
Băsescu despre transferul acțiunilor din portul Constanța: ”Ilegalitatea este majoră”(1323)
Președintele Traian Băsescu nu este de acord cu trecerea acțiunilor portului Constanța de la stat la Primăria Constanța. Mai mult, șeful statului pare hotărât să facă tot ce poate pentru a împiedica acest lucru. Cei care decid transferul gratuit de acțiuni de la port la Pimăria Constanța vor răspunde în fața legii, a spus el, astăzi, într-o intervenție în direct la posturile de știri. ”Statul deţine 60% din acţiuni, Consiliul Local 20% şi Fondul Proprietatea 20%. Victor Viorel vrea să transfere din pachetul de acţiuni 13% către Consiliul Local, ceea ce înseamnă că statul pierde controlul asupra Portului Constanţa, rămânând cu 47%. Nu există transfer gratuit, aşa cum scrie în proiectul Hotărârii de Guvern, şi nu se poate pierde pachetul majoritar de acţiuni”, a spus acesta, citat de Mediafax.
Traian Băsescu a mai făcut apel la Ministerul Justiției, Ministerul Transporturilor și Ministerul Economiei să nu avizeze hotărârea de guvern privind transferul unui pachet de acțiuni de la Portul Constanța către Primăria Constanța.
"Fac apel la cei care trebuie să avizeze această hotărâre, căci foarte probabil nu o luați ca o amenințare, dar vor trebui să răspundă în fața legii. (...) Vă asigur că se va face următorul joc. Vor fi delegați secretarii de stat, (...) dar ilegalitatea este majoră și sfatul meu către cei care vor fi împinși să semneze această hotărâre este să nu o semneze, eventual să îl lase pe Victor Viorel să o semneze singur", a declarat Traian Băsescu, citat de Agerpres.
Radu Mazăre a spus de mai multe ori că portul Constanța este prost administrat. ”Eu cred că acest port timp de 20 de ani nu a fost suficient de bine administrat. Portul nu a adus oraşului Constanţa şi României ceea ce ar fi putut să aducă, la valoarea pe care o are. La grandoarea şi mărimea sa, să scoţi în zilele tale bune profit anual de 8 milioane de euro e caca maca. Gândiţi-vă că numai investiţia care se face în prelungirea digului este de 150 de milioane şi el scoate 8 milioane pe an. E caraghios. Opt milioane de euro pe an, nici mai mult, nici mai puţin. Dacă am fi discutat despre o entitate care scoate 200 de milioane, atunci înţelegeam să fie multe discuţii şi multă vâlvă dacă este bine condus; la ora actuală scoate 8 milioane. Nimic. Cel mai mare port al României, ne lăudăm că e unul din primele porturi din Europa... Scoate un port privat mic din Brazilia banii ăştia. Şi noi avem un port de dimensiunile astea, prost administrat, pentru că cei de la Bucureşti s-au schimbat, au avut interese, nu au fost în stare, vorbea unul, venea celălalt, ş.a.m.d.”, spune primarul în noiembrie 2013.
Credea însă acest lucru de mult timp, din moment ce parlamentarii PSD, în frunte cu fratele său, Alexandru Mazăre, au obținut 20% din acțiunile CNAPMC. Și atunci președintele Traian Băsescu s-a opus, a trimis legea înapoi în Parlament, dar după ce a trecut a doua oară a fost nevoit să o promulge.
Radu Mazăre a declarat și recent că, pe 1 aprilie, că dosarele penale care îl vizează i se trag de la marii operatori din port, "milionarii" care plătesc foarte puţin pe terenuri şi care aproape toţi "au legături cu fosta sau actuala securitate"."Ieri am avut o revelaţie şi mi-am dat seama de unde această frenezie a procurorilor pe capul nostru, la Constanţa. De la Port, de acolo ni se trage, pentru că operatorii din port, cei mari, milionarii din port, plătesc foarte puţin statului român pe terenuri, plătesc chiriile de acum 20 de ani, plătesc 0,02 dolari pe metru pătrat. Portul, când scoate la licitaţie acum, scoate la licitaţie cu de 10 ori mai mult. Toţi aceşti operatori sunt persoane private, care au privatizat nişte foste societăţi ale statului şi care aproape toţi au legături cu fosta sau actuala securitate", a spus Mazăre. El a dat ca exemplu firma Chimpex. "A fost privatizată în 1997 şi a fost cumpărată de Grupul Internaţional Bali, al cărui reprezentant în România era generalul Stănculescu şi generalul Dan Drăgoi. Băiatul generalului Dan Drăgoi este fostul ministru de Finanţe Bogdan Drăgoi, actualul consilier al lui Băsescu. Şi pot să vă mai dau exemple de asemenea societăţi câte vreţi. Spre exemplu, cel cu platforma de foraj şi cu toate discuţiile, prietenul lui Băsescu, unde a fost să-l viziteze pe platformă, care a luat un credit mare acum de la CEC, pentru o nouă platformă, un alt operator din port, cu relaţii sus-puse, în rândul serviciilor şi al preşedintelui”, a mai spus primarul Constanţei.
Sursă foto: arq.ro
Articole recomandate
Acuzat că face jocurile PSD-ului, Tudorel Chesoi a dezvăluit cine l-a ajutat să devină consilier local

Primarul Valentin Vrabie: Solicit și pe această cale acordarea respectului cuvenit cetățenilor municipiului Medgidia

Sponte, cercetat penal de DNA, este cetățean de onoare al Năvodariului

Cum a reușit prefectul Eugen Bola sa-i supere pe revoluționarii din Constanța

De ce ne invită DUMITRU VIOREL FOCȘA azi la Slănic Moldova?

VINEREA MARE şi PREACUVIOSUL PRIMAR AL CONSTANŢEI: Mazăre a aflat că nu va fi rearestat, în timp ce se ruga la un restaurant, dezlegat la fructe de mare şi dansând de dulce, sirtaki!

Prefectul Eugen Bola ar putea fi demis de Dragnea

Dacă echipa i-o cere, Făgădău candidează pentru preşedinţia organizaţiei municipale a PSD
