaţă, navigatorilor de la bord.

Cei cinci inspectori ITF din zona Constanta – Novorossiysk (Rusia) – Odessa (Ucraina) - Istanbul - Batumi (Georgia) au continuat să se confrunte cu un număr mare de cazuri de neplată a salariilor, de încălcare a legislaţiei şi a standardelor internaţionale, condiţii proaste de lucru, abandonuri ale navelor şi chiar pierderi de vieţi omeneşti.

În Marea Neagră sunt active circa 2.200 de nave, cu capacităţi cuprinse între 2.000 – 12.000 tdw, din care 1.000 de nave au capacitatea cuprinsă între 2.000 – 4.000 tdw.

Navele respective sunt: nave care navigă pe ape interioare; “bulk-carriers”; nave multicargo.

Naţionalităţile majorităţii echipajelor : Rusia, Ucraina, Turcia, Siria, Georgia şi Azerbaidjan.

Arealul Mării Negre este dominat de nave cu… peste 20 de ani vechime!!!
Sunt peste 800 de nave cu peste 30 de ani vechime!...
Doar 500 de nave sunt mai noi de 10 ani, din totalul de 2.200!
Pavilioanele sub care navigă navele din zonă sunt, preponderent, din: Turcia, Rusia, Georgia, Malta, Moldova, Cambodgia, Belize, Tanzania, St.Vincent&Grenadines şi Panama.

Mîrfuri predominante: fier vechi, produse din oţel, minereu de fier, cărbune, ciment, cereale, lemn şi fertilizatori.

Navlurile se plătesc per tonă, iar alte contracte de transport sunt destul de rare…
Nivelul navlului este foarte redus!

Din 2012 au fost raportate peste :
151 de nave cu probleme grave, care sunt considerate violări ale MLC 2006;
Alte 105 cazuri au fost raportate cu neplata salariilor;
Cinci (5) nave au fost abandonate ( în Constanţa avem 2 nave abandonate!).

Pavilioane cu probleme:
1. Turcia – 65 de cazuri;
2. Panama – 54 de cazuri;
3. Tanzania – 27 de cazuri;
4. Rusia, Kiribati şi Cipru – câte 6 cazuri;
5. Modova, Egipt, Jamaica, Siria, Republica Dominicană, Togo – câte 4 cazuri.

În porturile maritime româneşti, participă la inspecţii, alături de reprezentanţii SLN şi ITF, ofiţeri din cadrul ANR, voluntari din cadrul Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Portuare (FNSP) şi “Seamen’s Club” Constanta / Agigea.

Ca şi anul trecut, aşa cum a declarat Adrian Mihălcioiu, reprezentant zonal ITF şi preşedinte al SLN, Marea Neagră poate fi considerată ca fiind “MAREA RUŞINII”, din punctul de vedere al criteriilor social – profesionale enunţate mai sus, care, de altfel, reprezintă şi obiectul campaniei de inspecţie la bordul navelor, care începe luni!

Luni, marţi şi joi vor fi efectuate inspecţii, la navele ancorate la Constanţa, Midia şi Agigea), iar vineri se vor întocmi şi trimite rapoartele, astfel încât, în maximum două săptămâni, să poată fi definitivat raportul centralizat, pe toată Marea Neagră!

La conferinţa de presă de astăzi, a conducerii SLN, a fost comunicată şi o statistică a tipurilor de angajare ale marinarilor români: 4.000 au contracte “beton”, negociate prin ITF; 2.000 au şi ei contracte standard, negociate prin structuri membre ITF; 6.000 (adică: JUMĂTATE!) au contracte individuale, negociate direct, nu întotdeauna sigure şi conforme standardelor obligatorii, internaţionale!
De asemenea, conducerea SLN a comunicat că a transmis, pe 15 mai a.c., proiectul de “Acord Social”, privitor la munca pe mare şi în porturi, către ministerele: Muncii, de Justişţie, al Transporturilor şi de Externe, către Autoritatea Navală Română (ANR),şi alte organisme cu atribuţii în acest sens.
Este vorba despre aducerea legislaţiei româneşti a muncii, aplicabilă în transporturile navale (navigaţie şi operare), fluviale şi maritime (inclusive în exploatările de materii prime “off shore”!), la standardele MINIMALE (!!!), IMPUSE (!) DE DIRECTIVA COMISIEI EUROPENE (“Minimal Social Agreement”), privind condiţiile MINIMALE de angajare şi autorizarea, de către ITF, a firmelor, activităţilor şi contractelor de “crewing”!

Se prevede ca până la sfârşitul acestui an să avem această (NOUĂ) legislaţie adoptată!

 

FOTO: Reprezentantul ITF ADRIAN MIHALCIOIU, preşedinte al SLN, în acţiune în Portul Constanţa, în sprijinul unor marinari străini cu probleme (Sursa: cugetliber.ro)
 

Taguri: Mihalcioiu, AdrianMihalcioiu, SLN, ITF, FNSP, Constanta, Agigea, Midia, BlackSeaCampaign, BlackSea, MareaNeagra, MareaRusinii, SocialAgreement,
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri