1 MAI TRADIŢIONAL. Târg şi serbare câmpenească, în Munţii Măcinului:

1 MAI TRADIŢIONAL. Târg şi serbare câmpenească, în Munţii Măcinului: "COŞIA din CERNA"(1829)


Şi în acest an, în ziua de 1 Mai (de la ora 11.00), în comuna Cerna (locul de baştină al poetului român Panait Cerna!), din Judeţul Tulcea (în minunata arie a Munţilor Măcinului), se va desfăşura, în zona noului stadion, festivalul câmpenesc „COŞIA DIN CERNA”.

 

Târg, spectacole, fotbal şi... întreceri hipice!

 

Această tradiţională serbare câmpenească va cuprinde, ca la fiecare ediţie de până acum, următoarele manifestări şi evenimente: un târg agricol şi de produse tradiţionale şi meşteşugăreşti (cu animale şi produse agricole, produse meşteşugăreşti, apicultură, produse din fructe, vin şi alte băuturi, alcoolice sau nu, o expoziţie cu vânzare de produse gastronomice tradiţionale etc), întreceri hipice, spectacole în aer liber, ca şi meciuri de fotbal pentro echipe de „old – boys”.

Organizatori sunt: Asociaţia „Altona” Cerna, Primăria comunei, Biblioteca comunală „Dumitru Cerna” şi Parcul Naţional Munţii Măcinului.

 

Comuna Cerna, locul natal al poetului Panait Cerna, a dobâdit termenul de „COŞIE” din... Banat!

 

Situată la 55 kilometri de municipiul Tulcea, în zona de vest a judeţului, în zona Munţilor Măcinului, comuna Cerna are o populaţie majoritar (97,6 %, în 2011) românească, provenienţa cel puţin a unei părţi din aceasta fiind, cel mai probabil, din zona Banatului, de aici venind şi termenul (cuvântul) „COŞIE”, care este un regionalism bănăţean, cu sensul unic de „vânătoare mare”, ceea ce, prin extensie de sens, a devenit, în Dobrogea (şi): târg, adunare, serbare (populară) mare...
Posibil ca şi hipismul de vânătoare (practicat în Banat, până în 1918, mai ales) să fie etimologic, pentru aceast târg - serbare câmpenească.

Aşa cum am spus, acesta este locul în care s-a născut şi a trăit o parte a scurtei sale vieţi (1881, Cerna – 1913, Leipzig, Germania) poetul român (de origine etnică bulgară) Panait „Cerna” (pe numele real: Stoianov, sau Stoianof), unul dintre cei mai cunoscuţi epigoni ai lui Eminescu, încadrat de către critica şi istoria literară în genul romanticilor minori şi, alteori, în cel al tradiţionaliştilor.
 

Taguri: MuntiiMacinului, Macinului, Macin, Cosia, Cerna, CosiadinCerna, judetulTulcea, Tulcea, Banat, Dobrogea, PanaitCerna, Cerna, poet, MihaiEminescu, Eminescu, Târg, SerbareCampeneasca, ÎntreceriHipice, Hipice, hipism, vanatoare,
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri