HANDBAL masculin: Astăzi, la Berlin, HCM CONSTANŢA joacă pentru calificarea în finala EHF Cup!

HANDBAL masculin: Astăzi, la Berlin, HCM CONSTANŢA joacă pentru calificarea în finala EHF Cup!(2369)


HANDBAL CLUB MUNICIPAL (HCM) CONSTANŢA, campioană (multiplă şi “en titre”) a României, la handbal masculin, întâlneşte, în această seară (de sâmbătă – 17 mai 2014), de la ora 18.30, la Berlin, echipa franceză Montpellier – Aglomeration Handball, în cea de-a doua semifinală a competiţiei numărul doi europene masculine intercluburi, European Handball Federation Cup: Cupa EHF!

“Marinarii”, antrenaţi de macedoneanul Zvonko Sundovski, au ajuns, încă de joi, la Belin, pentru “Final Four” - ul EHF Cup, şi au efectuat, deja, câteva antrenamente, atât în sala clubului “Fuchse” (N. Red.: adică… “Vulpile”, simbolul medieval al capitalei Prusiei, ulterior a Germaniei!), care este gazdă – organizator (aşadar şi… favorit!): “Fuchse Town Halle”, cât şi în cea în care, azi şi mâine, se va desfăşura acest turneu final de patru echipe: “Max Schmeling Halle” (după numele marelui pugilist german, berlinez ca rezidenţă, campion mondial profesionist la categoria grea, între 1930 - 1932!).

Reamintim că este cea de-a doua ediţie a “Final 4” - ului Cupei EHF la handbal masculin (prima ediţie a acestui format a semifinalelor şi finalelor EHF Cup, a avut loc în Franţa, la Nantes, anul trecut).

Formaţia constănţeană va întâlni astăzi, în semifinalele Cupei EHF, pe nimeni alta decât pe fosta campioană a Franţei şi, mai ales, … câştigătoare a Ligii Campionilor, în 2003 (!!!!!): Montpellier - Aglomeration Handball!

Căpitanul echipei constănţene, Laurenţiu Toma, declara, optimist, ieri, pentru TV “Neptun” - Constanţa: "Suntem pregătiţi, şi mental şi fizic. Bineînţeles că plecăm cu ultima şansă, dar… nu se ştie niciodată! I-am mai bătut, iar presiunea cred că este pe ei. Pentru noi,cred că este mai mult o… aventură! Sperăm să facem lucruri frumoase şi să jucăm finala. Montpellier poate fi învinsă, cu unitate de grup, cu un joc în echipă. Am demonstrate, cel puţin în acest an, că… bugetele nu se văd pe teren (N. Red.: 1,5 milioane euro HCM, respective… 6,6 milioane euro Montpellier!)! Motivaţia meciului şi faptul că jucăm în “Final Four” sunt de ajuns pentru noi ca să ne gândim la lucruri măreţe…"

Iar Mihai Popescu, portarul HCM – ului şi al “naţionalei” României a adăugat, pentru acelaşi post de televiziune local:
"Cred că au fost destule partide în care puţini ne dădeau şanse şi, totuşi, am învins. Este un moment istoric şi pentru noi, şi pentru club, şi pentru handbalul românesc, în general, şi cred că am ajuns la o maturitate sportivă în care ştim să abordăm orice meci, cu orice adversar, la orice nivel…"

Iată care este programul meciurilor din “Final 4” - ul de la Berlin, al
EHF Cup, ediţia 2013 – 2014.
Sâmbătă - 17 mai: “Fuchse” Berlin (Germania) – “Pick” Szeged (Ungaria), de la ora 15.35, şi HCM CONSTANŢA (ROMÂNIA) – Montpellier – Aglomeration Handball (Franţa), de la ora 18.15.
Duminică - 18 mai, de la ora 14.00: Finala mică, iar de la ora 16.35: FINALA MARE.

“Max Schmeling Halle” (situată în fostul “Berlin Occidental”, chiar lângă “Zidul Berlinului”, la limita cartierului Pankow) a fost, iniţial, construită doar pentru… turneul de box (de aceea a primit numele unui pugilist!) al Jocurilor Olimpice din anul 2.000, pe care Berlinul spera să le găzduiască! Cum JO s-au ţinut în Australia, la Sidney, sala a fost, practic, reconstruită, devenind una dintre cele mai mari şi, mai ales, moderne!, “halle” POLIVALENTE din Germania!
Astăzi, ea poate găzdui competiţii sportive, concerte , mitinguri şi reuniuni cu până în 12.000 de participanţi – spectatori!

Poartă, cum spuneam, numele celui mai titrat şi îndrăgit pugilist german, profesionist la categoria grea, care a deţinut titlul mondial între 1930 – 1932 (cucerit şi păstrat, în confruntări de o mare frumuseţe, “de colecţie – antologie”, cu celebrul boxeur de culoare american Joe Louis!).

Fiind un autorul unui mare succes sportiv, pentru naţiunea germană, dobândit în… plină criză economică, cu mari frământări sociale, Max Schmeling (1905 – 2005!) a devenit un adevărat simbol popular al renaşterii, din cenuşa anilor care au urmat înfrângerii din primul război mondial, a Germaniei. Popularitatea sa imensă, în rândul maselor sărăcite de criză şi simţindu-se umilite, ca naţiune, a fost imediat remarcată de către nazişti, care au încercat să se folosească de ea, în mod simbolic, înainte şi, în special, după ce au ajuns la Putere, în 1933! Dar Schmeling, care era un om foarte cerebral şi nutrea sentimente pacifiste, fiind un patriot, şi nu un … naţionalist! (dovadă şi prietenia pe care a păstrat-o, în ciuda presiunilor oamenilor lui Hitler!, cu fostul său adversar… negru, americanul Joe Louis!), spre cinstea sa (recunoscută, de altfel, după al doilea război, pe plan mondial!), a reuşit să evite transformarea sa (şi) într-un simbol al nazismului!

A fost căsătorit cu una dintre cele mai mari (şi… frumoase) actriţe germane, din perioada interbelică, Any Ondra, care, din păcate, n-a reuşit să evite “avansurile” naziste în aceeaşi măsură ca soţul său, devenind o / un “stern” / simbol a / al cinematografiei lui Hitler!

Shmelling a reuşit să ajungă… centenar (iarăşi spre deosebire de soţia sa care a murit la doar 54 de ani)!


“HAI, HCM!”, “HAI, CONSTANŢA!”, HAI, ROMÂNIA!”


FOTO: Sala polivalentă din Berlin, unde se joacă meciurile „Final Four” – ului EHF Cup (Sursa: max-scmeling-halle.de)
 

Taguri: MaxSchmelingHalle, MaxSchmeling, AnyOndra, Hitler, HCM, Constanta, HCMConstanta, EHFCup, CupaEHF, Cupa, EHF, Sundovski, LaurentiuToma, MihaiPopescu, FinalFour, Final4, Berlin, ZvonkoSundovski, Handbal, masculin, HandbalMasculin, CupeleEuropene, LigaCampi,
George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri