
ZIUA INTERNAŢIONALĂ A BIODIVERSITĂŢII: Delta Dunării este, cu adevărat, un etalon al acestui concept!(2223)
Data de 22 mai a fost proclamată, la nivel mondial, drept Ziua Internaţională a Diversităţii Biologice, de către Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, cu scopul informării publicului asupra conceptului de biodiversitate şi al creşterii responsabilităţii acestuia faţă de lumea în care trăieşte.
La Tulcea, “Parada Biodiversităţii”, a copiilor, s-a încheiat cu o vizită la Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării
Cu acest prilej, guvernatorul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), domnul Edward Bratfanof, a primit vizita elevilor tulceni.
Copiii, purtând costume realizate din materiale ecologice, au realizat o “Paradă a Biodiversităţii”, încheiată la sediul ARBDD, unde s-a discutat despre semnificaţia evenimentului, despre comportamentul responsabil în natură şi rolul fiecăruia dintre noi în protejarea naturii.
După ce a ascultat mesajul tinerei generaţii, guvernatorul ARBDD a declarat: „Mă bucură nespus iniţiativa voastră, de a face remarcată Ziua Biodiversităţii, prin organizarea acestui marş. Din păcate, încă mai întâlnim oameni care gândesc că nu este mare lucru dacă aruncă un PET sau o hârtie, în Delta Dunării, dacă deranjează un cuib de păsări, dacă taie un copac, dacă pescuiesc ilegal sau cu unelte interzise. Se înşeală amarnic! Deteriorarea naturii, a mediului în care trăim, poluarea produsă de unele activităţi umane înseamnă ameninţarea sau chiar dispariţia unor specii. Trebuie să avem grijă de Pământ, să cunoaştem, să respectăm, să iubim şi să ocrotim natura. De fapt, nu facem decât să ne protejăm pe noi înşine, pe oameni. Haideţi, cu toţii, să păstrăm Delta Dunării cât mai curată, pentru noi şi pentru copiii copiilor noştri!”
La “Parada Biodiversităţii” au participat 230 de elevi şi cadre didactice din unităţile de învăţământ tulcene: Şcoala Gimnazială „Alexandru Ciucurencu”, Şcoala Gimnazială „Elena Doamna”, Şcoala nr. 12, Şcoala Gimnazială „Grigore Antipa” şi preşcolarii de la grădiniţa şcolii, Liceul Teoretic „Ion Creangă”, Liceul Teoretic „Grigore Moisil”, reprezentanţii Asociaţiei Ştiinţifice „Orion”.
Tema Zilei Internaţionale a Biodiversităţii - 2014: “Biodiversitatea din Insule”!
Naţiunile Unite au proclamat 22 Mai ca fiind Ziua Internaţională a Biodiversităţii, având ca scop creşterea gradului de înţelegere şi conştientizare asupra problemelor biologice.
Biodiversitatea este sursa bunurilor esenţiale, ecologice care constituie baza vieţii pentru noi toţi. Iniţial această zi se celebra pe data de 29 decembrie, dar începând din decembrie 2000 s-a decis mutarea celebrării pe 22 mai.
Tema de anul acesta a Zilei Internaţionale a Biodiversităţii este “Biodiversitatea din Insule”.
Insulele planetei se numără printre cele mai fascinante şi mai frumoase locuri, adăpostind o mare parte dintre cele mai fascinante şi mai diverse ecosisteme, cu toată unicitatea lor faunistică şi floristică. Aici găsim peste 50% din diversitatea marină tropicală, cuprinzând adeseori multe specii de plante şi animale endemice – ce nu se mai găsesc nicăieri în altă parte.
“Biodiversitatea” este o noţiune recentă, care datează din 1992. Acest termen reprezintă toate formele de viaţă de pe planetă (floră, faună, medii naturale, specia umană).
Conservarea biodiversităţii înseamnă păstrarea speciilor, a ecosistemelor şi a tot ce este legat de specia umană, toate acestea ducând la o utilizare durabilă a resurselor.
Foto: DELTA DUNĂRII (Sursa: hotelurivilepensiuni.ro)
Articole recomandate
Engleza și franceza – cele mai învățate limbi străine din Uniunea Europeană

Deputatul Bogdan Huţucă: Pe zi ce trece, acest guvern de diletanți își arată tot mai mult limitele și își trădează incompetența!

Primarul municipiului Medgidia trage un nou semnal de alarmă în problema apei

ISU Dobrogea. Sfaturi care vă pot salva viața

Blanca, cățelușa de 7 luni, și-a găsit o nouă familie iubitoare!
