Noi cercetări indică faptul că puțurile de eliminare a apelor uzate și chiar fracturarea hidraulică poate induce cutremure. Asta spun, cu subiect și predicat, seismologii din Statele Unite ale Americii, patria gazelor de șist, țara care a inventat, practic, această tehnologie.
Autoritățile de reglementare Ohio au făcut ceva luna trecută ce nu a fost făcut niciodată: au stabilit o legătură între fractuarea hidraulică și creșterea cutremureloe locale, scrie revista Time, într-un articol publicat în această lună. ”Pe măsură ce fracturarea hidraulică a crescut în SUA a crescut și numărul cutremurelor – au fost înregistrate mai mult de 100 de cutremure de magnitudine 3.0 sau mai mare în fiecare an între 2010 și 2013, comparativ cu o medie de 21 pe an de-a lungul ultimelor trei decenii. Se observă o creștere bruscă a activității seismice în state de obicei calme, cum ar fi Kansas, Oklahoma și Ohio - state care au cunoscut, de asemenea, o creștere rapidă în exploatarea de petrol și gaze. Exploatarea petrolului și a gazelor de șist este încă în creștere rapidă - mai mult de opt ori între 2007 și 2012, dar dacă fracturarea hidraulică și forajul pot duce la cutremure periculoase, revoluția energetică a SUA ar putea sfârși rapid”, scrie revista.
În articol se spune că seismologii abia acum încep să se confrunte cu legătura dintre exploatarea gazului și a petrolului și cutremure. O nouă cercetare prezentată la reuniunea anuală a Societății de Seismologie din America, săptămâna trecută, arată că puțurile de eliminare a apelor uzate – gropi adânci forate pentru a păstra în ele sute de milioane de litri de lichid produs de petrol și gaze – pot accentua anumite aspecte existente, inducând cutremure care nu s-ar fi întâmplat altfel. Aceste cutremure pot apărea la o distanță de zeci de kilometri distanță de puțurile în sine, mai mult decât oamenii de știință au crezut anterior. Și aceste cutremure pot fi mari - cercetătorii au stabilit acum conexiuni între două cutremure din 2011, cu o magnitudine mai mare de 5,0, și puțurile de apă uzată.
"Acest lucru demonstrează că este un risc semnificativ", a declarat Justin Rubinstein, un cercetător geofizician la US Geological Survey, potrivit sursei citate. Rubinstein a vorbit în timpul unei teleconferințe cu alte trei seismologii, care cercetează modul în care dezvoltarea de petrol și gaze ar putea fi capabilă de a induce cutremure. Aceștia au menționat că marea majoritate a site-uri de eliminare a apelor uzate și sondele de petrol și gaze nu pot fi corelare cu creșterea activității seismie, ceea ce este un lucru bun, deoarece în SUA există mai mult de 30.000 de sonde de doar împrăștiate în întreaga țară . Dar oamenii de stiință încearcă încă să-și dea seama care sonde ar putea fi capabile de a induce cutremure puternice. Volumul mare de fluide injectate în sol pare să fie factorul de declanșare (acesta este unul dintre motivele pentru fracturarea hidraulică în sine rareori pare a induce cutremure – aproximativ 18,9 milioane litri de fluid sunt folosite în fracturarea hidraulică, cu mult mai puțin decât ajunge în cele din urmă în puțurile de eliminare a lichidelor uzate).
”Până în prezent, cutremurele care par să fi fost induse de activitatea de petrol și gaze au zdruncinat bine persoanele care locuiesc în apropierea sondelor , dar nu au provocat încă multe daune. Acest lucru s-ar putea schimba în cazul în care exploatarea hidraulică s-ar muta înt-o parte a SUA unde există risc seismic, cum ar fi California, care are o cantitate estimată de 15 miliarde de barili pe petrol în șisturile din zona Monterey. Ecologiștii vor să introducă un moratoriu de suspendare a gazelor de șist până în momentul în care cercetărilor vor arăta că poate fi făcut în siguranță. În Ohio, oficialitățile au stabilit luna aceasta noi ghiduri de lucru, care ar permite autorităților de reglementare să oprească fracturarea hidraulică dacă se înregistrează cutremure cu magnitudinea de 1,0 sau mai mari. Dar va depinde în cele din urmă de industria de petrol și gaze să găsească o modalitate de a se dezvolta fără a produce cutremure. ”Sunt încrezător că este doar o chestiune de timp înainte de a ne da seama cum să-și folosim aceste tehnologii într-un mod care să evite cutremure semnificative ", spune Atkinson . În caz contrar, revoluția fracturării hidraulice se poate dovedi a fi de scurtă durată”, se arată în articolul din revista americană.
Ce face România între timp? Politicienii sunt în campanie electorală și, deși aceasta este una dintre temele cele mai importante pentru viitorul țării, mai ales al unor regiuni, printre care și Dobrogea, nu am văzut nicio dezbatere publică referitoare la gazele de șist. Guvernul Ponta, care a forțat demisia lui Boc tocmai din cauză că acesta susținea exploatarea gazelor de șist, s-a sucit la 180 de grade și este acum mare apărător al cauzei. De fapt, dacă ne uităm bine printre politicieni, aproape TOȚI susțin gazele de șist, cu excepția notabilă, însă prea puțin vocală și poate prea puțin importantă a Partidului Ecologist Român.
Pentru toți susținătorii exploatării gazelor de șist în Dobrogea, avem o întrebare retorică la finalul acestui articol: v-ați gândit ce efecte vor produce cutremure în serie pe litoral, pentru turiști și pentru constănțen și v-ați gândit dacă merită riscul?
Sursa foto: Time.com