Aventura unui abonat ENEL care vrea să ceară despăgubiri pentru ”prăjirea” electrocasnicelor

Aventura unui abonat ENEL care vrea să ceară despăgubiri pentru ”prăjirea” electrocasnicelor(2738)


Ce faceți când curentul electric fluctuează și din cauza asta vi se strică aparatura electrocasnică din casă? O schimbați pe banii voștri. Puteți însă să vă umpleți de nervi și să încercați să primiți despăgubiri de la furnizorul de electricitate, despăgubiri de care aveți dreptul prin contract.

Primul pas când se strică ceva este să chemi un specialist. ”E prăjită placa de bază. Ați avut fluctuații de tensiune”, e răspunsul dur. Înlocuirea unei astfel de piese, la o mașină de spălat de exemplu, înseamnă circa 75% din valorea unei mașini noi.

Imediat ce ai aflat cauza te interesezi la ENEL. Pentru că trăim într-o eră digitală, accesezi site-ul lor și citești: ”Clientul va transmite, în termen de 3 zile lucrătoare de la data apariţiei șocului de tensiune (supratensiune) care a produs deteriorarea receptoarelor electrice, o sesizare scrisă furnizorului de energie electrică utilizând una dintre următoarele modalităţi de contact: prin poştă, fax, website Enel - consultã secţiunea de Contact sau prin prezentarea la Centrele de Relaţii cu Clienţii Enel. În sesizare se vor menţiona: numele, prenumele, adresa, numărul de telefon al clientului reclamant, ora şi data la care a intervenit defecţiunea, receptoarele electrice care au fost deteriorate”.

Bun. Zis și făcut. Trebuie să te grăbești, pentru că una dintre condiții e să reclami în trei zile. Să presupunem că ai noroc și că specialistul care a ți-a dat verdictul a venit în acest termen. De notat că este totuși vorba de trei zile lucrătoare.

Urmează analiza cererii din partea operatorului, care va trimite o comisie la domiciliu tău ”dacă evenimentele descrise în reclamaţie sunt confirmate de evidenţele operative”. Nu scrie nicăieri că această comisie trebuie să vină într-un anumit termen. Ne-au fost semnalate cazuri când au trecut aproape două săptămâni de la sesizare până la vizita propriu-zisă, deși defectul trebuie reclamat în trei zile. Ce faci dacă ți se strică toate aparatele din casă? Stai fără mașină de spălat, calculator și televizor cât vrea ENEL?

Să presupunem că vine o echipă. Aceasta va verifica dacă clientul se încadrează în puterea aprobată prin avizul tehnic de racordare, dacă receptoarele electrocasnice defecte au fost omologate şi au fost alimentate cu energie electrică prin circuite prevăzute cu protecţii la scurtcircuit şi supracurenţi, corect dimensionate, corespunzătoare prescripţiilor tehnice în vigoare, precum și dacă instalaţia electrică interioară se află într-o stare corespunzătoare din punct de vedere tehnic, în conformitate cu prescripţiile tehnice.

”Au ajuns după circa două săptămâni de la reclamație. A fost o echipă din două persoane. Au venit cu mâinile goale. Nu aveau nici măcar o șurubelniță să vadă dacă priza are sau nu împământare. Mi-au cerut mie și în momentul când le-am spus că nu am au vrut să treacă în procesul verbal că nu are împământare, fără să verfice. Nu am fost de acord să semnez și unul dintre ei s-a dus la birou să-și ia sculele”, a spus un client ENEL. Oamenii nu aveau nici scăunele pe care să se suie pentru a citi contorul și nici măcar o lanternă ca să vadă mai bine scrisul.


În cazul prezentat mai sus nu s-a încercat decât să se găsească hibe ale instalației: ba că nu există împământare, ba că nu ar fi calibrată o siguranță. Echipa nu a avut curiozitatea să verifice componentele de pe placa de bază pentru a determina dacă o piesă a fost arsă din cauza tensiunii fluctuante. Nu au avut nici măcar curiozitatea să se uite la ea: au notat numai numărul și seria. De la vizită până la primirea răspunsului mai trec zile bune.


Dacă sunteți însă printre puținii (deși noi nu am întâlnit pe nimeni) cărora li se aprobă despăgubiri, mai aveți un drum lung de parcurs. Trebuie să prezentați CHITANȚELE ȘI FACTURILE DE ACHIZIȚIE, respectiv dovada dreptului de proprietate a aparatelor electrocasnice deteriorate, ÎN ORIGINAL. Acesta este încă un pas spre a nu mai primi nimic, pentru că de obicei după expirarea perioadei de garanție acestea se aruncă. Dar asta nu e tot. Mai trebuie să prezentați chitanţele şi facturile fiscale, în original, în care sunt menţionate sumele plătite la o unitate autorizată să repare receptoare electrocasnice în termen de 60 de zile de la apariţia şocului de tensiune. Rețineți: UNITATE AUTORIZATĂ. Nu am găsit pe site-ul ENEL o listă la zi cu aceste unități.


În loc de concluzie: ENEL a obținut un profit brut din exploatare, în anul 2012, de 103.009.289 lei (circa 23,2 milioane euro), cel mai mare din județ, cu circa 40% decât al societății clasate pe locul secund.

Vă recomandăm și: Mihai Daraban: ENEL este ”stat în stat”. Profit FABULOS făcut de italieni. Se cere NAȚIONALIZAREA



 

OMD MAMAIA CONSTANTA



jooble.org ziare, stiri