Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
George Andrei Popescu Candidat Primăria Constanța
„Construieşte-ţi cariera, pas cu pas!” – de ce este importantă pentru elevi consilierea

„Construieşte-ţi cariera, pas cu pas!” – de ce este importantă pentru elevi consilierea(1375)


Ieri, în sala de conferinţe a Hotelului Bulevard din Constanţa a avut loc lansarea Proiectului „Construieşte-ţi cariera, pas cu pas! Consiliere şi orientare profesională pentru elevii din regiunile Centru şi Sud-Est“.

Proiectul are ca obiectiv promovarea unor măsuri de corelare a sistemului de învăţământ şi piaţa muncii prin activităţi de consiliere şi orientare profesională, în vederea pregătirii pentru inserţia pe piaţa muncii a 20.000 de elevi din liceele teoretice şi vocaţionale (din toate clasele de liceum de la a IX-a la a XII-a), dar şi elevi din clasa a VIII-a, aparţinând regiunilor Centru şi Sud-Est, în vederea creşterii gradului de ocupare în rândul absolvenţilor unităţilor de învăţământ public. Proiectul vizează creşterea adaptabilităţii tinerilor la cerinţele pieţei muncii şi la cerinţele specific locului de muncă, precum şi educarea capacităţii de a avea opţiuni personale, în cunoştinţă de cauză, în ceea ce priveşte continuarea traseului de formare profesională.

Proiectul „Construieşte-ţi cariera, pas cu pas! Consiliere şi orientare profesională pentru elevii din regiunile Centru şi Sud-Est“ este implementat de Asociaţia DONIT din Braşov, în parteneriat cu Universitatea „Ovidius“ din Constanţa, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu şi Universitatea „Dunărea de Jos“ din Galaţi şi se va derula pe perioada a 18 luni.

Reprezentantul Asociaţiei Donit din Braşov, dr. Lorelai Sfarghiu, a precizat că județele care participă la proiect există acorduri semnate cu inspectoratele școlare, care prevăd că specialiștii pot merge în școli pentru a-i consilia pe elevi cu privire la viitorul lor profesional. ”Consilierea este binevenită pentru elevi. Nu se vor trezi în anul 3 sau 4 de facultate că nu vor mai şti ce vor să facă”, a precizat Lorelai Sfarghiu.

Programul nu se oprește însă la vizite în școli, ci presupune organizarea de târguri educaţionale şi de consiliere pentru elevi, dar chiar și realizarea unei platforme online, care își dorește să ajute la consilierea a 10.000 de elevi.

La lansarea de la Constanța a participat și decanul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul Universităţii „Ovidius” Constanţa, conf. univ. dr. Virgil Frunză. Acesta a subliniat că problema alegerii unei cariere este fundamentală, mai ales în România, unde după 1989 s-au desființat mare parte din unitățile industriale care angajau tineri. ”În ultimii 20 de ani s-a asistat mai mult la o contracţie şi o restricţionare a locurilor de muncă. Trebuie să-i ajutăm pe copii să se cunoască mai bine şi să le dăm posibilitatea să cunoască ce oferă societatea, care sunt profesiile şi şansele lor să se integreze. Este foarte important să-ţi cunoşti potenţialul şi să ştii pe ce poţi miza în opţiunile tale viitoare”, a sublinat acesta.

Proiectul este finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013; axa prioritară 2: Corelarea învăţării pe tot parcursul vieţii cu cu piaţa muncii; Domeniul major de intervenţie 2.1. „Tranziţia de la şcoală la viaţa activă“.

Mihai Lupu Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri